I nummer sex av Socionomen fokuserar vi extra mycket på psykoterapi. Hur självklar är psykoterapeutens roll i psykiatrin, finns det till och med en risk att yrket försvinner? Vi har också träffat fem socionomer från andra länder som ger sin syn på det sociala arbetet i Sverige. Och vad finns det för vinster med AI i det sociala arbetet egentligen?
Annika Sjöberg
Chefredaktör
13 sep 2023
Året var 1996, jag var drygt 20 år och med studiemedlen på väg in på kontot kom jag till London för att börja plugga. Skolan låg på gränsen mot de ruffigare kvarteren strax söder om floden Themsen och i klassen fanns elever från hela världen. Från Japan kom Eiko och Hisako som lärde oss göra sushi. Där var Penny från Malaysia som sörjde att hon var 36 år och ännu inte gift och Christina från Sri Lanka som med en liten utbuktning på magen, på bröllopsfesten hjälpligt dold av hennes sari, hastigt blev gift.
Jag lärde mig förstå jamaicansk engelska, fick fräscha upp minnet kring Afrikas geografi för att hänga med i vilka konflikter klasskompisarna flytt och vilka rutter de rest för att komma till Storbritannien. Jag var den enda med ljust hår och var också den enda som inte hade minst ett jobb för att ha råd att studera.
Mot slutet av den sista terminen vid ett samtal kring ett fikabord kläckte Jorge, med rötter i Chile, ur sig: ”Hey, she’s okey man” och syftade på mig. Underförstått att det faktiskt funnits frågetecken kring detta bland en del av mina klasskamrater. Alla verkade väl inte helt övertygade, men sade i alla fall inte emot.
INTRESSERAD AV ATT PRENUMERERA? >>> Läs mer här!
I dag har jag inte så mycket nytta av själva studierna, men erfarenheten från de två åren påverkade mig mer än jag då kunde ana. Och det är ju ofta så, när vi tar oss ut från det invanda och bekväma så skapas utrymme att växa som människor.
Att få till den här typen av möten mellan människor, kulturer och länder är däremot inte alltid lätt. Men det är precis vad den ideella organisationen CIF arbetar med, vilket du kan läsa om i det här numret. Under ett äppelträd i en villaträdgård i Bromma reflekterar socialarbetare från Spanien, Argentina, Rumänien, Österrike och Estland som deltagit i ett utbytesprogram över vad de sett under de veckor de varit i Sverige. Och varför inte ta chansen att själv söka ett av deras utbytesprogram?
Temat i det här numret viger vi helt åt psykoterapi. De artiklarna finner du här:
>>> Yrkesgrupp under hot: Riskerar psykiatrins psykoterapeuter att försvinna?
>>> Panelen: Vilken status har egentligen psykoterapin i Sverige?
>>> Oväntad effekt när BUP Väst anställde fler psykoterapeuter i brist på psykologer
Läs mer
Sagt om SoL: "Hoppas det inte längre ska gå att runda barnrättsperspektivet"
Skrivningarna om barns rätt en vinst med nya SoL, menar Åsa Lundstr...
Läs även
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...
”Med backspegeln som vägledning framåt”
Att jobba med människor innebär att man för en tid blir en del av a...
"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"
Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...