Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsättningar för en så trygg återgång till skolan som möjligt för elever som inte har velat gå dit? Det svarar Emma Söderholm och Gisela Appelgren Hansen på i en ny bok. Missa inte heller Lotta Borg Skoglunds bok om hur det är att leva med adhd som vuxen.
Att utreda problematisk skolfrånvaro i socialtjänsten
Emma Söderholm, Gisela Appelgren Hansen
Gothia kompetens
Elever som inte går till skolan är ett växande problem. Enligt en undersökning som föräldranätverket Rätten till utbildning gjorde i våras har antalet ”hemmasittare”, som de populärt kallas, fördubblats på fyra år. Den här boken vänder sig i första hand till utredande socialsekreterare och familjebehandlare inom socialtjänsten, som behöver hjälp i att navigera i den komplexa processen.
Författarna, Emma Söderholm och Gisela Appelgren Hansen, är båda socionomer och håller utbildningar för socialtjänsten rörande barn med problematisk skolfrånvaro. Här presenterar de sin egen, vetenskapligt underbyggda modell, ”Arbetstrappan”, med hjälp av vilken läsaren kan skapa förutsättningar för en trygg återgång till skolan för barnet.
Åren går, ADHD består. Att få en diagnos som vuxen och åldras med adhd
Lotta Borg Skoglund
Natur & kultur
Kunskap är makt. Det konstateras tidigt i Åren går, ADHD består, som handlar om hur det är att leva med adhd som medelålders och som äldre. Så vad är det för sorts kunskap som boken erbjuder? Den bygger på patientberättelser, relaterade till aktuell forskning och författarens egna, kliniska erfarenheter.
Här finns gott om vardagliga tips och konkreta rekommendationer för den praktiskt lagda. Läsaren ombeds till exempel att rota fram utlåtandet från sin adhd-utredning (om sådan existerar), och ta det till hjälp i arbetet med att bygga vidare på sina starka sidor och hantera sina mer sårbara. Och för den som behöver skapa ordning i kaoset finns här en manual. Det handlar bland annat som att genomlysa det som inte fungerar i vardagen, skapa strukturer, bryta ner och avgränsa komplexa uppgifter, planera och prioritera för en hållbar vardag, och följa upp och stämma av med sig själv och med andra.
Lotta Borg Skoglund är överläkare i psykiatri och docent vid Uppsala universitet, och även grundare av SMART Psykiatri och Letterlife. På cv:t har hon böcker som Lyssnar din tonåring? (2017), ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna (2020), Svart bälte i föräldraskap (2021) och ADHD på jobbet (2022).
Läs mer
Läs även
Boktips: Expertråd om hur man framgångsrikt behandlar spelmissbruk
Spelmissbruk kan sällan behandlas som ett isolerat problem – man be...
Boktips: Hur skyddar man sig mot stalkning i yrkeslivet?
Vem är den typiske stalkaren och vad ligger till grund för beteende...
Boktips: Do’s and don’ts som terapeut – två nya böcker ger svar
Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur pa...
Boktips: Få full koll på trans genom fakta, forskning och erfarenhet
Vad är trans och vad är inte trans? Det vill Edward Summanen och Ma...