70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, nummer två i Elise Karlssons Rinkebysvit. Här får vi fortsätta följa första generationens Rinkeby-bor och deras drömmar om något bättre. Missa inte heller Psykisk hälsa bland flyktingar som vi också tipsar om den här månaden.
Tommy Johansson
Reporter
6 sep 2024
Sår som aldrig läks
Elise Karlsson
Natur & Kultur
Författaren Elise Karlsson följer upp en av förra årets stora läsupplevelser, Det finns liv här, med nya boken Sår som aldrig läks. Det är nummer två i Rinkebysviten som tar sin början under det tidiga 70-talet och som följer människorna som bor i området.
I den första boken får vi följa den första generationen Rinkeby-familjer som flyttar in i de nybyggda höghusen, fulla av hopp och drömmar. I denna bok nummer två har det hunnit bli 80-tal, och politisk osäkerhet präglar både Sverige och omvärlden.
Historiska romaner faller ofta platt om stämningen haltar. I Sår som aldrig läks är det stämningen som stannar kvar, den stora världens påverkan på den lilla, känslan av att mycket står på spel. Genom det retrospektiv som boken är slår också kontrasten mot vår tid som en slägga i ansiktet. Vad hände med alla förhoppningar och drömmar?
Mest är boken en kärleksförklaring till Rinkeby, en ansats till att försöka förklara en plats som av allt att döma är synnerligen missförstådd.
Psykisk hälsa hos flyktingar
Maria Sundvall
Studentlitteratur
Att risken för psykisk ohälsa är större bland flyktingar än hos befolkningen i övrigt är kanske inte så förvånande för de flesta. Däremot är det sannolikt mindre känt vad det har för påverkan i vård- och migrationsprocesser.
I boken Psykisk hälsa bland flyktingar tar psykiatern Maria Sundvall upp sambanden mellan in- och utvandring och psykisk ohälsa, trauma och suicid. Hon nämner bland annat tre stressfaser som påverkar måendet hos den som tvingas fly: premigrationsstress som uppstår till följd av situationen i hemlandet, migrationsstress som uppstår under själva flykten, och postmigrationsstress som uppstår när processen tar vid i värdlandet.
Det är den sistnämnda fasen som boken framför allt tar fasta på. Vilka faktorer är det som påverkar mötet mellan flyktingar och yrkespersoner i Sverige, vad har varje migrants subjektiva berättelse för inverkan på möjligheten att lära sig allt man behöver veta i det nya landet?
Det här är framför allt en bok för vårdpersonal, för socialsekreterare, lärare, arbetsförmedlare, alla som på något sätt stödjer flyktingar. Målet: Vidare förståelse och genom det bättre vård och varmare mottagande.
LÄS MER >>> Här finner du fler av Sociomens boktips
Läs mer
Sagt om SoL: "Hoppas det inte längre ska gå att runda barnrättsperspektivet"
Skrivningarna om barns rätt en vinst med nya SoL, menar Åsa Lundstr...
Läs även
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...
Filmtips: Tonårstristess och droger i norrländska glesbygden
När Nova dör i en överdos i Västernorrlands inland vänds världen up...
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.