16 apr 2025

Socialt arbete

Humor, värme och allvar i succépodden ”Kan Eddie få ett jobb?”

Eddie Jansson (till vänster) och Mattias Åsén. Foto: Freddie Boston
Eddie Jansson (till vänster) och Mattias Åsén. Foto: Freddie Boston

Efter ett liv kantat av missbruk och social utsatthet ska Eddie Jansson, 32, nu skaffa sig ett jobb. Vägen dit skildras i podden ”Kan Eddie få ett jobb”, av och med hans tidigare kontaktperson Mattias Åsén.

Tommy Johansson

Reporter

16 apr 2025

16 apr 2025

Vissa människor gör starkare intryck än andra. För journalisten Mattias Åsén är Eddie Jansson en sådan person. När de möttes 2018 skulle det komma att bli starten på det gemensamma poddprojektet ”Kan Eddie få ett jobb?”. Men det visste de inte då. Vi tar det från början.

2015 tar Mattias Åsén sin kandidatexamen i journalistik vid JMG i Göteborg. Ambitionen är att bevaka sociala frågor. Men då uppslag och kunskap saknas väljer han att komplettera journaliststudierna med ett jobb inom socialt arbete.

– Ibland behöver man lite mer kunskap för att kunna göra ett bra jobb som journalist. Jag tänkte att jag skulle jobba något år som kvalificerad kontaktperson, men det slutade med att jag blev kvar i sju år.

En av Mattias klienter blir Eddie Jansson, en ung och positiv kille men med en brokig bakgrund. Allt från missbruk och kriminalitet till problematiska familjerelationer finns med i bilden. I tre år är de kontaktperson och klient innan deras vägar skiljs åt.

LÄS OCKSÅ >>> En förebyggande socialtjänst – men hur?

När Mattias sedan återvänder till det journalistiska skissbordet finns Eddie fortfarande med i tankarna. De återupptar kontakten och podcasten ”Kan Eddie få ett jobb?” ser dagens ljus.

– Kortfattat handlar den om att jag följer Eddies jakt på ett anständigare liv. Idén är att om han inte kan få ett jobb den vanliga vägen så försöker vi tänka lite nytt. Vi bjuder in lyssnarna att relatera till Eddies bakgrund och nutid, så pass att de vill engagera sig i jobbjakten.

Genom avsnitten får lyssnarna lära känna Eddie, som i dag är drogfri, och ta del av hans historia. Han berättar om sin uppväxt, sitt tidigare alkohol -och amfetaminmissbruk, sina NPF-diagnoser och tankarna om framtiden. Det är en lika öppenhjärtig som händelserik livshistoria, berättad med både humor och allvar.

– Jag försöker vara så öppen och ärlig som möjligt. Jag brukar inte hålla inne eller dölja saker utan säger som det är. Det blir bara jobbigt att hålla på med lögner för det är så svårt att komma ihåg dem sen. Sanningen är enklare, säger Eddie.

Jobbsökandet är ju en stor del av podden. Om du själv fick välja, vilket jobb skulle passa dig bäst?

– Jag tycker det är fett intressant med återvinningsstationer. Det hade jag älskat att jobba med. Eller att jobba med människor, men det måste man ju oftast ha utbildning för och det har jag inte.

En viktig del under arbetet med podden har varit relationen med Mattias, förklarar Eddie. Det har varit något av en förutsättning.

– Mattias är ju en av de personer som jag litar på. Jag har inte så många som jag kan prata om jobbiga grejer med. Han har alltid varit en stöttepelare. Om det har varit struligt har jag också kunnat fråga honom om hur han tycker att jag är. Han tar inte parti för att jag är jag utan kan ge raka och ärliga svar, säger han.

Innehållet i podden avvägs hela tiden, förklarar Mattias. Mycket av det som sägs under samtalen klipps bort, både av utrymmesskäl och av etiska skäl. Personer som nämns i avsnitten men som inte själva godkänt sin medverkan anonymiseras, och delar som blir för utlämnande – även för Eddie – klipps bort helt.

– Har man jobbat med socialt arbete och försökt lyfta människor så vore det hemskt om man exploaterade samma människor, säger Mattias.

Sedan första avsnittet för drygt ett år sedan har podden vuxit i popularitet. Artiklar har skrivits och den har uppmärksammats i en av landets största intervjupoddar, Värvet. De glada tillropen har kommit från flera håll, bland annat från Mattias tidigare klienter.

– Jag har nog haft 60–70 klienter genom åren och det är ett gäng som har tagit kontakt med mig efter att ha hört podden. Den allmänna känslan är att de ser på Eddie som ett bra språkrör, säger han.

En framgångsfaktor i podden är distansen som Eddie har i relation till sin egen person, och humorn som han adderar till sina många historier.

– Han är en fantastisk och speciell karaktär, en slags antihjälte med massa fel och brister som folk ändå älskar. Eddie är också mycket friare i skallen. Det är roligt att prata med en sådan person, säger Mattias.

Vad har humorn spelat för roll i er relation?

– För egen del har den varit livsavgörande för att orka. Det går faktiskt att skoja om väldigt svåra ämnen utan att det blir respektlöst. Det är snarare ett verktyg för att kunna röra sig runt dem. Det betyder inte att man inte tar det på allvar.

LÄS OCKSÅ >>> Vetenskap och beprövad erfarenhet – vad betyder det egentligen?

Även om slutmålet är att Eddie ska få ett jobb så fyller podden också ett högre syfte, förklarar Mattias. Det är lika mycket en berättelse om de människor som hamnar i mellanrummen.

– Befinner man sig i ett djupt missbruk eller i grov kriminalitet, då är det tydligt och då finns det ofta otroligt bra insatser. Men om man bara tillfrisknar halvvägs så är det svårare.

För Mattias blev det uppenbart när Eddie skulle stå på egna ben, tiden efter att han haft Mattias som kontaktperson.

– Efter 25 år av stora stödinsatser blev det plötsligt bråttom att avsluta alla insatser så fort han blivit ren och testat ett jobb. Han hade behövt lite mer tid.

Eddie har själv kontakt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, men det saknas samordning och sista det steget för att komma vidare.

– Alla gör sitt jobb och ingen gör fel, men om Eddie inte ska ha sociala stödinsatser krävs det att samhället erbjuder mer. Sådana som Eddie behöver personer att vända sig till, inte telefonköer och ”mina sidor” på nätet.

Hur det går med Eddies jobbsökande återstår att se. Säsong 2 har nyligen haft premiär och där fortsätter jakten. Faktum är att inte ens Mattias och Eddie vet hur det kommer gå. En del av poddens koncept är att mycket sker interaktivt i realtid tillsammans med lyssnarna. Ett jobbtips kan dyka upp i princip när som helst.

– Hälften av avsnitten för säsong 2 har jag inte skrivit något manus till än. Vi får se vart det tar vägen, säger Mattias.

Fakta: Kan Eddie få ett jobb?

Görs av: Mattias Åsén och Eddie Jansson.

Antal säsonger: 2

Blir det fler säsonger? ”Vad som helst kan hända”, säger Mattias.

Tommy Johansson

Reporter

16 apr 2025

16 apr 2025

Läs mer

Aktuellt
25 apr 2025

Regeringen upphäver socialtjänstens sekretess

Socialtjänstens sekretess upphävs och information ska kunna lämnas ...

C-uppsatser
23 apr 2025

Uppsats pekar på ensidigt fokus i Socialstyrelsens riktlinjer om autism

"Det saknas ett styrkebaserat sätt att framställa autism på&qu...

Tema
22 apr 2025

Panelen: Så ger vi stöd till dem som utsatts för ekonomiskt våld

Tre personer inom tre olika verksamheter berättar. "Den ekonom...

Läs även

Socialt arbete
2 apr 2025

Här får klienterna beroendevård alldeles utanför dörren

På boendet Victor i Göteborg har man krokat arm med ett mobilt LARO...

Socialt arbete
11 feb 2025

Familjeliv, socialt arbete och Instagram – full fart för Linda Leman

Till vardags familjerådgivare, privat mamma och familjehemsmamma – ...

Socialt arbete
18 dec 2024

Man särskilt förordnad vårdnadshavare till 28 barn – hur funkar tillsynen?

Vi går i genom hur utnämning och tillsyn för att se hur systemet fu...

Socialt arbete
5 nov 2024

Här tänker 60 hjärnor tillsammans för bättre samarbete

Negativ stämpel fick Grums att agera – nu har kommunen vänt utveckl...

Socialt arbete
18 sep 2024

Efter många års kamp fick Blanca förstahandskontrakt genom ny modell

Stadsmissionen testar ny modell för ­socialt hållbara bostäder i pr...

Socialt arbete
14 aug 2024

Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa

Skolkuratorn: "Det finns en glädje i att nå ut på ett annat sä...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.