Bristen på familjehem är fortsatt stor i landet, med många barn som står i kö för en placering. Samtidigt pågår flera satsningar och projekt hos Socialstyrelsen för att vända utvecklingen.
Tommy Johansson
Reporter
24 apr 2024
Att rekrytera familjehem har under flera år varit en stor utmaning för landets kommuner, och fortsätter att vara det. Orsakerna är flera, allt från bristande familjestöd från kommunerna till en större upplevd svårighet från familjehemsföräldrar att klara av uppdraget.
I hopp om att få fler att överväga att bli familjehem har Socialstyrelsen sjösatt flera projekt som löper parallellt med varandra.
– Vi har jättemånga satsningar i gång nu för att få fler och bra familjehem. Dels har vi precis tagit fram ett stöd som vi kallar för Pro-fam som man kan använda under processen vid utredning av familjehem, berättar generaldirektör Olivia Wigzell.
Pro-fam riktar sig i första hand till handläggare som utreder familjehem. Förutom att stödmaterialet beskriver själva utredningsprocessen så finns det också hjälptexter som handläggaren kan luta sig emot under processens olika moment.
– Vi kommer också att uppdatera den standardiserade bedömningsmetoden BRA-fam, vilket inte har gjorts på ett tag. Den används för att hämta in information om de familjer som vill bli familjehem.
LÄS OCKSÅ >>> Komplext pussel att matcha barn med rätt familjehem
Hon nämner också Yrkesresan, som Socionomen tidigare har skrivit om. Det är ett stöd där medarbetare och chefer inom socialtjänsten erbjuds introduktioner på nya arbetsplatser samt regelbunden kompetensutveckling.
– Där kommer man rikta in sig särskilt på familjehemssekreterare under året. Eftersom nästan alla kommuner är kopplade till Yrkesresan så kommer det bli viktigt i arbetet med att stärka kompetensen och främja professionaliseringen på det här området.
Socionomen skrev 2022 en reportageserie som handlade om bristen på familjehem och svårigheten att matcha barn med rätt familjehem. Hur har utvecklingen sett ut sedan dess?
– Vi har ingen ny kvantitativ data utan det som vi har att gå på är de dialoger som vi haft med kommuner. Det man kan konstatera är att det finns en fortsatt brist på familjehem, och ett fortsatt behov av att öka kunskapen och viljan att bli familjehem.
I samband med Familjehemmens dag den 27 april sjösätter Socialstyrelsen en bred nationell kampanj för att öka kunskapen om familjehem.
– Den består av flera olika delar. Vi kommer att annonsera i sociala medier och vi kommer sätta upp stora affischer i kollektivtrafiken i storstadsområdena. Kampanjen kommer också visas på biografer. Sedan kommer det också finnas material som kommunerna kommer kunna använda i olika sammanhang. Budskapet är ”Du behövs, gör en insats”, berättar Olivia Wigzell.
LÄS OCKSÅ >>> Vårdnadsöverflyttning – en väg till trygghet för utsatta barn
Vid sidan av detta pågår det också flera kartläggningar och studier som syftar till att förbättra kunskapen kring rekrytering av familjehem.
– Vi har en förstudie på gång som handlar om varför socialtjänsten väljer bort vissa familjer. Den sker genom olika fokusgruppsmöten. Vi tittar samtidigt på vilka typer av stöd socialtjänsten kan tänkas behöva för att man ska kunna se familjers potential i ett bredare perspektiv.
Frågan är kopplad till resultat i tidigare analyser där man sett att många har bestämda uppfattningar om vad som utgör ett bra familjehem.
– För det första så känner man sig osäker på vad som krävs av ett familjehem. Många tror också att man till exempel måste vara en kärnfamilj eller att man måste bo i villa.
LÄS OCKSÅ >>> Familjen Johansson matchades rätt – till sist
Ambitionen, förklarar Olivia Wigzell, är att visa att kraven inte är så snäva som många tror. Det man tittar på är bland annat livssituation, miljön där man bor och hur ens personliga förutsättningar och omsorgsförmåga ser ut. Sedan ska det också matchas med det aktuella barnets behov.
Hur länge kommer informationskampanjen att pågå?
– Det här är en långsiktig satsning. Den kommer pågå både under det här året och under 2025.
Läs mer
Läs även
Opiodgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...
Nära hälften av alla skolelever utsatta för mobbning
Dubbelt så stor risk att inte få godkänt i något av kärnämnena. Gen...
Så stöttar Fritt föräldrastöd i Helsingborg mammor och pappor till placerade barn
"För oss är det viktigt att föräldrarna verkligen känner att d...
Ingen ersättning i uppmärksammat vanvårds-ärende
Inget skadestånd för den kvinna från Stenungsund som utsattes för s...