Vad händer efter utbildningen? Här ger vår nyexade socionom Emma Peldan inblick i sin arbetsvardag och andra tankar och funderingar.
Emma Peldan
Text och Foto
15 nov 2021
Under fem dagar har Emma Peldan rattat vårt instagramkonto @tidskriften_socionomen.
Här har hon lagt ut dagliga uppdateringar med bilder och reflektioner kring sitt jobb, utmaningarna med att vara nybakad socionom, och förväntningar på framtiden. Just nu arbetar Emma som behandlingspedagog på ett HVB-hem och trivs jättebra. Samtidigt lever drömmen om att bli kurator, frågan är bara vilken väg hon ska välja för att nå dit.
Hej där ute/dag 1
Mitt namn är Emma och jag är en av studenterna (eller numera före detta student) som Tidskriften Socionomen följer det första året efter examen. Den här veckan har jag fått äran att få dela med mig av min vardag som nyexaminerad socionom här på instagram. Jag kommer att dela med mig av reflektioner kring det yrke jag har valt, vilka utmaningar men även vilka möjligheter utbildningen har öppnat upp för mig blandat med lite tankar kring mina förväntningar på mitt framtida yrkesliv, roligt!
Så passa på att följ mig här i veckan, lämna en kommentar eller fråga nedan och så kör vi – välkomna till min instagramvecka!
En arbetsdag/dag 2
Jag tänkte börja veckan med en kort introduktion av vad jag numera gör om dagarna. Sen min examen har jag arbetat som behandlingspedagog på ett hem för vård och boende (HVB) och jag trivs jättebra i denna roll. Det är ett givande yrke på många olika sätt. Det ger mig en inblick i klienternas vardag, det utmanar mig i att ha stöttande och ibland svåra samtal med mina klienter, det bidrar till att jag får kunskap om hur det är att vara placerad av socialtjänsten som ung och det ger mig en god inblick i olika typer av sociala problem hos unga människor idag.
En vanlig arbetsdag för mig kan se ut som så att jag jobbar ett dygnspass, det vill säga att jag åker ut till jobbet vid klockan nio på morgonen, spenderar hela dagen med mina klienter och har sovande jour för att sedan åka hem morgonen därpå. Min primära arbetsuppgift är att under passet engagera mig i och stötta klienterna i vardagliga saker som exempelvis studier, arbete eller fritidsaktiviteter men även att hjälpa klienterna sköta vardagliga sysslor. Varje pass kan skilja sig åt beroende på vad de enskilda klienterna har för behov under dagen, och det är något jag verkligen uppskattar med mitt jobb, alltså den variation som finns av olika arbetsuppgifter.
Återhämtning/dag 3
Något som blivit extra viktigt för mig i övergången från student till yrkesverksam är att hitta tid för återhämtning i vardagen. Att släppa jobbet när man går hem var till en början ganska klurigt för mig personligen, jag har upplevt det svårt att släppa samtal jag haft med klienter, att släppa funderingar kring hur jag själv har presterat i svåra lägen eller reflektioner kring hur min arbetsdag varit som helhet. Det är fortfarande lätt för mig att hamna i lägen då jobbet följer med mig hem och jag tänker att det kanske är en naturlig del av att arbeta med människor speciellt när man som yrkesverksam är utsatt för så många intryck på daglig basis. Något som blivit extra viktigt för mig i dessa lägen är att verkligen värna om mina lediga dagar och göra saker som jag mår bra av så som att umgås med sambon, träffa vänner, dricka en kopp te och sticka eller pyssla med mina växter hemma i lägenheten, det ger mig verkligen ro i själen och gör mig redo att ta mig an nya utmaningar.
Progression/dag 4
Som nyexaminerad socionom kände jag i början viss oro för om den teori jag läst mig till på utbildningen skulle vara tillräcklig i praktiken. Det här resulterade i att jag flertalet gånger ställde mig själv frågan: Är jag verkligen kompetent nog att börja utöva socialt arbete? Behöver jag lära mig något mer? Kommer jag klara av att jobba som socionom eller hade jag behövt läsa några år till för att känna mig redo? Något jag fått insikt i sedan min examen och något som har lugnat min oro är tanken på att jag nog aldrig kommer vara helt fullärd, och det har jag verkligen fått känna av under mina första månader som yrkesverksam, vissa tillfällen känner jag mig ofta som en student, vilket är lätt hänt då jag omges av professionella och kompetenta kollegor och chefer som ständigt får mig att utvecklas.
Mina lediga dagar resulterar däremot ofta i att jag sätter mig ner och läser, jag anmäler mig till intressanta föreläsningar via nätet och försöker helt enkelt komplettera den kunskap jag redan har. Kanske har detta beteende lite att göra med att jag faktiskt saknar att studera? Att jag känner att jag har mer att lära? Eller så handlar det om att jag faktiskt känner att jag valt ett yrke som intresserar mig och som jag bara vill bli bättre på att utöva. Hur som helst, här har ni en inblick från min lediga dag idag, finns det ens något “höstigare” än att sätta sig ner med en kopp te och en bra bok en grå dag?
Ps. Boken jag läser just nu heter “Barn, Unga och Trauma” författad av Kerstin Almqvist, Anna Norlén & Björn Tingberg, ett lästips för dig som önskar en pedagogisk bok i bemötande och förståelse.
Framtiden/dag 5
Den här veckan har verkligen gett mig tillfälle att sätta mig ner och reflektera över vad jag faktiskt har gjort sedan examen och hur jag har börjat utvecklas inom min yrkesroll. Vad som händer yrkesmässigt för mig de kommande månaderna har jag inte riktigt listat ut än. Målet om att bli kurator kvarstår men samtidigt trivs jag bra i den roll jag är i just nu. Något jag är övertygad om är att jag kommer att fortsätta samla på mig erfarenhet och lära mig mer oavsett vilket yrke inom det sociala arbetet jag hamnar i och det är där mitt största fokus ligger just nu: att fortsätta utvecklas. Resterande bit gällande om att en dag bli skolkurator har jag ju faktiskt tid på mig att fundera ut. Jag har inte gett upp drömmen än och slänger sporadiskt ut ansökningar till tjänster jag tycker låter intressanta men jag ser det även fördelaktigt att testa lite olika jobb och verkligen prova på olika delar av det sociala arbetet innan jag når mitt mål. Vi får helt enkelt vänta och se vad framtiden ger, kanske jobbar jag fortsatt inom hvb eller så är jag skolkurator om ett halvår? Jag lämnar det lite som en cliffhanger till nästa uppdatering av oss studenter 1 år efter examen!
Läs mer
Läs även
Fortsatt fokus på unga för Anton efter första året: ”Jag har en vision”
Anton Hanna har nu varit yrkesverksam i ett år sedan sin examen 202...
Emma om första året som socionom: ”Har verkligen hittat min plats”
Ett helt år har nu passerat sedan Emma Peldán tog klivet ut i arbet...
Anton Hanna: ”Jobbigt att prioritera bort ärenden”
Anton Hanna har nu jobbat som socialsekreterare på Barn och ungdoms...
Viktig milstolpe för Emma Peldán – är i mål med drömyrket
Minns nu Emma Peldán, vår nyexade socionomstudent? Vid första inter...