Regeringen aviserar tuffare krav för återförening

Förslagen som regeringen aviserar kan leda till att många barn och föräldrar kommer att behöva leva åtskilda under lång tid. FOTO: Getty Image.
Förslagen som regeringen aviserar kan leda till att många barn och föräldrar kommer att behöva leva åtskilda under lång tid. FOTO: Getty Image.

Försörjningskravet vid anhöriginvandring skärps i nytt förslag till migrationslagstiftning.

Av Jenny Palmqvist

14 apr 2021

14 apr 2021

Skärpta krav vid återförening med barn eller partner och korta tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. Det är några av punkterna i regeringens förslag till ny migrationslagstiftning som justitieminister Morgan Johansson och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi presenterade förra veckan vid en digital presskonferens.

I lagrådsremissen föreslås bland annat att anhöriginvandring fortsatt ska vara möjligt. Men kraven för detta har vässats betydligt. Bland annat krävs att den som fått uppehållstillstånd och vill återförenas med en anhörig i Sverige, ska kunna försörja både sig själv och den anhörige, samt ha en bostad som lever upp till kraven. Regeringen väljer även att gå fram med förslaget om språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd – även om det skjuts på framtiden.

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, ser risker med delar av förslagen i den nya migrationslagstiftningen som kan slå hårt mot dem som kommer från fattiga länder och redan har en bristfällig utbildning.

– En familjeförening är naturligtvis lyckosam av många olika skäl. Men vi vet att det för många flyktinggrupper tar tid att etablera sig i samhället och det finns en stor risk att försörjningskravet ställer till svårigheter för redan utsatta familjer, säger han.

Även Röda Korset är kritiskt till flera av förslagen, men ser även vissa lättnader gentemot Migrationskommitténs ursprungsförslag. Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset, säger i ett pressmeddelande att förslagen som regeringen aviserar bland annat innebär att många barn och föräldrar kommer att behöva leva åtskilda under lång – för vissa oöverskådlig – tid, vilket påverkar hela familjen.

− Det är ofta kvinnor och barn som lever ensamma kvar i krigszoner och flyktingläger. Därför är det viktigt att det gentemot ursprungsförslaget nu aviseras en lite bredare möjlighet till undantag från försörjningskraven i vissa fall, säger Martin Ärnlöv.

Röda Korset är dock positivt till att regeringen nu slår fast att barn ska kunna få uppehållstillstånd av humanitära skäl om det föreligger särskilt ömmande omständigheter. Ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen ska även kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden.

– Det är viktigt att tänka på familjen ur ett socialt perspektiv rent allmänt. Många ensamkommande flyktingbarn hoppas på att familjerna ska kunna förenas, för många betyder det allt, säger Hans Swärd.

FAKTA: Bakgrund ny svensk migrationslagsstiftning

År 2019 beslutade regeringen att en parlamentarisk kommitté skulle utreda och ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken.
Kommittén bestod av riksdagsledamöter från samtliga partier, samt experter.
I överenskommelsen beslutade partierna att den då tillfälliga migrationslagen som gällt sedan 2015 skulle förlängas i två år, samtidigt som Sveriges framtida migrationspolitik skulle utredas i den parlamentariska Migrationskommittén.
I oktober enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att samtliga förslag i Migrationskommitténs slutbetänkande skulle läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.
Den nya överenskommelsen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.
Regeringens förslag har skickats på lagrådsremiss och föreslås börja gälla den 20 juli 2021.

Ändringarna i korthet…

…uppehålls­tillstånd som beviljas enligt utlännings­lagen för bland annat skydds­behövande ska som huvudregel vara tids­begrän­sade
…permanent uppe­hålls­tillstånd tidigast ska kunna beviljas efter att utlän­ningen har haft tids­begrän­sat uppe­hålls­tillstånd i minst tre år – och endast om vissa sär­skilda krav är upp­fyllda
…skydds­kate­gorin övrigt skydds­behövande utmönst­ras ur utlännings­lagen
…det ska vara möjligt att bevilja uppe­hålls­tillstånd på grund av anknyt­ning till en utlänning som har tids­begränsat uppe­hålls­tillstånd i vissa fall
…försörj­nings­kravet som gäller som huvud­regel vid anhörig­invand­ring ska inne­fatta ett krav på att anknyt­nings­personen även kan försörja den anhörige, och
…en vuxen person som har vistats i Sverige med uppe­hålls­tillstånd och under den tiden fått en särskild anknyt­ning till Sverige ska kunna beviljas uppe­hålls­tillstånd om omstän­dig­heterna är särskilt ömmande. Källa: www.regeringen.se

 

Av Jenny Palmqvist

14 apr 2021

14 apr 2021

Läs mer

Debatt
2 jul 2025

"Socialsekreterares säkerhet är en demokratifråga"

Bör socialsekreterare likt poliser få tjänstenummer för att skydda ...

Verktyg
1 jul 2025

Mer fokus på medicinering än samtalsstöd inom palliativ vård

Forskaren: Samtalsstöd till personer i livets slutskede ses mer som...

Ledare
1 jul 2025

"3 råd till regeringen inför nya SoL"

Nu har den nya socialtjänstlagen trätt i kraft. Här ger Socionomens...

Läs även

Aktuellt
26 jun 2025

Barn i fängelse diskuterades i Almedalen – ”Otroligt allvarligt”

Kommer Kriminalvården kunna följa barnkonventionen? Det debatterade...

Aktuellt
26 jun 2025

"Finns bitar i det här som är väldigt komplicerat, svårt och farligt"

Stor enighet under Socionomens debatt om otillåten påverkan – tills...

Aktuellt
25 jun 2025

”Fängelsekulturen får ett starkt genomslag”

Vad kan Sverige vänta sig när ungdomsfängelser införs 2026? Vi fråg...

Aktuellt
24 jun 2025

Skåne avvecklar vårdval för Laro

I tio års tid har region Skåne haft fritt vårdval för lLaro. Men mo...

Aktuellt
23 jun 2025

HVB-utredningen föreslår omfattande förändring

Regeringens utredare vill göra om HVB till Hem för barn och unga, HBU.

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.