Av: Lena Engelmark

Chefredaktör och ansvarig utgivare

27 maj 2020

27 maj 2020

Ledare: Pandemin – värst för socialt utsatta

Även i kriser som denna är boendelösningen centrum för människors hälsa.

Av: Lena Engelmark

Chefredaktör och ansvarig utgivare

27 maj 2020

27 maj 2020

Står världen kvar? Jag kikar ut ur min bubbla av hemarbete. Vi har genomlevt en vår som går till historien. Skypemöten har avlöst varandra där vi suttit, min man och jag, i var sitt rum. Dottern i sitt, där hon flitigt strävat vidare med gymnasiestudierna via datorn. Pulshöjande joggingturer under luncherna har gett eftermiddagarna ny energi. För sonen, som går i åttan, har skolan löpt på som vanligt. Så här i efterhand ser vi att utbildningsminister Anna Ekström gjorde klokt i att hålla liv i grundskolan. Våra barn behöver strukturen, den sociala stimulansen och direktkontakten med verkligheten.

Men på debattsidan i Socionomen #4 2020 höjer socionomen och leg psykoterapeuten Hans Ek ett varnande finger för att en ökad psykisk ohälsa väntar unga. Pandemin slår hårt mot socialt utsatta familjer där många gymnasieungdomar saknar förutsättningar att klara distansundervisningen. Föräldrar som hindrar sina grundskolebarn att gå till skolan av rädsla för smittan är ett annat problem som ställer lärare, kuratorer och psykoterapeuter inför helt nya utmaningar.

- Hans bror, som är taliban, bara väntar på att han ska återvända till Afghanistan och enda sättet att undfly är att gömma sig hos en gubbe i södra Sverige som utsätter honom för sexuella närmanden.

Under pandemin blir behovet av det trygga boendet extra tydligt, skriver Hans Swärd i temats forskningsartikel i samma nummer, och kristider drabbar utsatta och fattiga allra värst. De vi varken ser eller hör har förmodligen drabbats svårast. Socionomens reportageteam Katia Wagner och Åsa Sjöström har följt papperslösa Ahmad. Hans bror, som är taliban, bara väntar på att han ska återvända till Afghanistan och enda sättet att undfly är att gömma sig hos en gubbe i södra Sverige som utsätter honom för sexuella närmanden. I temareportaget lyssnar vi till Ahmads bostadslösa vardag där den största oron just nu handlar om hur han ska skydda sig och andra om han blir smittad.

På samma sätt som bostaden kan stänga sårbara grupper ute kan den låsa de allra känsligaste inne. Socionomen Claudette Skilving berättar om sin syster som insjuknade i covid-19 på äldreboendet där hon förbereddes att dö ensam och avskild. Systern klarade krisen men är fortfarande isolerad, får vi veta i temadelens sista text.

Världen står kvar och våren växlar till sommar. Semestern är inställd och matleveransen till sköra föräldrar står överst på dagordningen. Efter sommar kommer höst, jag blickar framåt och längtar – snart, snart rullar samhället igång igen…

Läs mer

Aktuellt
17 sep 2024

"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"

Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...

Forskning
16 sep 2024

Så ser mobbningens konsekvenser ut i det längre perspektivet

Många och allvarliga negativa effekter som kan påverka drabbade liv...

Krönika
11 sep 2024

Lo Kauppi: "Efteråt tänkte jag på vilken tur vi haft"

Skådespelaren Lo Kauppi om när en nära släkting höll på att hamna s...

Läs även

Ledare
6 aug 2024

Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?

Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...

Ledare
29 maj 2024

”Med backspegeln som vägledning framåt”

Att jobba med människor innebär att man för en tid blir en del av a...

Ledare
19 apr 2024

"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"

Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...

Ledare
12 mar 2024

”Vi behöver ge stöd i kampen mot de mentala spökena”

Nytt nummer ute av Socionomen där vi fokuserar på vad avhoppare frå...

Ledare
31 jan 2024

”En bra socialtjänst kostar pengar”

Hur många kommuner kommer kunna upprätthålla nuvarande nivå på serv...

Ledare
12 dec 2023

”Vem vill lämna sin bästa vän i skiten?”

Husdjur kan ibland utgöra den stora skillnaden mellan liv och död. ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.