Ett Sverige märkt av social orättvisa, klassklyftor och fattigdom, där barn och unga får betala det högsta priset. Det utgör fonden i Nicolas Lunabbas nysläppta bok ”Blir du ledsen om jag dör?”, en dokumentär skildring av en relation som förändrar allt. För Socionomen berättar han också om det sociala arbetet på Helamalmö, där han är verksamhetsansvarig.
Nicolas Lunabba har jobbat med barn och unga i 20 år. Nyligen blev han också utnämnd till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet.
Det är det förebyggande arbetet som är centralt, att bekämpa mekanismerna som leder unga in i kriminalitet snarare än att bekämpa unga kriminella. Det senare är något som inte minst har dominerat den gångna valrörelsen, där flera partier gick till val på en hårdare tag-betonad retorik mot kriminella. Sverigedemokraterna vill till exempel se kraftigt höjda straff för gängkriminella, sänkt straffmyndighetsålder och en stärkt samverkan mellan polis och militär – raka motsatsen till det arbete som Helamalmö förespråkar. I Skåne fick partiet fler röster i alla kommuner – utom Malmö – jämfört med valet 2018.
Vad tänker du om det?
– Jag kände tre saker. Det första var förfäran, att det har gått så långt att en så stor del av befolkningen kan rösta på ett sånt här parti, och att de andra politiska partierna så lättvindigt och ryggradslöst böjer sig för SD. Det andra var att jag inte blev chockerad, vi har ju sett det här tidigare. Och det tredje, jag kände kämpaglöd. Jag blir förbannad, och många med mig.
Nicolas Lunabba ser tendenser som skulle kunna ge en förklaring till varför Malmö stad sticker ut i valresultatet. Han upplever att antalet konflikter har minskat och att stämningen bland unga inte längre är lika spänd. Det innebär inte, förklarar han, att det inte finns tunga kriminella element.
– För det finns det, och de har i vissa fall förråats. Men min slutsats till varför Malmö sticker ut är att många människor från områdena har tagit kontroll över sin tillvaro, startat föreningar och så vidare. Från vårt håll har vi skapat öppna mötesplatser, skapat jobb och utbildningar, vi arbetar med att få unga att känna sig behövda och sedda, reflektera över sakernas tillstånd, kanske bli politiskt medvetna, säger han.
– Under vårt första år i området ökade den upplevda tryggheten med nästan åtta procent, vilket var rekord.
Vi återkommer till ”Blir du ledsen om jag dör?”. Även om Nicolas Lunabba betonar de högst personliga motiven bakom bokens tillkomst kan han också se hur den utgör en allmän pusselbit för vidare förståelse. Men han framhåller att det stora förändringsarbetet för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga måste ske genom det kollektiva.
– Vi behöver mobilisera väldigt mycket folk, återuppliva de stora folkrörelserna. Det måste börja där, det måste börja med oss. Vi måste bli många, vi måste skapa en våg av positivitet, konstruktivitet och medmänsklighet i detta mörker. Tveklöst.
FAKTA: Nicolas Lunabba
Ålder: 41
Gör: Verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, som bland annat har uppmärksammats för att ha bidragit till att öka den upplevda tryggheten i Nydala i Malmö.
Aktuell: Debuterar som författare med boken ”Blir du ledsen om jag dör?”.
Tidigare: Sommarpratade i Sveriges Radios Sommar i P1 2021, som byggde på ett utdrag ur debutboken. Utsågs till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet i juni. Nicolas Lunabba och Helamalmö har under åren haft ett tätt samarbete med universitet. Man har bland annat, tillsammans med forskare vid institutionen för socialt arbete och ABF, tagit fram en universitetskurs om social mobilisering.