Torbjörn Vennström

21 sep 2020

21 sep 2020

Bokrecension

Handfast handbok för samtal med familjer

Magnus Ringborgs bok för familjelotsar är enkel och pedagogisk och bjuder på såväl övningar som checklistor. Utgåvan är den tredje upplagan.

Torbjörn Vennström

21 sep 2020

21 sep 2020

Magnus Ringborg
Förändrande familjesamtal – en handbok för familjelotsar
Studentlitteratur 2020

”Om du vill säga något viktigt, säg det med få ord”. Uttrycket kommer för mig när jag läser den nyutkomna tredje upplagan av Magnus Ringborgs lilla bok Förändrande Familjesamtal.

Boken är en handbok för samtal med familjer i olika sammanhang som skola, sjukvård, eller socialtjänst. Ringborg differentierar mellan det han kallar förändrande familjesamtal och familjeterapi och visar att många slags kompetenser kan driva familjesamtal med förändrande målsättningar.

Boken är med sitt vardagliga och enkla språk pedagogisk. Ringborg är en varm anhängare av övning, det är inte något problem att den nybakade rådgivaren sitter med en checklista framför sig under samtalen.

I fem väsentliga steg sammanfattas processen; kontakt, kontext, kontrakt, nya berättelser samt nya erfarenheter. Lika viktigt som att samtalsledaren övar så framhåller författaren vikten av att familjen övar något problemlösningssteg mellan varje samtal – så det blir tydligt för familjen att det i första hand är de som ska göra jobbet.

De delar som beskriver upplägg och genomförande av samtal är rik på anvisningar i punktform vilket riskerar att ge ett mekaniskt intryck. Den läsare som vill börja använda sig av Ringborgs metodik bör vinnlägga sig om att också reflektera över samtalsexemplen och bokens senare delar där författaren kopplar anvisningarna till mer teoretiska referenser.

Ringborgs mästerskap visar sig bland annat i hur han implementerar familjesamtal i många olika sammanhang, men också i den elegans han med några rader sammanfattar väsentliga bidrag från lösningsfokuserat och narrativt inriktat samtalsarbete.

Boken är en bra påminnare och checklista för många olika sammanhang där kontakt med familjer äger rum.

 

Läs även

Böcker
5 maj 2021

Sexualitet och migration i välfärdsarbete

Pernilla Ouis nya antologi behandlar bland annat frågor som att lär...

Bokrecension
15 okt 2020

Konkreta tips för ökad hälsa i skolan

Bra redskap för hälsofrämjande arbete i skolan behövs, och Hilda Jo...

Facklitteratur
21 sep 2020

En biografi som väcker egna yrkesminnen till liv

Carina Håkansson bjuder på en personlig och välskriven berättelse för läsare med intresse för socialt arbete och psykisk ohälsa.

Facklitteratur
21 sep 2020

Ett samtal i taget som arbetssätt

När Martin Söderquist arbetade med familjerådgivning i Helsingborg ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.