I denna vetenskapliga essä diskuteras hur sociala bestämningsfaktorer för hälsan kan vara ett användbart begreppsligt ramverk för hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete.
Figuren visar hur sociala, ekonomiska och politiska system ger upphov till socioekonomiska positioner, varigenom befolkningen stratifieras efter inkomst, utbildning, yrke, kön, ras/etnicitet och andra faktorer. Förekomsten av socioekonomiska positioner leder i sin tur till specifika sociala bestämningsfaktorer för hälsa (så kallade intermediära bestämningsfaktorer) som styrs av människors plats inom den sociala hierarkin i en given kontext (WHO, 2010). Beroende på sin sociala position, blir människor mer eller mindre exponerade och sårbara för faktorer som påverkar hälsan. Materiella faktorer påverkar människors hälsa genom tillgång både till hälsoservice, medicin och hälsofrämjande mat och miljöer. Ett hälsosamt liv kommer ofta med en ekonomisk kostnad, vilket därmed missgynnar människor med färre materiella tillgångar. Social klass, genus och etnicitet inverkar även på hälsorelaterade beteenden, inte bara genom kunskap och hälsoliteracitet (dvs. förmågan att förvärva, förstå, värdera och använda information för att bibehålla och främja hälsa) utan även via sociala normer och habitus. Vidare påverkar social position hälsan genom psykosociala mekanismer, inte minst via de biologiska och psykologiska effekterna (bl.a. hjärt-kärlsjukdomar, och psykisk ohälsa) av den långvariga stress som t.ex. ekonomisk utsatthet, social exkludering och/eller arbetslöshet innebär (Bartely, 2004).
Det begreppsliga ramverket för WHO:s Kommission för sociala bestämningsfaktorer för hälsa illustrerar således på ett tydligt sätt hur samhällets övergripande organisering, och inte enbart individuella biologiska faktorer och hälsosystemets organisering, inverkar på människors hälsa och på ojämlikhet i hälsa. På så sätt är det övergripande ramverket socioekologiskt i sin konstruktion, dvs. att det betonar samspelet mellan individuella faktorer och i den omgivande miljön (mikro-, meso- och makronivå) för att förstå hälsoutfall. Socialekologiska modeller används ofta i relation till sociala bestämningsfaktorer för hälsa, för att illustrera hur en rad olika faktorer på olika nivåer inverkar på hälsa och ojämlikhet i hälsa. Dahlgren och Whiteheads (1991) modell över hälsans bestämningsfaktorer har fungerat som inspiration för en rad olika illustrationer, men de flesta innehåller de nivåer som redovisas i figur 2 nedan.
Perspektivet om sociala bestämningsfaktorer för hälsa i internationellt socialt arbete
WHO:s begreppsliga ramverk för sociala bestämningsfaktorer för hälsa och ojämlikhet i hälsa överensstämmer på många sätt med det sociala arbetets värdegrund om social rättvisa och mänskliga rättigheter. Även om begreppet som sådant sällan har använts, har kunskapen om sociala bestämningsfaktorer för hälsa även en lång historia inom socialt arbete. Samspelet mellan den omgivande sociala kontexten och välfärden för individer, grupper och lokalsamhällen har varit centralt i socialt arbete från dess begynnelse (Rine, 2016). Enligt den globala definitionen av socialt arbete, antagen av ”International federation of social workers” (IFSW), är grunden i det sociala arbetet att verka för ”social förändring och utveckling, social sammanhållning, skydd och stöd för utsatta, empowerment och frigörelse av människors resurser”, med mänskliga rättigheter och social rättvisa som centrala principer (IFSW, 2014). I Sverige är socialarbetare den profession som, i enlighet med portalparagrafen i socialtjänstlagen, uttryckligen har till uppgift att arbeta för att ”främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet”. Det är också kring dessa värden som både utbildningen och praktiken i socialt arbete centreras. Själva essensen i socialt arbete – den yrkesbaserade professionen och den akademiska disciplinen – kan därför sägas vara grundad i en expertkunskap om sociala bestämningsfaktorer för hälsa. Socialt arbete och perspektivet om sociala bestämningsfaktorer för hälsa är alltså som Monitz (2010) uttrycker det, ”a good fit”. Detta till trots är det inte helt enkelt att hitta vetenskapliga artiklar som behandlar socialt arbete i relation till sociala bestämningsfaktorer för hälsa. En sökning i databasen Web of Science med sökorden ”social work” AND “social determinants of health” ger endast två träffar på artiklar som har med båda dessa termer i titeln. Här bör dock understrykas att min sökning (med krav på att givna termer finns med i titeln) varit begränsad, och att det självklart kan finnas annan litteratur som behandlar kuratorer och sociala bestämningsfaktorer för hälsan.
De artiklar som går att finna om socialt arbete och sociala bestämningsfaktorer för hälsan återfinns främst inom området ”health social work” och ”health social workers”, vilka är termer som ofta används i den internationella litteraturen för hälso- och sjukvårdskuratorer. Bryson och Bosma (2018) diskuterar fem aktuella trender inom hälsorelaterat socialt arbete i Kanada och skriver fram adressering av sociala bestämningsfaktorer som en av dessa. Författarna menar att den förståelse som nu finns för sambanden mellan social ojämlikhet, sjuklighet och dödlighet, borde leda till ett större erkännande av betydelsen av hälso- och sjukvårdskuratorer. Denna förståelse kan alltså i sig själv innebära att den kompetens som hälso- och sjukvårdskuratorer har, bör tas tillvara som en självklar och oumbärlig resurs inom hälso- och sjukvården. Precis som i Sverige har hälso- och sjukvårdskuratorer i Kanada utmaningar kopplade till en otydlig arbetsroll och svårigheter att hävda jurisdiktion kring det psykosociala arbetet och, inte minst gentemot sjuksköterskor. Bryson och Bosma (2018) menar dock att hälso- och sjukvårdskuratorer skulle kunna tydliggöra sin unika psykosociala kompentens genom att återgå till det sociala arbetets grund i kunskapen om sociala bestämningsfaktorer för hälsan. Att beskriva de egna arbetsinsatserna med hänvisning till ramverket för sociala bestämningsfaktorer för hälsan, t.ex. genom att kommunicera vilka sociala bestämningsfaktorer man adresserar i olika insatser, skulle här kunna vara en stor tillgång, enligt Bryson och Bosma (2018). Vidare menar författarna (ibid) att hälso- och sjukvårdskuratorerna skulle kunna ha en viktig roll i att undervisa andra hälsoprofessioner om sociala bestämningsfaktorer för hälsan, och hur dessa inverkar på patienter och anhöriga. Att tydligt referera till, och utgå från, ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan i psykosociala bedömningar skulle också kunna ge ytterligare tyngd i dessa utlåtanden.
Craig m.fl. (2013) studerade, baserat på en enkätundersökning, i vilken utsträckning hälso- och sjukvårdskuratorer vid ett antal sjukhus i Toronto, Kanada, adresserar sociala bestämningsfaktorer för hälsan i sitt arbete. Utgångspunkten var att ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan passar väl in i hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete, på grund av kuratorernas holistiska perspektiv på hälso- och sjukvård, och genom deras fokus på de sociala konsekvenserna av sjukdom snarare än på sjukdomen i sig. Författarna (Craig m.fl., 2013) utgick från en definition av sociala bestämningsfaktorer som inbegriper socioekonomisk position (inkomstnivå, arbetslöshet, arbetsförhållanden), socialt stöd (boende, nutrition, sociala skyddsnät) ojämlikhet (social exkludering, genus, diskriminering) och hälso- och sjukvårdssystemet. Resultaten från enkäten som besvarades av 56 hälso- och sjukvårdskuratorer, visade att majoriteten av kuratorerna adresserade minst en social bestämningsfaktor för hälsan i sitt dagliga arbete. Mest vanligt var insatser kopplade till hälso- och sjukvårdssystemet i sig, följt av insatser kring boende, funktionsnedsättning och inkomst. I en annan studie undersökte Muskat, Craig och Mathai (2017) det dagliga arbetet bland kuratorer vid en pediatrisk klinik i Kanada, och konstaterade att sociala bestämningsfaktorer i stor utsträckning bidrog till den psykosociala komplexiteten i sjukdomssituationen för både patienter/barn såväl som för hela familjer. Dessa var faktorer kopplande till (brist på) social inkludering, möjlighet till utbildning/skola, bostadssituation samt hälsosamt näringsintag. De insatser som kuratorerna satte in dominerades av psykosociala stödsamtal (supportive counselling), men innehöll även (i lägre utsträckning) hjälp med finansiella situationer såsom att söka bidrag eller insatser för att mobilisera andra samhällsresurser (Muskat, Craig & Mathai, 2017). I likhet med detta konstaterade Craig m.fl. (2013) att hälso- och sjukvårdskuratorer hanterar flera olika sociala bestämningsfaktorer i sitt arbete, men att individinriktade insatser (på mikronivå) tenderar att dominera över insatser på meso- och makronivå. En förklaring till detta, skulle enligt Craig m.fl. (2013) kunna vara att kuratorerna fått den rollen tilldelad inom hälso- och sjukvårdsorganisation som sådan. Craig m.fl. (2013) konstaterar dock att hälso- och sjukvårdskuratorer, mer än någon annan profession, är utbildade för att beakta den sociala kontexten ur ett ekologiskt och biopsykosocialt perspektiv. Därför har kuratorer en särskild kompetens för insatser riktade mot sociala orsaker och sociala konsekvenser av ohälsa och ojämlikhet i hälsa, på både mikro- meso och makronivå (Craig m.fl., 2013).
När det gäller instrument för att kartlägga sociala bestämningsfaktorer genomförde O’Brien (2019) en systematisk litteraturöversikt över vilka screeninginstrument för sociala bestämningsfaktorer som används inom hälso- och sjukvården, och identifierade 43 studier som refererade till sådana, varav den absoluta majoriteten av studier var genomförda i USA (enbart tre var genomförda i Europa). Hon konstaterar att det finns ett antal instrument som är användbara för att screena för sociala bestämningsfaktorer, men att det också finns ett stort behov av att utveckla ytterligare instrument, inte minst sådana som samtidigt inkluderar flera olika sociala bestämningsfaktorer, givet den kunskap som nu finns om hur sociala faktorer inverkar på fysisk och mental hälsa. Här lyfter O’Brien (2019) att hälso- och sjukvårdskuratorer har en särskilt viktig expertroll för att screening för sociala bestämningsfaktorer för hälsa ska kunna möjliggöras inom hälso- och sjukvården, genom att t.ex. utbilda övrig personal om sociala faktorer samt att utveckla resurser och administrativa rutiner för hur screening för sociala bestämningsfaktorer kan genomföras.
På vilka sätt kan ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan vara användbart för kuratorer?
Perspektivet om sociala bestämningsfaktorer för hälsan innebär en tydlig orientering mot förhållandet mellan människa-miljö (person-in-environment) och därmed appliceringen av socialekologiska och biopsykosociala modeller (Rine, 2016). Dessa modeller betonar den ömsesidiga, och samtidiga, inverkan av biologiska, psykologiska och sociala faktorer för hälsan, vilket utgör en synnerligen lämplig begreppslig grund för hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete. Ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan utgör, såsom Montiz (2010) uttrycker det, således en perfekt ”fit”, eller matchning till hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete. Genom sin grund i socionomutbildningen har hälso- och sjukvårdskuratorer en särskild kompentens i socialekologiska och biopsykosociala modeller. Flera andra professioner har djupare och/eller mer omfattande kunskap i medicinska och psykologiska faktorers inverkan på hälsa i jämförelse med kuratorerna. Dock är kuratorerna den (enda) professionen inom hälso- och sjukvården som har den breda generalistkunskap som perspektivet om sociala bestämningsfaktorer kräver. Detta gör hälso- och sjukvårdskuratorerna till en yrkesgrupp som är särskilt lämpade för att integrera och applicera kunskapen sociala bestämningsfaktorer för hälsa i både planering, genomförande och uppföljning av patienters vård och behandling. Jag är övertygad om att många hälso- och sjukvårdskuratorer redan idag fungerar som hälso- och sjukvårdens experter i detta avseende. Givet de utmaningar som finns med kuratorernas otydliga yrkesroll som tidigare forskning påvisat, är det dock inte säkert att denna expertis är tydligt formulerad och kommunicerad inom hälso- och sjukvården (såväl inom professionen som inom hälso- och sjukvårdsorganisationen). En fördjupad medvetenhet om sociala bestämningsfaktorer för hälsan, och utvecklandet av detta som ett övergripande begreppsligt ramverk för hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete skulle kunna bidra till att tydliggöra hälso- och sjukvårdskuratorernas yrkesroll och unika kompetens, både inom hälso- och sjukvårdsorganisationen och inom den egna professionen. Att utgå från sociala bestämningsfaktorerna för hälsan som ett begreppsligt ramverk för hälso- och sjukvårdskuratorernas arbete skulle också kunna användas för att tydligare argumentera för insatser inte bara på individ (mikro) nivå utan även på de mer distala meso- och makronivåerna. Kurativa insatser på mesonivå skulle till exempel kunna handla om fördjupad och systematisk kartläggning och mobilisering av resurser och stöd i patienters sociala nätverk, i civilsamhället och gentemot andra myndigheter och samhällsaktörer. På makronivå skulle kurativa insatser exempelvis kunna handla om att medvetandegöra och kommunicera (gentemot såväl patienter, hälso- och sjukvårdsorganisationen som det omgivande samhället) hur strukturella och samhälleliga villkor inverkar på (ojämlikhet i) hälsa, tillgång till hälsoservice såväl som effekter av ohälsa. Denna kunskap kan användas för att mildra tendenser till att patienter skuldbeläggs för sin ohälsa (s.k. victim blaming). Kuratorerna skulle också kunna ha en central roll inom hälso- och sjukvården när det gäller att utveckla strategier och rekommendationer för att öka tillgängligheten för socioekonomiskt utsatta grupper, för att därmed främja en mer jämlik hälso- och sjukvård. Likaså vore kuratorernas sociala expertis en stor tillgång i olika beslutsfattande organ som verkar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Vidare skulle hälso- och sjukvårdskuratorer kunna ha en viktig roll att fylla när det gäller att utbilda andra professioner såväl som politiker om sociala bestämningsfaktorer för hälsan, i linje med WHO Kommissionens rekommendationer.
Arbetet med att utveckla perspektivet om sociala bestämningsfaktorer för hälsan som ett begreppsligt ramverk för hälso- och sjukvårdskuratorer skulle avslutningsvis kunna genomföras genom att kuratorerna;
- Satsar på kompetensutveckling kring den begreppsliga grunden i perspektivet om sociala bestämningsfaktorer för hälsan. Eftersom ramverket så tydligt anknyter till grundläggande perspektiv i socialt arbete behöver hälso- och sjukvårdskuratorerna härvidlag inte förvärva nya baskunskaper; snarare handlar det om att placera in befintlig kunskap i ett ”nytt” begreppsligt ramverk som ger extra tyngd till kuratorns kompetens och arbete.
- Utvecklar strategier för att beskriva och kommunicera hälso- och sjukvårdskuratorernas insatser med hänvisning till ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan.
- Utgår från, och refererar till ramverket om sociala bestämningsfaktorer för hälsan i psykosociala bedömningar och utlåtanden.
- Utvecklar instrument såväl som administrativa rutiner för hur screening för sociala bestämningsfaktorer kan genomföras inom hälso- och sjukvården. Detta skulle kunna göras genom att kartlägga, vidareutveckla och anpassa de screeninginstrument som redan finns i den internationella litteraturen.
Akademikerförbundet SSR (2021). Kurator inom hälso- och sjukvård. https://akademssr.se/yrkesfragor/socionom/kurator-inom-halso-och-sjukvard. Nedladdat 2021-10-20.
Akademikerförbundet SSR (2021). Varför legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer? https://akademssr.se/lon-karriar/yrkesfragor/socionom/kurator-inom-halso-och-sjukvard/varfor-legitimation. Nedladdad 2021-10-20.
Berkman, L.F., Glass, T., Brissette, I. & Seemand, T.E. (2000). From social integration to health: Durkheim in the new millennium. Social Science & Medicine, 51: 843–857.
Bryson, S.A. & Bosma, H. (2018). Health social work in Canada: Five trends worth noting. Social Work in Health Care, 57:8, 1–26.
Craig, S.H., Bejan, R. & Muskat, B. (2013). Making the invisible visible: Are health socialworkers addressing the social determinants of health? Social Work in Health Care, 52:4, 311–331.
Dahlgren, G. & Whitehead, M. (1991). Policies and Strategies to Promote Social Equity in Health. Stockholm, Sweden: Institute for Futures Studies.
Flink, M., Öjehagen, A. & Olsson, M. (2008). Psykosocialt arbete i hälso- och sjukvård – en översikt över avhandlingar inom området. Socionomens forskningssupplement, 24: 14–20.
FN, Förenta Nationerna (2015). The 2030 Agenda for Sustainable Development. https://sdgs.un.org/goals
FN, Förenta Nationerna (2005). Millennium Development Goals. https://www.un.org/millenniumgoals/
IFSW, International Federation of Social Workers (2014). Global definition of social work. https://www.ifsw.org/what-is-social-work/global-definition-of-social-work/international federation of social workers. Nedladdad 2021-10-20.
Marmot, M. (2008). Closing the gap in a generation: health equity through action on the social determinants of health. Lancet, 372: 1661–69.
Moniz, C. (2010). Social work and the social determinants of health perspective: A good fit. Health & Social Work, 35:4, 310–313.
Muskat, B., Shelley, L.C. & Mathai, B. (2017). Complex families, the social determinants of health and psychosocial interventions: Deconstruction of a day in the life of hospital social workers. Social Work in Health Care, 56:8, 765–778.
O’Brien, K.H. (2019). Social determinants of health: the how, who, and where screenings are occurring; a systematic review. Social Work in Health Care, 58:8, 719–745.
Olsson, M. (2008). Psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård – professionellt verksamhetsfält och akademiskt ämne. Socionomens forskningssupplement, 24: 10–12.
Regeringens proposition 2017/18:138. Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/legitimation-for-halso–och-sjukvardskuratorer_H503138.
Rine, C.M. (2016). Social determinants of health: Grand challenges in social work’s future. Health Social Work, 41:3, 143–145.
Sernbo, E. (2019). Med avstegen som arbetsplats. En etnografisk studie av hälso- och sjukvårdskuratorns arbete.Skriftserie för avhandlingar, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, 2019:1.
Sernbo, E., Udo, C. & Flink, M. (2021) Socialt arbete i hälso- och sjukvård i Sverige – en analys av avhandlingar skrivna av socionomer under åren 2008–2019. Socionomens forskningssupplement. https://socionomen.se/premium/socialt-arbete-i-halso-och-sjukvard-i-sverige/
Solar, O. & Irwin, A. (2010) A conceptual framework for action on the social determinants of health. Social Determinants of Health Discussion Paper 2 (Policy and Practice). Geneva: WHO. https://www.who.int/sdhconference/resources/ConceptualframeworkforactiononSDH_eng.pdf
Svensk Kuratorsförening (2021). Kuratorsyrket. http://www.kurator.se/kuratorsyrket/ Nedladdat 2021-10-20.
Tulchinsky, T.H. (2018). John Snow, Cholera, the Broad Street Pump; Waterborne Diseases Then and Now, pp 77-99. In Tulchinsky TH. Case Studies in Public Health. London: Elsevier Press.
WHO, World Health Organisation (1978). The Alma Ata Declaration.https://www.who.int/publications/almaata_declaration_en.pdf
UKÄ, Universitetskanslerämbetet (2017). Förslag till examensbeskrivning för yrkesexamen för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Redovisning av ett regeringsuppdrag. https://www.uka.se/download/18.74d015a415a57b9a25366f28/1487841867686/rapport-2017-02-21-forslag-examensbeskrivning-yrkesexamen-kuratorer-inom-halso-och-sjukvarden.pdf
WHO, World Health Organisation (2005). Commission on Social Determinants of Health 2005-2008.https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/equity-and-health/commission-on-social-determinants-of-health
WHO, World Health Organisation (2021). Social Determinants of Health. https://www.who.int/health-topics/social-determinants-of-health#tab=tab_1