Att kunna mötas som barn och vuxen i samtal om känslor, kroppen, tankar, vilja, relationer och rättigheter är inte alltid så lätt. Men hjälp finns. I dessa två böcker får både vuxna och barn lära sig om just detta.
Tim Andersson
Reporter
19 apr 2023
Hela du! Viktiga samtal med barn
Elisabeth Hagborg, Karin Salmson, Tove Hennix
Studentlitteratur
Hela du har en dubbel målgrupp: barn och vuxna. Boken utgår från Hela människan-hjulet, som är en pedagogisk modell för att ge barn möjlighet att utforska och prata om sina liv, och den handlar om känslor, kroppen, tankar, vilja, relationer och rättigheter.
Den första delen är riktad till dig som vuxen och ger teoretisk kunskap om barn och psykosocial hälsa, för att du utifrån den ska kunna ta dig an barnet och tillsammans gå igenom den andra delen. Här får den unge med ”kropps-punka” en del saker att fundera över. Magont eller huvudvärk utan anledning? Då kan det vara bra att prata med skolsköterskan. Är det så att smärtan ofta kommer just inför läxförhör? I så fall kanske man behöver hjälp med att hantera stress?
Den som i stället har ”tanke-punka” får veta att man har rätt till sina tankar, liksom att uttrycka dem och att bli lyssnad till, även om man inte alltid får som man vill. Problem hemma? Det är okej att älska personerna i familjen – samtidigt som man ber någon utanför om hjälp.
De som har skrivit den här samtalsboken, som vill nå personer som jobbar med barn, är Elisabeth Hagborg, författare, handledare och konsult, och Karin Salmson, författare och utbildare inom barnrättsfrågor och normkritik. Boken är rikt illustrerad av Tove Hennix.
Prata känslor med barn. Känsloboken för viktiga vuxna
Reyhaneh Ahangaran
Norstedts
Psykologen och författaren Reyhaneh Ahangaran har en rad populära böcker bakom sig, som Känsloboken, Ska det kännas så här? och Allt som händer nu. De handlar om barns känslor och psykiska hälsa, och är alla riktade till barnen själva. Den här gången vänder hon sig i stället till ”viktiga vuxna”, som titeln formulerar det.
Boken fungerar som en guide för att förstå känslorna och reaktionerna hos barn som av olika anledningar har det tufft – författaren beskriver psykosomatiska symptom som ”meningsbärande” – och hur man kan prata om sådant som ångest och ilska, oro och nedstämdhet. Den ger också tips på vart man ska vända sig om man behöver hjälp utifrån.
Allt innehåll bygger på forskning och beprövad, barnpsykologisk erfarenhet, och bokens målgrupp är både föräldrar till, och personer som arbetar med att ta hand om, barn i åldern 5–12 år.
Läs mer

Experterna ger svar: Hur kan fler förmås sluta att utsätta närstående för våld?
"De stora kuggarna: skola, polis, socialtjänst, hälso- och sju...
Läs även

Boktips: Vad gör sexlöshet med männen och med samhället i stort?
Förr såg man snett på promiskuitet, i dag är det sexlöshet som får ...

Boktips: Hjälp och stöttning när världen ter sig hotfull
Vad innebär det att vara neurotisk och hur kan det kopplas till per...

Facklitteratur: Barnkonventionen i socialtjänsten
Åsa Ekman och Ann Rask Samuelsson har skrivit en behändig bok ger o...

”Jag vill öka respekten för vår yrkeskår”
Auktoriserade socionomen Anna Welin skildrar den sekretesskyddade a...