Hög arbetsbelastning kommer tidvis i vägen för relationsbygget i barnavårdsutredningar. Det säger socialtjänstinspektörerna Anna Forsström och Johanna Lidman-Strauss, som båda är nyfikna på IUH-projektet i Järva.
Tommy Johansson
Reporter
14 okt 2024
Rättssäkerhet, samverkan mellan enheter och att man lever upp till de lagkrav som finns. Det är exempel på delar som Anna Forsström och Johanna Lidman-Strauss granskar inom Stockholms Stad. Det har inkluderat genomlysningar av kommunens barnavårdsutredningar, bland annat i Järva.
– När det gäller barnavårdsutredningar har vi förutom de formella kraven tittat på hur man gör barnen delaktiga. Får de till exempel vara med och formulera den problematik som finns i familjen och ges de möjlighet att vara med under uppföljningen, säger Johanna Lidman-Strauss.
Vad brukar socialtjänsten generellt sett kämpa mest med i barnavårdsutredningar?
– Det som brukar lyftas är arbetsbelastningen och förutsättningarna för att göra ett bra jobb och följa alla krav som lagstiftningen ställer, säger Anna Forsström.
Båda två känner till det projekt som just nu pågår i Järva, Intensifierade utredningar i hemmiljö, men har inte deltagit i utvärderingen eller på annat sett granskat projektet. Däremot är de nyfikna.
– Vi har ju ibland saknat den relationsskapande delen i barnavårdsutredningar. Där är IUH intressant eftersom man har ett särskilt fokus på just det. Det ska bli väldigt intressant att se resultaten när utvärderingen är klar, säger Anna Forsström.
Johanna Lidman-Strauss flikar in:
– Vi ska inte föregå utvärderingen men vad vi kan se så tycks IUH vara en bra modell. Det vi har hört är att familjer uppskattat transparensen. Det blir något annat än den traditionella utredningen där arbetet kan pågå i flera månader och så kommer en bedömning i efterhand, säger hon.
– Via IUH adresseras saker mer på en gång vilket nog kan upplevas som ett mer direkt stöd.
LÄS OCKSÅ >>> Anna Forsström och Johanna Lidman-Strauss synar kollegornas arbete
Tommy Johansson
Reporter
14 okt 2024
Läs mer
Läs även

Forskaren: ”Det går att ändra sexualförbrytares beteenden”
Forskaren Malin Joleby berättar om ett projekt där förövare på dark...

Så ska Kriminalvården få sexualbrottsdömda att leva ett vanligt liv
Ny metod testas där man till viss del behöver samhällets hjälp – me...

Chefen: ”Man skulle önska lite mer styrning”
Skulle underlätta med tydligare nationella styrdokument när nya arb...

Så har Falun gjort unga drogfria – genom belöning
Forskaren: "I Danmark var det väldigt kontroversiellt. Det har...