Susanne Rolfner Suvanto. Foto: Pressbild

Jenny Palmqvist

Reporter

14 maj 2022

14 maj 2022

Viktigt om äldre med npf-diagnoser

Susanne Rolfner Suvanto. Foto: Pressbild

I boken Livsberättelser om adhd och autism berättar tretton personer hur det är att få en npf-diagnos som äldre. Susanne Rolfner Suvanto är en av fyra experter som följt upp berättelserna i boken.

Jenny Palmqvist

Reporter

14 maj 2022

14 maj 2022

Kunskap om äldres psykiska hälsa och ohälsa är ett eftersatt område och många som får en neuropsykiatrisk diagnos (npf) sent i livet har kämpat med svårigheter sedan barndomen utan att förstå varför. För att synliggöra och öka kunskapen om den här gruppen har Riksförbundet Attention startat ett projekt som nu resulterat i en bok. Susanne Rolfner Suvanto som bland annat arbetat som regeringens särskilda utredare av nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, välkomnar livsberättelserna.

– Boken är hela projektets spjutspets och formulerar på ett tydligt vis varför projektet är så viktigt. Vi har en tendens att se pensionsåldern som en tidpunkt då livet startar. Men npf-diagnoser går inte i pension. Vi har haft kunskap om npf-diagnoser under kort tid och när den här gruppen var unga fanns inte ens begreppet npf.

Varför är boken viktig?

– Samhället behöver kunskap om konsekvenserna av att ha en npf-diagnos. När vi inte har det betraktar vi den här gruppen som lat och slarvig. Man kommer inte på möten med biståndshandläggaren, kanske har mist sin livspartner som stått för alla rutiner och lider av ångest och depressioner, har stora koncentrationssvårigheter och saknar rutiner.

Vem behöver läsa boken?

– Den är fantastisk att läsa för alla men ger viktiga insikter för professionen och inte minst socialtjänsten. Anhöriga och närstående som levt i en bergodalbana och inte minst personer med egen npf-diagnos som kan få upprättelse genom att de här fantastiska livsberättelserna.

Hur kan professionen bäst hjälpa äldre med npf-diagnoser?

– För många äldre innebär diagnosbeskedet att man hamnar i en livskris, ofta präglad av smärta och stor sorg. Vi behöver hjälpa de här människorna att det inte bara ska vara ett lidande. Därför håller vi på och utvecklar sorggrupper där man kan få utrymme att bearbeta sorgen och berätta om sitt liv. Utifrån ett socialtjänstperspektiv kan vi få en ytterligare pusselbit att förstå det vi inte förstår. Gruppen hemlösa till exempel, det skulle kunna vara npf som är roten till att de hamnat där. Personal på äldreboenden behöver också få ökad kunskap om den här gruppen, varför individer har svårigheter med koncentration och brister i rutiner. Jag träffade en person som hamnat i rullstol efter en stroke och hade myror i brallan, hur kan vi hjälpa då?

FAKTA: SUSANNE ROLFNER SUVANTO

Gör: Projektledare på Nationellt kompetenscentrum och verksamhetsansvarig på Omvårdnadsinstitutet.

Aktuell: Äldre-expert för boken Livsberättelser om adhd och autism.

FAKTA OM BOKEN

Livsberättelser är skriven i samarbete med Riksförbundet Attention och ingår i arvsfondsfinansierade projektet Äldrelyftet – åldras och må bra med adhd.

Boken vänder sig till yrkesverksamma som möter äldre med npf samt till personer med npf-diagnos eller som misstänker en egen diagnos och till närstående.

Livsberättelserna har följts upp av Lotta Borg Skoglund (docent och överläkare i psykiatri), Taina Lehtonen (leg. psykolog, specialist i neuropsykologi), Susanne Rolfner Suvanto (verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet och praktiker vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga) och Magnus Werner (återhämtningsstödjare) som förmedlar kunskap och reflektioner.

 

Läs mer

Nya SoL
21 okt 2024

Sagt om SoL: "Vi måste vara uthålliga och ha tålamod"

Det kommer ta tid innan vi ser effekten, säger Sabina Orstam, avdel...

Nya SoL
21 okt 2024

Panelen: Så ställer vi om inför nya SoL?

"Detta är inte bara en socialtjänstfråga utan en fråga för hel...

Nya SoL
16 okt 2024

Vetenskap och beprövad erfarenhet – vad betyder det egentligen?

Experterna Emanuel Åhlfeldt och Urban Markström om hur de fina form...

Läs även

Aktuellt
19 sep 2024

SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån

Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...

Aktuellt
18 sep 2024

Filmtips: Tonårstristess och droger i norrländska glesbygden

När Nova dör i en överdos i Västernorrlands inland vänds världen up...

Aktuellt
17 sep 2024

"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"

Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...

Aktuellt
6 sep 2024

Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten

70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...

Aktuellt
21 aug 2024

Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet

Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.

Aktuellt
20 aug 2024

Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”

När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.