Tommy Johansson

Reporter

22 sep 2022

Jesper Klemedsson Sotomayor

Fotograf

22 sep 2022

22 sep 2022

Nicolas Lunabba: ”Vi måste skapa en våg av medmänsklighet i detta mörker”

Ett Sverige märkt av social orättvisa, klassklyftor och fattigdom, där barn och unga får betala det högsta priset. Det utgör fonden i Nicolas Lunabbas nysläppta bok ”Blir du ledsen om jag dör?”, en dokumentär skildring av en relation som förändrar allt. För Socionomen berättar han också om det sociala arbetet på Helamalmö, där han är verksamhetsansvarig.

Tommy Johansson

Reporter

22 sep 2022

Jesper Klemedsson Sotomayor

Fotograf

22 sep 2022

22 sep 2022

Det blev inte som Nicolas Lunabba först planerade. Han skulle hålla distans, se till att inte komma för nära och, om nödvändigt, tydligt visa var gränsen går.

”Minsta indikation på att du behövde mig mer och jag skulle agera. Resolut, i ord och handling, skulle jag markera: hit men inte längre”, skriver han i sin självbiografiska bok ”Blir du ledsen om jag dör?”.

Så blev det inte. När Elijah, en snäll men stökig pojke från ett av Malmös mest utsatta områden, anförtror sig till honom om sin svåra situationen hemma gör Nicolas Lunabba precis tvärtom – han öppnar upp sitt eget hem, tar sig an pojken. Det ska komma att få livsavgörande konsekvenser för de båda.

”Blir du ledsen om jag dör?” släpptes i slutet av sommaren. Den skildrar hur långt en ung människa kan nå om det finns ögon och öron som ser och lyssnar, om det finns någon som bryr sig. Det är också ett tidsdokument över dagens Sveriges, besläktad med både Gellert Tamas ”Lasermannen” och Diamant Salihus ”Tills alla dör”, där våld och död bland unga förstås genom faktorer som social orättvisa, fattigdom, rasism och segregation. Boken har fått ett varmt mottagande och har omnämnts som en av höstens viktigaste böcker. Själv understryker Nicolas Lunabba att boken inte är skriven som ett inlägg i samhällsdebatten, det är snarare rent personliga drivkrafter som ligger bakom.

– Det här verket, och mitt skrivande, är något eget och det måste det få vara. Det är ingen pamflett, det viktiga för mig har varit att försöka förstå saker, säger han.

– Det finns en scen i boken, som många har reagerat på, där jag likgiltigt står och ser på när en pojke får sin axel vriden ur led av polisen. Det är inte smickrande för mig att ha med den scenen. Samtidigt måste jag vara ärlig, det var så jag kände, och då blir det intressant att skriva om det. Det är ett sätt för mig att försöka förstå varför jag kände så.

Vad skulle du säga har varit den största utmaningen med att skriva den här boken?

– Det här är ju en bok om unga människor i extremt sårbara situationer. Det har varit det uteslutande svåraste för mig, att exponera de här människorna. Jag är ganska självutlämnande i boken också men det är en annan sak. Att skriva om mig själv har jag inga problem med.

Till vardags är Nicolas Lunabba verksamhetsansvarig för Helamalmö, en behovsdriven organisation som verkar för social rättvisa och hållbarhet med särskilt fokus på barn och unga i Malmö. Förutom att jobba opinionsbildande och vara en kritisk röst i frågor som rör social rättvisa handlar en stor del av verksamheten om att arbeta praktiskt gentemot målgruppen.

– Stort fokus ligger på autonomitet, utifrån en analys att det etablerade samhället har abdikerat från områdena. Vi arbetar med att återuppbygga det. Istället för att bara sparka boll har vi sagt att ok, in med vårdinrättningar, in med egna utbildningar, in med fritidsaktiviteter. Vi serverar också gratis mat, upp till 5000 måltider i månaden, säger han.

Nicolas Lunabba har jobbat med barn och unga i 20 år. Nyligen blev han också utnämnd till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet.

Det är det förebyggande arbetet som är centralt, att bekämpa mekanismerna som leder unga in i kriminalitet snarare än att bekämpa unga kriminella. Det senare är något som inte minst har dominerat den gångna valrörelsen, där flera partier gick till val på en hårdare tag-betonad retorik mot kriminella. Sverigedemokraterna vill till exempel se kraftigt höjda straff för gängkriminella, sänkt straffmyndighetsålder och en stärkt samverkan mellan polis och militär – raka motsatsen till det arbete som Helamalmö förespråkar. I Skåne fick partiet fler röster i alla kommuner – utom Malmö – jämfört med valet 2018.

Vad tänker du om det?

– Jag kände tre saker. Det första var förfäran, att det har gått så långt att en så stor del av befolkningen kan rösta på ett sånt här parti, och att de andra politiska partierna så lättvindigt och ryggradslöst böjer sig för SD. Det andra var att jag inte blev chockerad, vi har ju sett det här tidigare. Och det tredje, jag kände kämpaglöd. Jag blir förbannad, och många med mig.

Nicolas Lunabba ser tendenser som skulle kunna ge en förklaring till varför Malmö stad sticker ut i valresultatet. Han upplever att antalet konflikter har minskat och att stämningen bland unga inte längre är lika spänd. Det innebär inte, förklarar han, att det inte finns tunga kriminella element.

– För det finns det, och de har i vissa fall förråats. Men min slutsats till varför Malmö sticker ut är att många människor från områdena har tagit kontroll över sin tillvaro, startat föreningar och så vidare. Från vårt håll har vi skapat öppna mötesplatser, skapat jobb och utbildningar, vi arbetar med att få unga att känna sig behövda och sedda, reflektera över sakernas tillstånd, kanske bli politiskt medvetna, säger han.

– Under vårt första år i området ökade den upplevda tryggheten med nästan åtta procent, vilket var rekord.

Vi återkommer till ”Blir du ledsen om jag dör?”. Även om Nicolas Lunabba betonar de högst personliga motiven bakom bokens tillkomst kan han också se hur den utgör en allmän pusselbit för vidare förståelse. Men han framhåller att det stora förändringsarbetet för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga måste ske genom det kollektiva.

– Vi behöver mobilisera väldigt mycket folk, återuppliva de stora folkrörelserna. Det måste börja där, det måste börja med oss. Vi måste bli många, vi måste skapa en våg av positivitet, konstruktivitet och medmänsklighet i detta mörker. Tveklöst.

FAKTA: Nicolas Lunabba

Ålder: 41

Gör: Verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, som bland annat har uppmärksammats för att ha bidragit till att öka den upplevda tryggheten i Nydala i Malmö.

Aktuell: Debuterar som författare med boken ”Blir du ledsen om jag dör?”.

Tidigare: Sommarpratade i Sveriges Radios Sommar i P1 2021, som byggde på ett utdrag ur debutboken. Utsågs till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet i juni. Nicolas Lunabba och Helamalmö har under åren haft ett tätt samarbete med universitet. Man har bland annat, tillsammans med forskare vid institutionen för socialt arbete och ABF, tagit fram en universitetskurs om social mobilisering.

Läs mer

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

C-uppsatser
15 jul 2024

Personer med schizofreni särskilt utsatta för social exkludering

"Allmänheten behöver få mer information om sjukdomen för att m...

Ny forskning
11 jul 2024

De flesta kriminella karriärer är korta men ibland livslånga – varför?

Kriminologen Christoffer Carlsson förklarar vilka faktorer som påve...

Läs även

Socialt arbete
7 jun 2024

På Ringövarvet i Göteborg får både människor och båtar nytt liv

Här får man arbetsträna i en klassisk göteborgsk industrimiljö – me...

Socialt arbete
1 maj 2024

Socionomen besöker frivården – så kan en arbetsdag se ut

Vi slog följe med frivårdsinspektören Veronica Avalos som guidade r...

Socialt arbete
20 mar 2024

Brobyggande mammor – Sigtunas nya sammanförande kraft

Uppdraget: Att hjälpa nyanlända att navigera och komma in i det sve...

Socialt arbete
5 mar 2024

Så hanterar du en rättshaverist – experten svarar

Advokaten Christian Arnbom ger här flera konkreta tips.

Socialt arbete
7 feb 2024

Följ med på en nattvandring med eldsjälarna i Järva

I Järva nattvandrar ett flertal ideella föreningar. Socionomen slog...

Socialt arbete
6 dec 2023

Papporna som bryter mönstret i Göteborgs förorter

Männen är själva uppvuxna med traditionella könsroller. Med mammor ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.