Kortare utredningstid, tätare träffar och ett tvärprofessionellt arbetssätt. I Järva utreds barnfamiljer i det egna hemmet. Resultatet: Utredningarna tar mindre tid och fler tar emot hjälp.
Fakta: Så jobbar man med IUH
- Research: Inför varje utredning går socialsekreterare och familjebehandlare gemensamt igenom tidigare dokumentation för att skapa sig en bild över behov samt tidigare utredningar och insatser.
- Hembesök: Under utredningen i hemmet observeras barnets behov, samspelet i familjen, man för samtal med barn och föräldrar, både enskilda och gemensamma.
- Validering och bekräftelse: Efter referenssamtal med till exempel förskola eller skola är man noga med att återberätta för familjen det som lyfts som positivt kring barnet och föräldrarna. Detta för att stärka parterna.
- Tydligt avslut: Efter avslutad utredning är man särskilt mån om att återföra till barnet/barnen vad man har gjort och ge dem ett tydligt avslut.
Upplever ni inte att den nedkortade utredningstiden kan leda till stress?
– I de fall ärendet kräver en längre utredningstid så blir utredningstiden längre. Eftersom arbetet är intensivt så går det oftast att hålla utredningstiden inom åtta veckor. Handläggarna har färre pågående ärenden samtidigt just för att kunna bedriva ett intensivt utredningsarbete.
Det andra som utmärker IUH är det tvärprofessionella arbetssättet. Upplägget är att socialsekreterare och familjebehandlare samarbetar i arbetet med en familj.
– Det är helt unikt med det här projektet, att myndighetssidan och behandlarsidan jobbar tillsammans. Vi kan växeldra arbetet mellan varandra vilket ger ett bättre relationellt arbete. Familjerna känner en större trygghet, säger Lisbet Knudsen, familjebehandlare inom projektet.
LÄS OCKSÅ >>> Många föräldrar tackar nej till stöd – både för sig själva och sina barn
Har det funnits några utmaningar med det här arbetssättet?
– Det handlar ju om två olika professioner så utmaningen har ju bestått i att hitta ett gemensamt arbetssätt utifrån två redan befintliga. Det fick vi jobba mycket med i början.
– Under projektets gång har vi också haft en del personalomsättning vilket vi fått hantera, flikar Andrea Castaneda in.
Socialsekreteraren och familjebehandlaren fungerar också som två spindlar i nätet gentemot förvaltningens övriga resurser och kan vid behov ta in ytterligare kompetenser i utredningsarbetet.
– Vi är väldigt anpassningsbara. Krävs det att vi har relationsvåldssteamet med oss så bjuder vi med dem på ett möte. Om beroendevården behövs, ja då är det dem vi tar in, säger Alekandra Galant, även hon socialsekreterare inom projektet.
Händer det att ni inte beviljar insats efter genomförd utredning?
– Ja, och ibland har vi faktiskt landat i att vi inte beviljar någon insats trots att det finns ett behov. Det kan vara att vi bedömer att familjen inte är mottaglig eller att behovet redan tillgodoses genom familjens privata nätverk.
LÄS OCKSÅ >>> Metoden som ska stärka utsatta barns nätverk – fler ska signalera
En stor vinst med projektet är tidsvinsten och känslan av att kunna erbjuda ett mer kvalitativt arbete, förklarar Andrea Castaneda.
– Vi har märkt att det här har lett till en bättre arbetsmiljö för dem som jobbat inom projektet. Ärendena blir färre och genom det minskar stressen. Man hinner med mer arbetsuppgifter och kan fokusera mer på de ärenden man har, säger hon.
Vissa resultat som projektet hittills har nått pekar också på att antalet utredningar, och därmed också tidsåtgången, faktiskt skulle kunna minska ordentligt. Rebecca Ekstam:
– Vi har haft familjer som tidigare gått igenom fem-sex utredningar och aldrig tackat ja till stöd, men som sedan tackat ja efter en utredning inom det här projektet.
Samtidigt finns det ingen hårddata kring projektets effekter. Det har inte bedrivits någon följeforskning under arbetets gång eller genomförts någon utvärdering.
– Projekttiden löper ut i juni 2025. Det kommer göras en extern utvärdering och den påbörjas senare i höst, säger Andrea Castaneda.
Det man däremot kan nämna är att fler förvaltningar i Stockholmsområdet, bland annat Skärholmen och Skarpnäck, har startat i gång egna IUH-projekt sedan Järva började 2020.
– Jag tror att de har sneglat lite på oss.