Fredrik Rubin

Reporter

30 nov 2022

Emil Malmborg

Fotograf

30 nov 2022

30 nov 2022

TEMA: BOSTAD FÖRST

Helsingborg först i landet med Bostad först – men vägen har varit krokig

Tillsammans med Stockholm var Helsingborgs stad först i landet att hoppa på Bostad först. I dag tas ett omtag efter att man tillfälligt hamnat ur kurs. Johanna Bobin och Mathias Johansson ingår i teamet som sätter hyresgästen först.

Fredrik Rubin

Reporter

30 nov 2022

Emil Malmborg

Fotograf

30 nov 2022

30 nov 2022

Det gått 12 år sedan Bostad först kom till Helsingborg. Sedan dess har all personal bytts ut flera gånger, 75 hemlösa har fått bostäder och politiken har satsat stort på programmet – som sedan fick pyspunka.

– Det som hände var att Helsingborg stad var för ambitiösa i sin önskan om att skala upp arbetet. Man överförde tänket till fler boendeformer men tappade grundprinciperna. Det blev ett urvattnat Bostad först där till exempel intervjuer med de boende inte gjordes, säger Johanna Bobin, chef för Bostad först och hemlöshetsstrateg i Helsingborg.

– En del blev Bostad först-frälsta, fyller boendestödjaren Mathias Johansson i. Pendeln svängde för fort och det blev en form av kvarboende till varje pris. Känslan var att allt skulle vara kravlöst och programmet skulle vara socialtjänstens räddning. Det gick för snabbt.

Kunde det ha fungerat i större skala om det gjorts rätt?

– Det tror jag. Vi skulle kunna ha många fler i Bostad först än vi har i dag om vi fått de andra delarna på plats. Det är det vi försöker göra nu. Vi backar tillbaka och utgår ifrån grundprinciperna.

I dag bor 15 hyresgäster i stadens Bostad först-lägenheter. Stadens hyresvärdar har lovat ytterligare lägenheter och snart flyttar betydligt fler in.

– En del av de boende har tagit över sina hyreskontrakt men vill fortfarande ha aktivt stöd från teamet, vilket de får. Andra har några månader kvar på hyresgarantin, säger Johanna.

Johanna Bobin och Mathias Johansson gör regelbundet hembesök hos dem som fått lägenhet genom Bostad först.

Hyresgarantin är en metod som Helsingborg stad använder sig av inom programmet för att skapa en trygghet för hyresvärdarna. Från att hyresgästerna tidigare fick ett förstahandskontrakt från början handlar det i dag om ett andrahandskontrakt i kommunal regi under ett år. Därefter införs en hyresgaranti med en månads uppsägningstid. Efter två år övergår lägenheten till ett helt vanligt förstahandskontrakt.

– Förändringen kom till med förhoppningen att locka fler hyresvärdar att våga ge fler lägenheter till programmet, vilket vi lyckats med.

LÄS OCKSÅ >>> Bostad först – men bara för några få: ”Vi är sämst i klassen”

För Mathias del är hans egen bakgrund en källa till förståelse och kunskap. Faktum är att han själv levt som hemlös och kriminell under flera år.

– Jag började min yrkesresa i KRIS där jag arbetade som stödperson till killar som precis muckat från fängelse och som fick ett tillfälligt boende. Sen var det personer inom socialförvaltningen som uppmärksammade mitt arbete och tyckte att jag skulle passa att arbeta inom förvaltningen, säger Mathias.

Först arbetade han med träningslägenheter i trappstegsmodellen, men kom snart att också arbeta med Bostad först, vilket han gör på heltid sedan 2021.

– Egentligen är det samma målgrupp som när jag arbetade i trappstegsmodellen. Skillnaden är att i den ena boendeformen måste du förtjäna sitt boende, här är bostaden din rättighet.

Mathias berättar att han själv har erfarenhet att ta sig upp för trappstegen, något som ibland krävde både lögner och manipulation av systemet.

– Det räckte med att man gjorde något för att straffa ut sig, och när något gick fel tvingades man flytta runt. Här kan du i stället lägga fokus på rätt saker. Tryggheten i vetskapen att du har ett hem gör att du inte behöva tassa på tå eller ljuga.

Hur använder du din erfarenhet?

– Den kan både användas som motivation: ”Klarar jag det, så klarar du det”. Sedan vet jag vilken skillnad det gör att ha ett eget hem, säger Mathias och fortsätter:

– Man utvecklar också en personlighet som hemlös och missbrukare för att kunna ta sig fram. Jag kan med min bakgrund märka om det är Kalle jag pratar med, eller om det är den där personligheten, vilket kan underlätta.

Innan någon beviljas att ingå i Bostad först görs djupgående intervjuer för att undersöka om personen är redo att ta emot stöd, betala hyran och bo på egen hand.

När en person beviljas att ingå i Bostad först är det först efter djupgående intervjuer för att bedöma är redo att ta emot stöd, betala hyran och bo på egen hand. Därefter görs ett gediget förarbete tillsammans med personen innan den flyttar in.

– Sedan är det viktigt att komma ihåg att omkring 20 procent inte är rätt för Bostad först. Dem måste man våga erbjuda något annat. Man måste ha ett boende för den gruppen där stödbehovet är för stort, säger Johanna och fortsätter:

– Det vi sett som inte fungerat är när individen som fått en nyckel, låst dörren och inte tagit emot stöd. Och sen inte kunnat hantera en egen bostad.

Hur löser ni det när ni blir utelåsta?

– Det handlar om att etablera och arbeta med relationen för att kunna se vad hyresgästen vill. I början kan det vara problematiskt att man inte vill ha kontakt, man har snurrat i det här systemet länge och vill bara stänga ute omvärlden, säger Mathias och får medhåll av Johanna.

– Om vi lyckas skapa en relation och tillit så har vi och hyresgästen samma målsättning, att de ska behålla lägenheten. Det är en väldigt bra grund till ett bra möte och det är den känslan som boendestödjarna lyckas förmedla, säger Johanna.

VILL DU KANSKE PRENUMERERA PÅ SOCIONOMEN? Här finner du all information

Läs mer

Kriminalitet
14 okt 2020

Så får kriminella hjälp till ett nytt liv

Sprängladdningar i bostadsområden och dödsskjutningar på öppen gata...

Debatt
31 jan 2023

Debatt: Stoppa barns tvångsumgänge nu och rädda liv

Barn är de enda brottsoffer i Sverige som av domstol tvingas att fo...

Verktyg
30 jan 2023

Socialstyrelsen: Medling vid brott skulle behöva ses över

Medlare runt om i landet är kritiska till att medling vid brott anv...

Läs även

Tema
25 jan 2023

Riikka om vägen tillbaka efter ett liv i kaos: ”Det ska inte behöva gå så långt”

Våldet Riikka Heinola använde fick konsekvenser. Men det blev fel s...

Tema
24 jan 2023

Sis satsning för flickor och kvinnor ser ut att ge goda resultat: ”Är något viktigt på spåren”

Sis särskilda satsning för att förbättra vården för flickor och kvi...

Tema
18 jan 2023

Tidslinje: Så har synen på våldsutövande kvinnor sett ut genom historien

Kvinnors våldsutövning har alltid setts som avvikande, något apart ...

Tema
17 jan 2023

Tre röster om hur deras verksamheter jobbar med unga och vuxna som utövar våld

Kerstin Nettelblad, Terese Stenman och Erika Bertils har alla mångå...

Tema
9 jan 2023

Anmälningar om kvinnor som utövar våld ökar – men innebär det en förändring?

Männen slår, kvinnorna är offer. Det är en föreställning som länge ...

Tema
12 dec 2022

Tre kommuner om hur man jobbar med Bostad först: ”Vi sätter inga barn på gatan”

När antalet lediga bostäder är färre än antalet behövande tvingas s...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.