Vad är trans och vad är inte trans? Det vill Edward Summanen och Matilda Wurm, tillsammans med en rad andra författare, reda ut i en ny bok. Den här månaden tipsar vi också om en handbok med fokus på barn med npf-diagnoser, riktad till socialtjänst, familjehemskonsulenter och familjehem.
Tim Andersson
Reporter
13 jun 2023
Trans. Fakta, forskning och erfarenheter
Edward Summanen, Matilda Wurm, med flera
Natur och kultur
Transpersoner är den senaste gruppen människor att attackeras i det ständigt svallande kulturkriget. Extremhögern är förstås mest aktiva, men runt om i världen ser vi hur också högerkristna, konspirationsteoretiker och en viss sorts radikalfeminister sluter upp på dess sida. Åsikterna är många och känslorna heta – men kunskapen ofta knapp. Det vill den här boken råda bot på, bland annat genom att helt enkelt reda ut vad trans är och vad det inte är.
Anslaget är dock bredare än så. I 13 kapitel behandlar en rad skribenter olika ämnen kopplade till temat. Det kan handla om i samtidsdebatten laddade frågor som könsbekräftande vård och trans och feminism, men också om hur man stöttar barn som bryter mot könsrelaterade normer och vad yrkesverksamma ska tänka på i bemötandet av transpersoner.
Socialsekreterare och andra relevanta yrkeskategorier uppmanas att skaffa sig kunskap och medvetenhet om sina egna fördomar, och hur dessa påverkar mötet med klienten. Många transpersoner har dåliga erfarenheter av vårdinstitutioner och myndigheter. Boken redogör för en rapport från Folkhälsomyndigheten från 2015, där 28 procent av de tillfrågade uppgav att de hade blivit dåligt bemötta av hälso- och sjukvården, och 5 procent att de vägrats vård.
Familjehem för barn med NPF. Handbok för socialtjänsten, familjehem och konsulter
Carolina Lindberg Wiman
Gothia kompetens
Trots att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ställer särskilda krav på ett familjehem, saknas det ofta kunskap om utmaningarna. Den här boken vänder sig till socialtjänst, familjehemskonsulenter och familjehem, som placerar och tar emot barn med NPF, och syftet är att utbilda. Den är uppdelad i tre delar – med fokus på situationen före, under och efter en placering – och tar upp sådant som vad man ska tänka på vid möten och oplanerade avbrott.
Carolina Lindberg Wiman är socionom, handledare och pedagog inom NPF och psykosocialt arbete. Hon är medförfattare till flera böcker i samma tema, som Ung och vuxen med asperger och AST och Föräldraboken om autismspektrumtillstånd, och hon handleder, utbildar och föreläser för personal och familjehem om placerade barns behov.
Läs mer
Läs även
Boktips: Expertråd om hur man framgångsrikt behandlar spelmissbruk
Spelmissbruk kan sällan behandlas som ett isolerat problem – man be...
Boktips: Hur skyddar man sig mot stalkning i yrkeslivet?
Vem är den typiske stalkaren och vad ligger till grund för beteende...
Boktips: Duo vägleder i hur man hjälper elever som inte vill gå till skolan
Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsät...
Boktips: Do’s and don’ts som terapeut – två nya böcker ger svar
Hur tar man på bästa sätt hand om sig själv som terapeut och hur pa...