Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växtvärk, samtidigt som visionen ”Bättre ut” ligger fast. Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ser en stor risk att det vårdande uppdraget trängs undan.
Svensk kriminalvård står inför den största förändringen i modern tid. Det sa Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i Ekots lördagsintervju i början av 2024 när konsekvenserna av den nya regeringens kriminalpolitik började bli tydliga. Om förslagen blir verklighet behöver antalet platser i fängelse och häkte öka med 350 procent inom tio år. Sverige får då överlägset flest fångar per capita i Europa, i nivå med Georgien och Turkiet. Det är en utveckling som är svår att ta in. Vilka är alla dessa människor som ska sitta inspärrade?
I debatten motiveras de strängare straffen med att vi måste få bukt med de kriminella gängen. Och att Sverige har stora problem med skjutningar och rekrytering av unga är ett faktum som inte går att blunda för, men en ökning med 350 procent innebär 25 000 fler platser i fängelse och häkte. Det innebär också att den årliga kostnaden för Kriminalvården kommer mer än fördubblas samtidigt som personaltätheten kommer att minska med 30 procent. Vad gör det med innehållet i den vård som myndigheten fortfarande har i uppdrag att bedriva?
I Danmark, som svenska politiker gärna sneglar på när det gäller kriminalpolitik, har de hårdare tagen gjort att Kriminalforsorgen går på knäna. Det är svårt att hitta personal som vill jobba på anstalterna och klimatet för de som sitter inne har hårdnat. Det gynnar knappast utvecklingen hos dem som sitter inne.
Den svenska Kriminalvårdens vision har länge varit ” Bättre ut”. Under tiden på anstalt ska intagna få stöd och behandling att utvecklas, bli av med missbruk, läsa in betyg eller lära sig ett yrke. För oavsett längd på straffen så ska de som dömts ut i samhället någon gång. Då vill vi förstås att de faktiskt ska vara rustade att lämna det kriminella livet bakom sig och inte genast återfalla i nya brott. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) så gäller också ”Bättre ut” även i fortsättningen. Men hur ska Kriminalvården klara att leva upp till den när förutsättningarna blir så mycket sämre?
Läs alla artiklar i temat här:
Visionen ”Bättre ut” ifrågasätts när Sverige får flest fångar i hela Europa
Är det rätt prioriterat att satsa miljarder på fler fängelseplatser?
Svårt att föreställa sig Kriminalvårdens jätteökning tycker Mats Ädel
Panelen: Så ser vi till att intagna får den behandling de behöver
Sverige uppmanas se mer kritiskt på Danmarks kriminalpolitik
Dessutom, om du missade det panelsamtal om Kriminalvårdens expansion som Socionomen höll under Almedalsveckan, i samarbete med tidningen Akademikern, så kan du se det i efterhand. Klicka här.
Läs mer
Läs även
"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"
Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
”Med backspegeln som vägledning framåt”
Att jobba med människor innebär att man för en tid blir en del av a...