Alf Ronnby

Fil dr sociologi, docent socialt arbete

28 jan 2021

28 jan 2021

Debatt: Mobben är livsfarlig

Att bli en del av en mobb är farligt både för dem som deltar och för dem som blir utsatta för mobbens angrepp, skriver docent Alf Ronnby.

Alf Ronnby

Fil dr sociologi, docent socialt arbete

28 jan 2021

28 jan 2021

Det kan börja som en fredlig demonstration för eller emot ett eller annat, som skapat engagemang. Normalt vet individen vad han eller hon sysslar med och förhåller sig medvetet. Men om demonstrationen, med en stor samling människor, av någon anledning övergår i ett upplopp, blir den enskilde en del av en massa, som agerar utifrån massans rörelse. Den som blir en i mängden slutar ta egna initiativ och kanske till och med slutar tänka klart. Individen slutar att ta eget ansvar då hon följer med massan. Det kan betyda att gör saker som han eller hon annars aldrig skulle göra under normala förhållanden, även om möjligheten fanns.

- Vad hade hänt om mobben fått fatt på Nancy Pelosi och Mike Pence? Det vill vi knappt tänka på! Och de personer som dragits med i en sådan utveckling av stormningen, skulle på några minuter också ha fördärvat sina egna liv.

Under kraften av tusentals människor i aktion, händer förstås också att det finns enskilda personer och ledartyper, som drar nytta av situationen och driver på rörelsen i en viss riktning och avsikt. Händelseutvecklingen och dess inre dynamik påverkar naturligtvis också hur utvecklingen blir. Motstånd ökar också aggressiviteten och våldet.

Situationen i Washington onsdagen den sjätte januari, då demonstrationen övergick till en stormning av Kapitolium och det våld som då utvecklades, kan ses som en effekt av mobbens psykologi. Efterhand som allt mer information och bildmaterial kommit fram, ser vi att det hela var mycket mera aggressivt och våldsamt än vi kanske från början insåg. Det var en välsignelse att Mike Pence och Nancy Pelosi och alla andra där hann sätta sig i säkerhet. Annars kunde den här stormningen slutat ännu mycket värre än nu med fem döda och många skadade och omfattande skadegörelse. Vad hade hänt om mobben fått fatt på Nancy Pelosi och Mike Pence? Det vill vi knappt tänka på! Och de personer som dragits med i en sådan utveckling av stormningen, skulle på några minuter också ha fördärvat sina egna liv. Vi kan antagligen säga att deltagande i en mobb är människans blinda fläck, liksom paniken. Vi bär med oss resterna av ett tidigare utvecklingsstadium hos människan, som evolutionen inte har korrigerat.

- Det är ingen tvekan om att den här aktionen, som varit planerad sedan länge, underblåstes av president Donald Trump genom hans ideliga påståenden och anklagelse om ett omfattande valfusk och att vinsten stulits från honom.

Nu diskuteras skulden till det som hände. Självklart har de som deltog i stormningen ett stort ansvar och kommer säkert efterhand att straffas. Men det är ingen tvekan om att den här aktionen, som varit planerad sedan länge, underblåstes av president Donald Trump genom hans ideliga påståenden och anklagelse om ett omfattande valfusk och att vinsten stulits från honom. För demonstranterna började dagen med ett långt och eldande tal av Trump, där han gång på gång hävdar att det var han som vann valet, men det har stulits från honom. Landet har fått nog av detta bedrägeri och vi ska stoppa det nu. Vi ska gå till Kapitolium! ”Vi låter dem inte tysta dina röster. Vi kommer inte att låta det hända.” ”Du måste visa styrka, och du måste vara stark.” ”Vi måste bli av med de svaga kongressmedlemmarna, de som inte är bra. Vi tillåter (inte) denna grupp människor att olagligt ta över vårt land.”* Trump pressar Mike Pence att stoppa det slutliga avgörandet av presidentvalet i kongressen. Men Pence vägrar och därför skanderar mobben att han ska hängas.

Förmodligen menar de inte detta bokstavligt, men fångade av mobbens psykologi kunde, under vissa omständigheter, vad som helst ha hänt.

*Läs mer: Avskrift av Donald Trumps tal den 6 januari

 

LÄS MER: Till minne av Alf Ronnby (1943–2021)

Läs mer

Ledare
19 apr 2024

"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"

Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...

Aktuellt
17 apr 2024

Boktips: Motberättelse om den stereotypa bilden av förortens unga

Kriminalitet och våld ställs mot social gemenskap och kreativitet i...

Krönika
17 apr 2024

"Sverige har blivit ett fängelseland i stil med USA"

"Vi måste slå vakt om människovärdet", skriver idéhistori...

Läs även

Debatt
20 maj 2022

Slutord: ”Maria Kjellgren och jag har mycket gemensamt”

Sophie Ekman Wretlind svarar på repliken av Maria Kjellgren.

Replik
19 maj 2022

Replik: ”Dr Wretlind ger ett ensidigt perspektiv av elevhälsa”

Jobbet med att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga görs inte...

Debatt
9 maj 2022

Debatt: ”Barn är mer än potentiella brottsutövare”

Det räcker inte att diskutera hur rekrytering till kriminella gäng ...

Krönika
9 maj 2022

”Tystnadskultur tvingar duktiga medarbetare att bli passiva vittnen”

Gängexperten Maria Wallin menar att tystnadsnormer får omfattande k...

Debatt
26 apr 2022

Ett familjehems vardag – om att uppleva ett sammanbrott

Är det någon som undrar varför vi har brist på familjehem? Inte jag...

Debatt
8 apr 2022

Sophie Ekman Wretlind: ”Vi måste återinföra skolhälsovården”

Avskaffandet av skolhälsovården har fått ödesdigra ­konsekvenser fö...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.