Förr såg man snett på promiskuitet, i dag är det sexlöshet som får människor att höja på ögonbrynen. I synnerhet när det gäller män. Hur påverkar det männen? Det svarar författaren Peter Ueda på i sin bok ”Man går sin väg”. Missa inte heller Helena Björks bok ”Socialt oacceptabelt” som synar sexköpsförbudets effekter.
Tim Andersson
Reporter
12 maj 2023
Man går sin egen väg
Peter Ueda
Natur & Kultur
Vi lever i en sexpositiv tid. Så länge det finns samtycke är sexet alltid av godo – det är lust, glädje, frihet och hälsa, heter det. Och status och identitet, kanske man kan tillägga. Om promiskuitet tidigare var skambelagt, särskilt hos kvinnor, är det nu sexlösheten som är skambelagd, framförallt hos män.
Vad gör det här med dessa män, och med samhället i stort? I den här boken identifierar författaren fyra manliga strategier för att förhålla sig till den sexuella ensamheten: disciplin (att ”förbättra” sig själv och hoppas på resultat), att fly fältet (att acceptera läget och hitta alternativa utlopp för sexualiteten), att bedra (att manipulera och fejka dominans), och, i värsta fall, att välja destruktionens väg (att förgöra det som man inte får del av).
Texten varvar berättelser om berömda män, vilka får personifiera de olika förhållningssätten, med nedslag i de senaste tjugo årens forskning om sexlöshet. För, som författaren skriver: ”Sexlösa män är på allvar. Inte bara för männen själva.”
Peter Ueda är läkare och docent i epidemiologi på Karolinska Institutet, och en av världens mest publicerade forskare inom sexuell inaktivitet. Hans studier har fått stor uppmärksamhet i internationella medier som CNN och New York Times.
Socialt oacceptabelt. Ett reportage om svensk prostitutionspolitik
Av: Helena Björk
Bokförlaget Atlas
Sverige blev 1999 först i världen med att kriminalisera sexköp. Vad har hänt i prostitutionspolitiken sedan dess? Journalisten Helena Björk, som 2014 skrev en artikel om sexköpsförbudets effekter är nu tillbaka med en hel bok i ämnet.
Boken beskriver en utveckling där viktiga frågor har hamnat i skymundan för brottsbekämpning. Vad hände med det andra benet som politiken i den här frågan skulle vila på: det socialt stödjande?
Den här boken är ett reportage, och författaren träffar aktivister, politiker, socialarbetare och forskare, men också Julia, Jasmine och Danielle som själva berättar om sina egna erfarenheter av prostitution och som till den övergripande berättelsen om samhällsutvecklingen kan foga ett personligt inifrånperspektiv.
Läs mer
Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö
Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...
Läs även
Boktips: Expertråd om hur man framgångsrikt behandlar spelmissbruk
Spelmissbruk kan sällan behandlas som ett isolerat problem – man be...
Boktips: Hur skyddar man sig mot stalkning i yrkeslivet?
Vem är den typiske stalkaren och vad ligger till grund för beteende...
Boktips: Duo vägleder i hur man hjälper elever som inte vill gå till skolan
Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsät...
Boktips: Do’s and don’ts som terapeut – två nya böcker ger svar
Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur pa...