Vem är den typiske stalkaren och vad ligger till grund för beteendet? Och hur skyddar man sig om man drabbas i sin yrkesroll? Det svarar Jakob och Benjamin Carlander på i sin nya bok. Vi tipsar även om boken ”Beroende i praktiken” där innehållet baseras på berättelser från tidigare beroende.
Tim Andersson
Reporter
13 dec 2023
Beroende i praktiken. Förstå, bemöta och samverka
Carina Bång, Lotta Borg Skoglund, Ingrid Kristoffersson-Rosin, Lotta Bratt Becker
Natur & Kultur
I Sverige lider i dag minst 430 000 personer av beroende av alkohol eller narkotika, och ännu fler uppvisar en problematisk konsumtion. Antagligen är den verkliga siffran ännu högre, eftersom statistiken bygger på självrapporterade data. Problemet är alltså utbrett.
Den här boken riktar sig till läsare som i sina yrken möter dessa individer och deras anhöriga, som socionomer, boendestödjare och psykologer, och som behöver ett kunskapsstöd. Forskning kompletteras av intervjuer med personer som har haft beroendesjukdom men som nu är drogfria och utbildade till behandlingspedagoger och terapeuter. Deras berättelser har varit bestämmande för bokens innehåll, och kapitlen behandlar ämnen som kroppslig och psykiatrisk samsjuklighet, processen från skadligt till kontrollerat bruk, samtalsledarens roll och beroendets biologi och kemi.
Lotta Borg Skoglund är docent vid Uppsala universitet, överläkare i psykiatri och grundare av SMART Psykiatri, och Carina Bång är beteendevetare, anhörigterapeut, och certifierad CRAFT-terapeut. Ingrid Kristoffersson-Rosin och Lotta Bratt Becker är båda socionomer med lång erfarenhet, den första bland annat som case manager vid socialförvaltningen i Stockholms stad och den senare som chef och medarbetare inom socialtjänsten.
Stalkning och olaga förföljelse i yrkeslivet. Förebygga, bedöma, hantera
Benjamin Carlander, Jakob Carlander
Gothia Kompetens
Urtypen för en stalkare är en man som övergivits av en kvinna, och som inte accepterar uppbrottet. Det finns dock också en annan sort. Boken Stalkning och olaga förföljelse i yrkeslivet är skriven för dem som ”i sitt arbete plötsligt hamnat i obekanta och obehagliga situationer då en annan person trängt sig innanför den privata sfären och gjort både arbetsliv och privatliv till en skrämmande tillvaro”, som det heter i förordet. Ett av exemplen är socialsekreteraren som för tredje gången upptäcker att någon har skurit sönder hennes bildäck.
Boken tar sig an ämnet med fallbeskrivningar och exempel, och reder ut sådant som orsaker, riskfaktorer och kännetecknande beteenden hos förövaren. Den erbjuder också verktyg och strategier för att överleva mentalt.
Jakob Carlander är legitimerad psykoterapeut och Benjamin Carlander legitimerad psykolog. Båda har stor erfarenhet av stalkerproblematik, särskilt inom offentlig sektor.
LÄS OCKSÅ >>> Fler boktips här för alla som jobbar inom socialt arbete
Läs mer
Läs även
Boktips: Expertråd om hur man framgångsrikt behandlar spelmissbruk
Spelmissbruk kan sällan behandlas som ett isolerat problem – man be...
Boktips: Duo vägleder i hur man hjälper elever som inte vill gå till skolan
Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsät...
Boktips: Do’s and don’ts som terapeut – två nya böcker ger svar
Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur pa...
Boktips: Få full koll på trans genom fakta, forskning och erfarenhet
Vad är trans och vad är inte trans? Det vill Edward Summanen och Ma...