Carin Fock

Reporter

20 apr 2022

Johan Strindberg

Foto

20 apr 2022

20 apr 2022

Bildreportage

Samlad insats i Nynäshamn

Den 15 mars gjorde Socionomens fotograf Johan Strindberg ett nedslag i Nynäshamn, där man förberedde sig för flyktingmottagande. Foto: Johan Strindberg

Varje dag kommer ukrainska flyktingar till Nynäshamn med färjan från Polen. I mars ställde kommunen färdigt ett tillfälligt boende för dem som flyr – och det kan bli aktuellt med fler.

Carin Fock

Reporter

20 apr 2022

Johan Strindberg

Foto

20 apr 2022

20 apr 2022

Redan tidig morgon är Malin Gillfjärd på jobbet. Då personalstyrkan på kommunen är liten, måste man tidigt fördela arbetet mellan sig och gå igenom vem som ska göra vad under dagen. – Det är fint att se samarbete mellan kommungränserna och alla andra organisationer, säger Malin Gillfjärd.

Sängfixare. Inne i gympasalen ska totalt 30 personer kunna bo. Peter Lundberg är där för att skruva ihop sängar.

Hall i omvandling. För en mindre kommun betyder det mycket planering och logistik när en gympasal görs om till ett tillfälligt boende. Det behövs bygglov, brandskydd och personal.

Viktigt arbete. Kommunen har bland annat tagit hjälp av arbetsträningsenheten Servicepartner, där Rolf Lindström arbetstränar, för att hitta folk som kan hjälpa till.

Spindeln i nätet. Det blir mycket springande för Malin Gillfjärd för att sätta ihop en planering för dagen. Kommunen ser till att sängar blir köpta, levererade och ihopsatta. Man har dessutom sett till att bjuda in till ett möte för dem som bor i området där boendet kommer att vara, så att alla får möjlighet att ställa frågor och få svar. – Vi har fått en enorm uppslutning från både personal och privatpersoner som alla vill hjälpa till på det sätt de kan. Det är fantastiskt, säger Malin Gillfjärd.

Viktig lärdom. Den mindre gymnastiksalen är ett första steg men kommunen förbereder för att utöka antalet platser. – Vi lär oss också efterhand vad som krävs för ett boende. Nästa gång planerar vi till exempel att beställa våningssängar, för då går det lättare att skärma av och hålla ihop familjerna, säger Malin Gillfjärd.

Tid för eftertanke. Malin Gillfjärd säger att det är en sorg att se folk fly. – Vissa dagar känns det tungt. Samtidigt förstår jag inte riktigt att det händer. Jag försöker sätta mig in i deras situation och tänker att jag skulle fly från Sverige till Ukraina, men det är oförståeligt. Man tycker att man lever i en trygg del av världen, och sedan händer det här.

Första kontakten med Sverige. På kommunen ser man alltid till att ha två representanter på plats i hamnterminalen för att möta upp dem som kommer från Ukraina. Den här dagen var det Janet Jonsson som stod beredd att assistera och hjälpa dem som kom.

Stor osäkerhet. Nere i Nynäshamns hamn lägger färjor från Polen till sex av veckans sju dagar. Första veckorna efter att Ryssland invaderat Ukraina kom få flyktingar med färjorna. Nu, i mitten av mars, kommer hundratals personer varje dag. Varken Migrationsverket eller Gränspolisen kan säga exakt hur många det rör sig om. Oumbärlig hjälp.

Fler hjälporganisationer finns på plats i hamnen och många frivilliga volontärer är på plats för att dela ut paket med mat, svenska simkort till telefonen och andra viktiga saker som de som flyr kan behöva under sin första tid i Sverige. Även sjukvårdspersonal och tullpolisen finns där. Vanliga polisen finns också på plats vid färjeterminalen för att förhindra människohandel.

Sverige 15 mars Precis när kriget brutit ut kom det flyktingar som redan kände någon i Sverige och hade släkt eller vänner som hämtade upp dem – men nu ser det annorlunda ut och många vet inte vart de ska ta vägen – kanske kommer några av dem ges plats i gymnasikhallen.

Läs mer

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

C-uppsatser
22 jul 2024

Normer och ideal får personer med adhd att vilja få en avdiagnostisering

"Vi har sett att det finns en skam kopplad till att få en diag...

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

Läs även

Aktuellt
25 jun 2024

"Då handlar det ju mer om att låsa dörren och slänga bort nyckeln"

Panelsamtal i Almedalen: Hur påverkas Sverige när landet får en av ...

Aktuellt
25 jun 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en prioriterad fråga”

Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner och regioner i hela land...

Aktuellt
7 jun 2024

Filmtips: Rörande om två ensamma själar som möts över generationsgränsen

Missa inte finstämda Solitude, om otippad vänskap mellan gammal och...

Aktuellt
5 jun 2024

Socionomens tidigare medarbetare Aron Landahl prisas

Illustratören Aron Landahl tilldelas årets Lennart Hellsing-stipend...

Aktuellt
4 jun 2024

Möt oss i Almedalen!

Socionomen finns på plats i Almedalen för att hålla i två panelsamt...

Aktuellt
4 jun 2024

Snart slutar övergångsreglerna att gälla för sjukvårdskuratorer

Än finns det möjlighet att ansöka om legitimation för dem med annan...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.