Om man som socialarbetare vill göra sig mindre sökbar på nätet så finns det en rad åtgärder man kan vidta. Internetexperten Måns Jonasson berättar hur du kan göra.
Måns Jonasson
Internetexpert, Internetstiftelsen
15 aug 2023
FRÅGA: Människor är nyfikna och som socialsekreterare vill jag att mina klienter ska hitta så lite som möjligt om de söker på mitt namn på internet. Vad kan jag göra?
SVAR: I Sverige har vi otroligt många öppna register. Därifrån hämtas uppgifter som namn, adress och telefonnummer till katalogtjänster som hitta.se och eniro.se. För att inte bli hittad via dem så behöver du skaffa dig ett hemligt telefonnummer, vilket vem som helst kan göra.
Om du har postat blogginlägg eller på annat sätt publicerat dig på internet så finns du registrerad hos Google och andra sökmotorer. Vill du inte bli hittad när någon till exempel söker på ditt namn kan du ta hjälp av EU:s dataskyddsförordning GDPR och ”rätten att bli bortglömd”. Det innebär att du som EU-medborgare har rätt att bli avregistrerad och försvinna från sökmotorernas index. För att bli ”bortglömd” behöver du fylla i ett speciellt formulär hos Google. Du hittar det genom att söka på ”right to be forgotten” på engelska. När formuläret skickats in och du verifierat vem du är, gör Google en bedömning, tittar på vilken information de har, vad som kan hittas vid en sökning på ditt namn och tar bort dessa länkar. Om du vill bli ”bortglömd” av Bing och andra sökmotorer så behöver du gå igenom samma process där.
Om du är aktiv på sociala medier så bör du ha stängda profiler, både på Facebook, Instagram och andra kanaler. Ditt namn kanske alltid måste vara synligt, men inte bilder och annat som du har postat. Se också till att du inte kan bli kontaktad av vem som helst via sociala medier, utan att du först har godkänt dem så att de tillhör vänlistan.
Ibland kan tidigare arbetsgivare ha kvar dina kontaktuppgifter och porträttbilder på företagets webbplats. Då kan du kontakta dem och be att de tar bort bilder på ditt ansikte eller ditt namn.
Men det är svårt att vara helt anonym på nätet, särskilt om du har ett ovanligt namn som är lätt att googla fram. Tänk också på att du hela tiden lämnar nya spår efter dig när du är aktiv på nätet.
Det bästa är att jobba lite som förövaren gör. Googla på sig själv i olika sökmotorer och se vad som dyker upp och sedan kontakta dessa sajter och se till att inläggen försvinner.
Det här är saker du kan göra själv. För att gå längre måste du ta hjälp av någon expert på området och det kostar pengar. Du kan även ansöka om skyddad identitet, om det handlar om grövre hot, men då behöver polisen vara inblandad.
LÄS OCKSÅ >>> Här kan du ta del av fler expertfrågor
Läs mer
Läs även
Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa
Skolkuratorn: "Det finns en glädje i att nå ut på ett annat sä...
Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet
Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...
På Ringövarvet i Göteborg får både människor och båtar nytt liv
Här får man arbetsträna i en klassisk göteborgsk industrimiljö – me...
Socionomen besöker frivården – så kan en arbetsdag se ut
Vi slog följe med frivårdsinspektören Veronica Avalos som guidade r...