Scenariot: En asylsökande har dömts till utvisning men åker inte frivilligt på grund av rädsla. Gränspolisen fattar då beslut om uppsikt. Frågan: Hur ska personen försörjas? Anna-Johanna Viking, processledare inom asyl på Migrationsverket, svarar.
Therese Johansson
Reporter
21 feb 2023
FRÅGA: En asylsökande som fått avslag på sin ansökan döms senare till fängelse och utvisning. Enligt Migrationsverket föreligger inte verkställighetshinder men personen är rädd och åker inte frivilligt. Gränspolisen menar att personen inte kan utvisas med tvång och fattar beslut om uppsikt. Hen har inget tillstånd att vistas i Sverige och får således inte heller jobba. Vem ansvarar för personens försörjning?
SVAR: För en person, vars beslut om avslag på asylansökan har fått laga kraft och där tidsfristen för frivillig avresa har löpt ut, har rätten till bistånd enligt LMA (lagen om mottagande av asylsökande) upphört. Det betyder att han eller hon inte kan få ekonomiskt bistånd från Migrationsverket och att försörjningsansvaret ligger på personen själv. Detta påverkas inte av att personen senare döms till fängelse och utvisning.
Att personen inte säger sig kunna resa tillbaka till sitt hemland frivilligt påverkar inte heller rätten till bistånd. Han eller hon har redan fått sina skyddsskäl prövade, troligtvis av både Migrationsverket och domstolar, och det har konstaterats att personen saknar skäl att få stanna i Sverige. Personen vistas idag illegalt i Sverige och meningen är att hen ska åka tillbaka till sitt hemland och där söka försörjning.
I vissa fall beviljar kommunen nödbistånd enligt socialtjänstlagen om en person helt saknar egna möjligheter att tillgodose grundläggande behov, exempelvis mat för dagen. Kommunen är dock inte skyldig att göra detta, och det är inget Migrationsverket uppmanar eller hänvisar till.”
LÄS OCKSÅ >>> Här kan du ta del av fler expertfrågor även inom andra ämnen
Läs mer
Läs även
Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa
Skolkuratorn: "Det finns en glädje i att nå ut på ett annat sä...
Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet
Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...
På Ringövarvet i Göteborg får både människor och båtar nytt liv
Här får man arbetsträna i en klassisk göteborgsk industrimiljö – me...
Socionomen besöker frivården – så kan en arbetsdag se ut
Vi slog följe med frivårdsinspektören Veronica Avalos som guidade r...