Nyanställda ska helst inte introduceras av de mest erfarna på arbetsplatsen. Det görs bättre av de som jobbat fyra-fem år, som fortfarande kan redogöra varför de gör som de gör.
Stefan Karlsson
23 nov 2021
När du är helt ny behöver du detaljstöd. Du har inget behov av stora drag eller helheter. Många mer erfarna kan bli irriterade av frågor som: Vad ska jag skriva där? Vilken ruta ska jag skriva det i? Men man kan inte hoppa över detaljfasen. Alla måste gå igenom den. Det säger Helena Post Mårtensson, socionom, författare och föreläsare.
LÄS OCKSÅ >> I huvudet på en nyexad socionom
För att utveckla ny kompetens så räcker det dock inte bara med att gå en introduktionskurs för att alla ska börja jobba så. Medarbetaren måste också känna ett behov, repetera och öva den nya kompetensen. Om kunskapen inte omsätts i praktisk handling så glöms den snabbt bort.
Det är också viktigt att lära känna gränserna och ramarna för sin yrkesroll, så att man inte tar på sig för mycket. Här är det bra om en erfaren kollega kan hjälpa till.
– Annars är det lätt att allt hamnar i ens knä som nyanställd, säger Helena Post Mårtensson.
Det är bra att underlätta vardagen för nyanställda, så inte enkla saker som att hitta kaffemaskinen och toaletten tar hjärnkraft.
Det är också bra att ta fram en tydlig handledning om vilka kommunikationsvägar och vilka system som används på arbetsplatsen. Till exempel: Hur ska du göra när du måste kontakta chefen i akuta ärenden? Skicka ett sms, ett meddelande via Teams eller mejla?
– När man genomfört en introduktionskurs så ska man fundera över; vad frågar de nyanställda om egentligen? Sedan ska man analysera och anpassa aktiviteterna i utbildningen efter det, säger Helena Post Mårtensson.
Helenas 5 tips för att spara hjärnkraft som nyanställd
- Börja dagen med att titta i planeringskalendern istället för att svara på mejl. Om du läser mejlen får någon annan bestämma vad du ska göra.
- Avsluta dagen med att planera nästa arbetsdag. Du är ofta lite strängare dagen innan.
- Avsätt tid för skrivarbete och dokumentation i anslutning till en händelse. Det är mer avlastande för hjärnan att göra direkt.
- Använd tiden rätt. Vi är mest lämpade för att läsa och skriva på förmiddagen. Lägg möten på eftermiddagen.
- Tänka på att hjärnan behöver återhämtning hela tiden. Se till att variera intensiteten i arbetet och inte köra på för fullt hela tiden.
Läs även

Anton Hanna: ”Jobbigt att prioritera bort ären...
Anton Hanna har nu jobbat som socialsekreterare på Barn och ungdoms...

Viktig milstolpe för Emma Peldán – är i mål med drö...
Minns nu Emma Peldán, vår nyexade socionomstudent? Vid första inter...

I huvudet på en nyexad socionom: ”Jag uppskatt...
Vad händer efter utbildningen? Här ger vår nyexade socionom Emma Pe...

”Det är inte samma sak i praktiken”
Tio egna utredningar efter en månad på nya jobbet. Anton Hanna triv...