Skolkuratorn Olga Granlöf är inte Sverigedemokrat. Men vi måste göra något åt anhöriginvandringen, skriver hon.
Jag är yrkesverksam socionom sedan nittiotalet, utbildad vid Socialhögskolan vid Stockholmsuniversitet, magister i socialt arbete vid Mittuniversitetet.
Jag vet redan vad landets socionomer kommer tycka om mitt debattinlägg. Men jag är varken sverigedemokrat eller rasist.
Jag är däremot helt med på regeringens nya förslag till ny migrationslagstiftning (Socionomen 14 april 2021 ”Regeringen aviserar tuffare krav för återförening” ) och en hårdare linje kring invandring till Sverige.
Lite bakgrund: Det är internationellt känt att Sverige har en välutvecklad trygghet för alla som bor här. Stabilitet, fri utbildning, socialförsäkring, sjukvård och inte minst kommunal socialtjänst är de förmåner som finns i vårt land. Dessa förmåner har en stark attraktionskraft för människor som lever i länder som saknar allt sådant. Varför pratar vi aldrig om det? Fisken letar sig till djupare vatten och människor söker ett godare liv (ryskt ordspråk).
Sverige har tagit emot hundratusentals människor från hela världen. De flesta har gjort allt för att vara fullvärdiga medborgare här: skaffat sig utbildning, arbetar och älskar sitt nya land av hela sitt hjärta. Och så har vi en del som inte gjort det. Problemen med segregation, integration, ökat utanförskap och kriminalitet är tyvärr kopplade till bostadsområden med en hög andel invandrare.
Migrationsvågen 2015 tog Sverige på sängen. Förutom den stora mängden krigsdrabbade syrianer kom även många unga ensamkommande afghaner, av vilka vissa kom direkt därifrån medan andra inte ens levt i Afghanistan.
Nu sex år senare har vi facit, vissa är utvisade, många har gått under jorden och några är kvar i Sverige med hjälp av konstgjord andning genom tillfälliga lagar. Dessa har vistats här så länge att det är bäst för alla att de stannar här.
Men anhöriginvandring måste vi göra något åt.
Låt oss med de nya skärpta kraven på den typen av invandring slå undan benen för hela den sverigedemokratiska retoriken.
Olga Granlöf
Läs mer
Läs även
Slutord: ”Maria Kjellgren och jag har mycket gemensamt”
Sophie Ekman Wretlind svarar på repliken av Maria Kjellgren.
Replik: ”Dr Wretlind ger ett ensidigt perspektiv av elevhälsa”
Jobbet med att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga görs inte...
Debatt: ”Barn är mer än potentiella brottsutövare”
Det räcker inte att diskutera hur rekrytering till kriminella gäng ...
”Tystnadskultur tvingar duktiga medarbetare att bli passiva vittnen”
Gängexperten Maria Wallin menar att tystnadsnormer får omfattande k...