Sofia Rapp Johansson

Författare och familjehemsmamma. Uppvuxen i familjehem.

17 feb 2021

17 feb 2021

Krönika: Magkänslan känner rätt

Sofia Rapp Johansson

Sofia Rapp Johansson är familjehemsmamma och själv uppväxt i familjehem. Här ger hon socialsekreterare råd.

Sofia Rapp Johansson

Författare och familjehemsmamma. Uppvuxen i familjehem.

17 feb 2021

17 feb 2021

Som barn ville jag inget hellre än att bo med min mamma. Jag älskade henne oändligt mycket. Trots missbruk, sjukdom och rädslor. Trots ärr och sår som varade.

Men lagen sa att barn inte ska växa upp i misär bland våld och droger. Lagen sa att nu ska tjänstemän kliva in och ta över ansvaret för uppfostran. ”Vi ska se till att du får det bra. Att du slipper sånt som barn inte mår bra av”, sa de.

Så man placerar barnet i ett hem med en mamma och en pappa och en glad tax. Här ska du bo, sa de. Var snäll och utvecklas snabbt, så blir vi stolta och slipper krångel.

Hej då. Hej då.

Ett hem med fina tapeter, ren tamburmatta, och nya IKEA-koppar. En elvisp som var elektrisk och så mycket WIFI att det räckte och blev över. Där alla hade rosetter på skorna, egna tandborstar och veckoschema. Ett rum åt var och en och där alla lät maten tysta mun. Ett fint och prydligt hem. Ett modernt och perfekt hem. Men glömde man inte något?

- Som ansvarig för placeringar och utredare av familjer måste man tolka vibrationer. Man behöver se genom väggar. Man behöver våga ställa obekväma frågor.

Var fanns värmen? Var fanns kärleken? Var fanns den innerliga känslan som skvallrar om familj?

Man kan inte se hur någon tänker. Ingenting i det nyrenoverade köket vittnar om atmosfären efter mörkrets inbrott.

Som ansvarig för placeringar och utredare av familjer måste man tolka vibrationer.

Man behöver se genom väggar. Man behöver våga ställa obekväma frågor. Man behöver ha en magkänsla. Magkänsla är kunskap parat med erfarenhet och kunskap.

Det finns ingen manual man kan följa där inkompetenta familjehemssekreterare sorteras bort. Lika lite som det finns en instruktionsbok att följa för att garantera bra familjehem.

Man behöver ha förmågan till mentalisering: Konsten att förstå sina egna och andras tankar och känslor. Man behöver kunna sätta sig in i det där som finns men inte syns och som känns men kanske inte existerar.

En socialsekreterare som inte kan stå rakryggad framför familjehemmet är en farlig socialsekreterare. Ett familjehem som utvecklar trasiga barn är ett farligt familjehem.

Jag tror på att bygga ett team runt den placerade. Där alla har ett gemensamt mål.

Barnet är det centrala. De runtom aktörer för vilket man jämnar vägen åt den behövande. Inte att man ska bli medberoende eller möjliggörare men att man möjliggör en bearbetning och förändring i den placerades liv.

Sen gäller det att kunna matcha rätt familj med barnet!

Det är lättare sagt än gjort. Jag vet för jag lever själv med erfarenheter av misslyckade placeringar samtidigt som jag vill göra det som är bäst för de barn som bor hos mig.

Idag är jag familjehem. Min tanke var att ge allt jag själv inte fick. Jag vill skänka barn en oas av lugn och ro där man kan få tid att börja läka och bearbeta.

Jag pyntar gärna mina väggar med kärlek, skratt och sunda rutiner hellre än det senaste. Modernt är inte lika viktigt som moderlighet.

Vi har köksluckor från 1990-talet och dragigt golv men fri tillgång till raggsockor och kramar.

Kramar värmer. Att bli sedd värmer.

 

LÄS MER: Granskning visar våld och övergrepp på ungdomshem

LÄS MER: Vanvården känns igen, skriver chefredaktör Lena Engelmark

Läs även

Debatt
1 feb 2021

Slutord: Fallet kan inte betraktas som undantag

Att något är svårt får inte skymma sikten för mänskliga rättigheter...

institutionsvård
29 jan 2021

Kommentar: Vanvården känns igen

Ambitionen 2011 var ”Aldrig mer”, skriver chefredaktör Lena Engelmark i en kommentar efter att ha sett SVT:s granskning om Björkbacken.

Debatt
28 jan 2021

Debatt: Mobben är livsfarlig

Att bli en del av en mobb är farligt både för dem som deltar och för dem som blir utsatta för mobbens angrepp, skriver docent Alf Ronnby.

Debatt
23 dec 2020

Debatt: Ökat intresse för evidensbaserad praktik – men utmaningar f...

Socialstyrelsens undersökning visar att användningen av evidensbaserade insatser är relativt låg.

Debatt
15 dec 2020

Debatt: Vi välkomnar en modern socialtjänstlag – men …

Landets socionomer måste tycka till om innehållet i förslaget till ny socialtjänstlag, skriver debattörerna.

Debatt
14 dec 2020

Slutreplik: Svårt att förstå hur IVO har resonerat

Är det inte viktigt i ett sådant här exceptionellt fall att framför allt se till att göra en tillräckligt djupgående granskning? skriver författarna i ett svar på IVOs replik.