I Norge har det nyligen publicerats två böcker med fokus på barn och psykoterapi. Författare och redaktör är Anders Flaekoy Landmark, specialist i klinisk psykologi med bred erfarenhet av barnpsykiatriskt arbete.
May Nilsson
Recensent
14 dec 2021
Psykodynamisk terapi för barn
av Anders Flaekoy Landmark
Oslo: Gyldendal, 2021
Lek och kreativitet – i psyko-terapi med barn och ungdom
av Line Indrevoll Stänicke, Unni Tanum Johns och Anders Flaekoy Landmark
Oslo: Gyldendal, 2021
Boken Psykodynamisk terapi för barn tar avstamp i utvecklingspsykologi och spädbarnsforskning och ger förklaringsmodeller till barns utveckling utifrån biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Därefter fokuseras på bedömningskriterier och vikten av att erbjuda rätt behandling för varje enskilt barn som är i behov av psyko-terapeutisk hjälp. Speciellt fokuseras på individualpsykoterapi,
när behandlingsformen är lämplig och när den inte bör vara ett alternativ.
Läsaren tas därefter in i terapi-rummet där flera exempel ges på hur behandlaren kan arbeta utifrån barnets ålder och mognadsnivå. Parallellt framhålls föräldraarbete och i komplexa fall, även kontakt med barnets skola.
I boken Lek och kreativitet – i psykoterapi med barn och ungdom betonas betydelsen av att förstå och möta barn på andra sätt än genom enbart samtal och kryssformulär. Leken som uttrycksmedel ges egna kapitel där leken, eller barnets oförmåga till lek, blir viktigt för behandlaren att förstå och använda sig av. Att använda tecknande och berättelser kan vara ett sätt att få kontakt och öka barnets möjligheter till läkande efter svåra upplevelser. Här ges även exempel på hur musik och digitala medier kan vara hjälpmedel i det terapeutiska arbetet. Lekens betydelse för ett barns psykiska välmående kan ses ur flera aspekter och påverka såväl socialt samspel, självkänsla som hjärnans utveckling.
Flaekoy Landmarks böcker både inspirerar och kompletterar varandra. De är utmärkta läroböcker. Både verksamma kliniker och studenter på olika terapiutbildningar bör glädjas av dess rika innehåll.
Läs mer

Krönika: En anledning god som någon att kliva ur sängen varje morgon
Vad är det som gör livet värt att leva och vem är personen som stir...
Läs även

Filmtips: Från rasism i Transylvanien till magisk realism i Colombia
En hård uppväxtskildring i en liten by i Transylvanien, med teman s...

Anna Kosztovics som uppfann ordet ”snippa” starkt kritisk mot hovrätten
Nyligen friades en 50-årig man för barnvåldtäkt eftersom hovrätten ...

Författaren Eva Edberg om att växa upp i familjehem: ”Hade behövt såna här böcker”
I höstas kom bilderboken ”Klaras kalasbra”. Det är Eva Edbergs fjär...

Filmtips: Prisad samhällskritisk kriminalthriller om jakten på iransk ”spindelmördare”
En generationsöverskridande historia om relationen mellan en flicka...