Christian Dahlström. Foto: Jan-Åke Eriksson

Tommy Johansson

Reporter

11 dec 2024

11 dec 2024

Christian Dahlström: ”Jag vet att det här är ett infekterat ämne”

Christian Dahlström. Foto: Jan-Åke Eriksson

För många är Christian Dahlström synonym med podcasten Sinnesjukt. Nu är han aktuell med boken Den enda rätta läran, där han granskat psykoanalysens historia i Sverige och dess påverkan på rättsväsendet.

Tommy Johansson

Reporter

11 dec 2024

11 dec 2024

Varför ville du skriva den här boken?

– Det är en ganska lång historia. Jag har ju jobbat med psykiatrifrågor i över tio år nu och har flera gånger stött på de här ämnena; psykoanalys, Freud och de svenska rättsskandalerna. Nu sammanflätas de i boken.

– Jag beskriver hur psykoanalysen tog sig in i Sverige. Om man jämför med andra länder som USA eller Storbritannien så tog det tid innan psykoanalysen fick fäste här. Jag har försökt förstå varför.

I boken går Christian Dahlström djupare in på rättsskandalen kring Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick. Fokus ligger där på Margit Norell, psykoanalytikern som styrde terapin på Säter och handledde de terapeuter som behandlade Sture Bergwall.

– Själva startskottet till den här boken var när jag gjorde en dokumentär om Margit Norell. Efter det arbetet fick jag lite blodad tand. Det fanns fortfarande massa frågor som var obesvarade, säger Christian Dahlström.

– I efterspelet kring Quick-härvan så framstod det lite som att Margit Norell var någon slags frifräsare som fick alla sina idéer själv. Så var det inte riktigt. Det fanns också en bredare samhällstrend där de psykoanalytiska idéerna hade genomsyrat samhället på bred front ganska länge.

Fakta: Christian Dahlström

Gör: Journalist och författare. Har i snart tio år drivit podcasten Sinnessjuk som lyfter frågor om psykisk ohälsa.

Bakgrund: Har tidigare gett ut böckerna Panikångest och depression (2014), Kalla mig galen (2017) och Ångestens mamma (2021).

Aktuell: Med Den enda rätta läran. Så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet.

Hur har du gått till väga i arbetet med boken?

– Det är en blandning av massa intervjuer och grävande i arkiv, både i fysiska arkiv på Kungliga biblioteket och i digitala arkiv. Jag har bland annat undersökt Margit Norells arbete i Brasilien, där hon var under 70-talet, genom nyligen digitaliserade arkiv från det brasilianska nationalbiblioteket i Rio de Janeiro.

Det låter som ett omfattande researcharbete?

– Jag har nästan 1 100 källhänvisningar i boken. Eftersom jag vet att det här är ett kontroversiellt och infekterat ämne så har jag försökt vara så noggrann som möjligt.

Du har granskat svensk psykiatri och psykologi länge. Vad är det som driver dig i ditt arbete?

– Jag har själv en personlig historia i det att jag hade depressioner och ångest när jag var i 20-årsåldern. Till en början fanns det en vilja att försöka förstå det, men det är inte längre så drivande i mitt arbete. Nu handlar det mer om att jag tycker ämnet är väldigt spännande. Jag har blivit en nörd.

– Jag tycker också att ämnet får för lite uppmärksamhet i media. Det finns journalister som specialiserat sig på ämnen som ekonomi, idrott, sjukvård, men psykiatri tycker jag är dåligt täckt.

LÄS OCKSÅ >>> Så är en bra terapeut – och så är en dålig: ”Kan handla om en mängd orsaker”

Det har skrivits och pratats mycket om att allt fler mår psykiskt dåligt, trots att allt fler går i terapi. Vad tänker du om det?

– Jag köper inte riktigt att svenskar mår sämre än tidigare. Jag tycker inte att det är en korrekt beskrivning. Det är klart att man kan göra nedslag i statistiken och peka på att till exempel tonårstjejer mår sämre än de gjorde för tio år sedan. Samtidigt finns det studier på autism och adhd där man ser att det inte är symtomen som har ökat, det är diagnoserna.

– Man kan också se att antalet självmord har minskat med nästan hälften sedan 1980 men det lyfts sällan upp. Jag brukar ställa den frågan under mina föreläsningar; tror man att självmorden har ökat, minskat eller ligger runt samma nivåer? Nästan alla tror att självmorden ökar.

Vem bör läsa Den enda rätta läran?

– Dels de som arbetar med de här frågorna; era läsare, socialarbetare, psykiatriker och psykologer. Men jag hoppas också att människor som bara är allmänt intresserade läser. För även om boken är ganska nördig så är den också allmängiltig i det att den beskriver hur psykoanalysen gått hand i hand med samhällsutvecklingen.

Läs mer

Nyheter
10 dec 2024

Knivskuren socialsekreterare var rädd för klienten

I oktober knivskars en socialsekreterare i Mellerud i ett möte med ...

Nyheter
10 dec 2024

Nordmaling tar över Bjurholms socialtjänst

Socialchefen: "Vi skulle aldrig klara omställningen till nya s...

Tema
9 dec 2024

Panelen: Så löser vi glesbygdens utmaningar

Fyra chefer inom socialtjänsten om styrkor och utmaningar med att j...

Läs även

Valet 2022
4 maj 2022

Centerpartiet: ”Nolltolerans mot snatteri med start i utvalda områden”

Hela samhället måste arbeta med alla de förebyggande insatser som s...

Reportage
15 mar 2022

Så kan hästar hjälpa klienter med trauman

För hästen är alla människor lika. Klient eller behandlare, spelar ...

Socialt arbete
14 feb 2022

Boendestöd i vardagen – ”Vi är gäster i någon annans liv”

Boendepedagogerna i Malmö hjälper brukarna att klara så mycket som ...

samhälle
8 mar 2021

Socialhögskolan 100 år: Kvinnornas kamp gav resultat

Socionomutbildningen skapades av välutbildade och målmedvetna kvinn...

Uncategorised
21 jun 2004

Annan Rubrik

Annan Ingress

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.