Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur parerar man fallgroparna? Det är några av frågorna som tas i upp i månadens boktips från Socionomen, som helt och hållet fokuserar på terapeuter.
Tim Andersson
Reporter
23 aug 2023
Terapeuten i fokus. Professionell utveckling och självomsorg i människovårdnaden yrken
Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson
Natur och kultur
Det här är en bok för alla som är verksamma i yrken där man ”möter människor med något slags svårigheter och har till uppdrag att bidra till en förändring i deras liv”, som det heter i inledningen. Den handlar dock inte i första hand om hur man på bästa sätt hjälper andra – utan om hur man tar hand om sig själv. Många i målgruppen dras med sjukskrivningar, utbrändhet och empatitrötthet, och författarna vill göra läsaren uppmärksam på de vanligaste psykologiska fällorna i jobbet samt hur de kan undvikas.
Ett av kapitlen tar upp mötet med klienten, vilka känslor det kan väcka och de roller man riskerar att fastna i (som exempelvis ”föräldern”, ”kompisen” och ”auktoriteten”). Ett annat handlar om mötet med arbetsplatsen, och balansen mellan frihet och styrning, krav och förväntningar. Boken är dock inte enbart inriktad på det professionella livet, utan också det privata, och mer specifikt nödvändigheten av att våga möta sig själv utanför arbetets givna strukturer.
Författarna till Terapeuten i fokus är båda legitimerade psykologer och psykoterapeuter och knutna till akademin. Tillsammans har de tidigare gett ut boken I befintligt skick (2018).
LÄS OCKSÅ >>> Så är en bra terapeut – och så är en dålig: ”Kan handla om en mängd orsaker”
Terapeutens misstag. Om den mänskliga faktorn i terapiarbetet
Elin Wesslander
Natur och kultur
Det finns många misstag som man kan göra i rollen som terapeut. En del är små och obetydliga, medan andra har allvarligare konsekvenser. Särskilt de senare kan vara svåra att tala om, men här låter dock Elin Wesslander, legitimerad psykolog och psykoterapeut, 15 psykoterapeuter berätta om sina erfarenheter i intervjuform. Deras utsagor varvas med forskning och analyser, och även klienters perspektiv får utrymme.
Syftet är att ta reda på varför felstegen begås, vad de får för följder och hur de kan förebyggas. ”När vi vet mer om det kan det bli lättare att se egna misstag och vara snälla med oss själva”, skriver Wesslander.
Terapeutens misstag riktar sig till blivande och verksamma psykologer och psykoterapeuter, oavsett tid i yrket eller terapiinriktning.
Läs mer

Filmtips: Tom Holland i stark skildring om psykisk ohälsa – med oväntad twist
Långt ifrån tidigare superhjältefilmer gestaltar Tom Holland New Yo...
Läs även

Boktips: Få full koll på trans genom fakta, forskning och erfarenhet
Vad är trans och vad är inte trans? Det vill Edward Summanen och Ma...

Boktips: Vad gör sexlöshet med männen och med samhället i stort?
Förr såg man snett på promiskuitet, i dag är det sexlöshet som får ...

Boktips: Stöd och hjälp i känsliga samtal med barn
Att kunna mötas som barn och vuxen i samtal om känslor, kroppen, ta...

Boktips: Hjälp och stöttning när världen ter sig hotfull
Vad innebär det att vara neurotisk och hur kan det kopplas till per...