Nu finns det visst vetenskapligt stöd för att flera föräldraskapsprogram samt skolprogram kan förebygga psykisk ohälsa hos barn.
Socionomen
25 jan 2022
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) konstaterar i en ny rapport att det finns vetenskapligt stöd för att flera föräldraskapsprogram samt skolprogram kan förebygga psykisk ohälsa hos barn.
I den nya rapporten med namnet ”Program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn – en systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska/ekonomiska, sociala och etiska aspekter” utvärderas olika program som har för avsikt att förebygga psykisk ohälsa hos barn upp till 18 års ålder.
Flera program har utvärderats och några av dem har uppvisat goda resultat i det förebyggande arbetet.
Följande fyra föräldraskapsprogram lyfts fram i rapporten som program som kan förebygga utagerande beteenden i åtminstone sex månader: De otroliga åren, Parent Child Interaction Therapy, Triple P och Family Check Up. Även programmet PATHS som riktar sig till barn i förskolan eller lågstadiet kan förebygga utagerande beteenden.
Programmen Coping with Stress och Penn Resilience Program som förmedlas via skolan kan förebygga depression hos barn som har depressiva symtom. FRIENDS, som ges till alla barn på en skola, kan förebygga ångest.
Rapporten i sin helhet hittar ni här.
Socionomen
25 jan 2022
Läs mer
Läs även

Boktips: Efterfrågat handbok om sex, dejting och adhd
Utmaningar och styrkor i olika sammanhang tas upp i nya boken Sex, ...

”Jag vill inte att läsaren ska komma undan”
Kuratorn Tina Trender aktuell med ny spänningsroman – som utgår frå...

Barn i fängelse diskuterades i Almedalen – ”Otroligt allvarligt”
Kommer Kriminalvården kunna följa barnkonventionen? Det debatterade...

"Finns bitar i det här som är väldigt komplicerat, svårt och farligt"
Stor enighet under Socionomens debatt om otillåten påverkan – tills...