Mia Hemmestad. Foto: Privat/Gettyimages

Mia Hemmestad

Förbundsjurist på SKR

18 okt 2023

18 okt 2023

Expertfrågan: Vad gäller kring förbrukade inkomster och försörjningsstöd?

Mia Hemmestad. Foto: Privat/Gettyimages

Grundregler kontra bedömningar i enskilda fall, vad är det egentligen som avgör när det kommer till försörjningsstöd? Mia Hemmestad, förbundsjurist på SKR, reder ut.

Mia Hemmestad

Förbundsjurist på SKR

18 okt 2023

18 okt 2023

FRÅGA: Hur länge ska förbrukade inkomster, pengar som klienten inte har kvar, räknas med vid ansökan om försörjningsstöd?

SVAR: Försörjningsstöd ska vara det yttersta skyddsnätet och principen är att du har ett eget ansvar för din försörjning. Grundregeln vid bedömning av försörjningsstöd är att titta på den faktiska inkomst personen haft månaden innan, men det går att räkna med inkomster upp till tre månader tillbaka i tiden och i vissa fall längre.

Det finns alltid ett visst utrymme för bedömning i varje enskilt fall. Den som haft försörjningsstöd ett tag bör till exempel vara väl införstådd med reglerna och vet att får du en större inkomst så räknas det av från försörjningsstödet.

LÄS OCKSÅ >>> Kris råder i ekonomin men allt färre lever på försörjningsstöd – hur går det ihop?

Vid en nyansökan däremot kan man tänka lite annorlunda. Grundregeln har tidigare varit att inte titta på tidigare inkomster, men i praxis har det utvecklats till att den som vet med sig att hen kommer att stå utan inkomst har ett ansvar att planera sin ekonomi. Du kan inte till exempel betala av privata skulder, eller skänka bort pengar till dina barn och månaden efter söka försörjningsstöd för levnadskostnader. Tidigare inkomster kan enligt regelverket räknas med i tre månader, oavsett om personen har pengarna kvar eller ej.

Sen kan det bero på hur mycket pengar det rör sig om, och andra individuella omständigheter. För några år sedan kom till exempel en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som gällde en person som i mars fick in över 35 000 kronor och använde dem till en privat skuld. Då menade domstolen att i augusti kunde man inte beakta de pengarna men antydde att det i detta fall hade gått att beakta inkomsten längre än tre månader.

Sen kan det förstås också bero på vad pengarna används till. Om de gått till att betala av en hyresskuld, som man kanske ändå skulle fått stöd att reglera, kan man kanske göra en annan bedömning.

LÄS OCKSÅ >>> Här kan du ta del av fler expertfrågor

Läs mer

Nyheter
8 dec 2023

Ny satsning hjälper hemlösa barnfamiljer till förstahandskontrakt

Under året har Skåne Stadsmission startat upp initiativet Barns bos...

Socialt arbete
6 dec 2023

Papporna som bryter mönstret i Göteborgs förorter

Männen är själva uppvuxna med traditionella könsroller. Med mammor ...

Tema
6 dec 2023

Panelen: Så agerar vi när det finns husdjur i våldsamma relationer

När det finns husdjur med i bilden i familjer där det förekommer vå...

Läs även

Socialtjänst – ekonomiskt bistånd
13 jul 2021

Färre hushåll lever på ekonomisk bistånd

För femte året i rad minskar antalet hushåll som får ekonomiskt bis...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.