Barn och unga som insjuknar i depression eller ångestsyndrom löper större risk att hamna utanför arbetsmarknaden som vuxna, visar forskning.
Socionomen
14 feb 2022
Inside weather
Foto
14 feb 2022
För att närmare undersöka långsiktiga konsekvenser av att tidigt diagnostiseras med depression eller ångestsyndrom har Socialstyrelsen genomfört en uppföljning av barn 10–17 år och unga vuxna 18–24 år som nydiagnostiserades med tillstånden år 2008.
Uppföljningen visar att gruppen har haft svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och riskerar att få framtida försörjning huvudsakligen från sjukpenning, ekonomiskt bistånd och sjuk- eller aktivitetsersättningar.
Eftersom myndigheten i dag inte får diagnoser inrapporterade från primärvårdsnivå har även unga som har sitt första uttag av ett antidepressivt läkemedel 2008 inkluderats i studien. Läkemedlen är vanliga vid behandlingen av både depressioner och ångestsyndrom där särskilt unga vuxna handläggs på primärvårdsnivå för tillstånden snarare än inom den specialiserade vården – vilket fortfarande är det vanliga för barn, enligt rapporten.
LÄS MER >> Programmen som kan förebygga psykisk ohälsa hos barn
Genomgående för både barn och unga vuxna med depression eller ångestsyndrom är en ökad relativ risk för enbart grundskola som högsta utbildningsnivå vid uppföljningens slut. Den relativa risken omkring 1,6 gånger högre för enbart grundskola bland samtliga som hade diagnostiserats med depression eller ångestsyndrom jämfört med övriga unga.
Resultaten aktualiserar inte bara behovet av förebyggande insatser, utan även att efterföljande vård och stöd är adekvat och präglas av långsiktighet. Gruppen har också större risk att begå suicid eller avlida av andra orsaker. Ökad kunskap om konsekvenserna kan visa vilka insatser och vilket stöd som behövs för dem som insjuknar.
Läs mer

Så får kriminella hjälp till ett nytt liv
Sprängladdningar i bostadsområden och dödsskjutningar på öppen gata...
Läs även

Filmtips: Prisad samhällskritisk kriminalthriller om jakten på iransk ”spindelmördare”
En generationsöverskridande historia om relationen mellan en flicka...

6 reportage från året som gått – det här blev mest läst under 2022
2022 bjöd på mycket för Socionomen att bevaka, både inom psykoterap...

Röda dagar 2023 – så maxar du ledigheten
Äntligen! Efter tre så kallade arbetsgivarår på raken blir 2023 bet...

Socionomen bjuder på läsning under julledigheten – tre utvalda artiklar här
För många innebär slutet av december tid för ledighet och vila. Då ...