Magnus Ringborgs bok för familjelotsar är enkel och pedagogisk och bjuder på såväl övningar som checklistor. Utgåvan är den tredje upplagan.
Torbjörn Vennström
21 sep 2020
Magnus Ringborg
Förändrande familjesamtal – en handbok för familjelotsar
Studentlitteratur 2020
”Om du vill säga något viktigt, säg det med få ord”. Uttrycket kommer för mig när jag läser den nyutkomna tredje upplagan av Magnus Ringborgs lilla bok Förändrande Familjesamtal.
Boken är en handbok för samtal med familjer i olika sammanhang som skola, sjukvård, eller socialtjänst. Ringborg differentierar mellan det han kallar förändrande familjesamtal och familjeterapi och visar att många slags kompetenser kan driva familjesamtal med förändrande målsättningar.
Boken är med sitt vardagliga och enkla språk pedagogisk. Ringborg är en varm anhängare av övning, det är inte något problem att den nybakade rådgivaren sitter med en checklista framför sig under samtalen.
I fem väsentliga steg sammanfattas processen; kontakt, kontext, kontrakt, nya berättelser samt nya erfarenheter. Lika viktigt som att samtalsledaren övar så framhåller författaren vikten av att familjen övar något problemlösningssteg mellan varje samtal – så det blir tydligt för familjen att det i första hand är de som ska göra jobbet.
De delar som beskriver upplägg och genomförande av samtal är rik på anvisningar i punktform vilket riskerar att ge ett mekaniskt intryck. Den läsare som vill börja använda sig av Ringborgs metodik bör vinnlägga sig om att också reflektera över samtalsexemplen och bokens senare delar där författaren kopplar anvisningarna till mer teoretiska referenser.
Ringborgs mästerskap visar sig bland annat i hur han implementerar familjesamtal i många olika sammanhang, men också i den elegans han med några rader sammanfattar väsentliga bidrag från lösningsfokuserat och narrativt inriktat samtalsarbete.
Boken är en bra påminnare och checklista för många olika sammanhang där kontakt med familjer äger rum.
Läs mer
Läs även
Boktips: Expertråd om hur man framgångsrikt behandlar spelmissbruk
Spelmissbruk kan sällan behandlas som ett isolerat problem – man be...
Boktips: Hur skyddar man sig mot stalkning i yrkeslivet?
Vem är den typiske stalkaren och vad ligger till grund för beteende...
Boktips: Duo vägleder i hur man hjälper elever som inte vill gå till skolan
Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsät...
Boktips: Do’s and don’ts som terapeut – två nya böcker ger svar
Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur pa...