När Ann Söderlund fick veta att hon har ADHD trodde hon att saker skulle falla på plats. Det blev tvärtom. Nu har hon tillsammans med Fi Lindfors skrivit en handbok för andra kvinnor med samma diagnos.
Tim Andersson
Reporter
20 aug 2024
För tre år sedan fick Ann Söderlund, journalist, poddare och författare, veta att hon har ADHD. Hon trodde att tillvaron skulle falla på plats med diagnosen, men fann sig själv mer förvirrad än någonsin.
Vi vet numera mycket om ADHD, säger hon – men ur ett manligt perspektiv.
– Det är män som det har forskats mest på, och det är de manliga uttrycken för diagnosen som vi känner igen. Som kvinna med ADHD är man litegrann ensam på en öde ö.
Eller nja, ensam är man ju faktiskt inte. Hon upptäckte snart att det fanns många andra i samma situation.
– Så vad gör man för att hitta fram? Man gör som kvinnor alltid gjort och tar till kafferepstekniken: man snackar. Dels för att få bort skammen, dels för att få kunskap.
Den bok som Ann Söderlund nu har skrivit tillsammans med Fi Lindfors, Handbok för kvinnor med eller utan ADHD, är tänkt att utgöra en motpart i ett sådant kafferepssnack. Här berättar de om sig själva och sina utmaningar och talar med forskare, präster, psykologer och sportstjärnor.
Förhoppningsvis slår de samtidigt hål på några myter, säger hon. En sådan är att kvinnor oftare har ADD medan ADHD-diagnosen är reserverad för män.
– Hell no! Det är ingen skillnad mellan mäns och kvinnors ADHD. Att man tror det beror på att vi ofta har lärt oss att dölja diagnosen, för att passa in. Att vara en skrikande tjej som sitter och trummar eller ger ifrån sig gutturala ljud funkar inte.
Som tjej hittar man därför tidigt strategier, säger hon, som att sitta på händerna, eller bita ihop käkarna hårt för att inte börja prata. Många gör våld på sig själva, låtsas vara någon annan, med konsekvensen att man ”mår piss inuti”, som hon säger.
– Och när vi kommer upp i tonåren kraschar tjejerna ofta, som har större hormonella utmaningar än männen. Då blir det lätt att vi råkar i klorna på äldre killar, testar droger, utsätts för sexuella övergrepp och blir gravida. Tonårsgraviditeter är sex gånger vanligare hos tjejer med ADHD. Det är bara som en stor svart sorgekludd av odiagnosticerade unga tjejer.
LÄS OCKSÅ >>> Unga med ätstörningar allt vanligare inom ungdomspsykiatrin
Längre upp i åldern är det många som virvlar runt inom psykiatrin, berättar hon, med misstänkt PTSD, utmattning eller autism. Kanske hinner man också feldiagnosticeras innan man, som Ann Söderlund själv, sent omsider får sin korrekta diagnos.
– Med den här boken försöker vi lägga ett ADHD-pussel för de kvinnor som, kanske delvis på grund av sin ADHD, inte orkar söka upp all kunskap själva. Vi har tagit en för laget. Förhoppningsvis ger den en ADHD-ryggrad när de ska ta sig an vardagens alla utmaningar, eller åtminstone en liten hand att hålla i.
Fakta: Ann Söderlund
Född: 1972.
Bor: I Bromma, Stockholm.
Gör: Författare, poddare och föreläsare. Journalist i grunden.
Aktuell: Med Handbok för kvinnor med eller utan ADHD, som hon skrivit tillsammans med Fi Lindström.
Läs mer
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, författaren Elise ...
Läs även
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, författaren Elise ...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Boktips: Nära skildring av polisens arbete mot gängkriminalitet
Spaningsledaren Mats Lindström ger en unik berättelse om hur polise...
"Då handlar det ju mer om att låsa dörren och slänga bort nyckeln"
Panelsamtal i Almedalen: Hur påverkas Sverige när landet får en av ...