Det blåser nya politiska vindar över Sverige. Hur stor kursändringen egentligen är har visserligen diskuterats, då även tidigare regeringar gått mot mer repressiva åtgärder, men retoriken är tveklöst annorlunda. När Socionomens reporter Tommy Johansson räknade förekomsten av olika ord i Tidöavtalet dök till exempel ordet ”straff” upp 60 gånger, medan ordet ”förebygga” fanns med 9 gånger. Som Lina Blombergsson, vice ordförande i Sveriges socialchefer, konstaterar i vår intervju blir risken att vi snarare jobbar med symtomen än grundorsakerna, men riktig förändring kan endast kan nås genom förebyggande insatser. Låt oss därför hoppas att ordens förekomst i Tidöavtalet inte speglar de verkliga intentionerna, utan att det förebyggande arbetet blir mer än bara en bisats.
Betydelsen av de förebyggande insatserna gäller inte bara kring gängkriminalitet, som fått ett enormt fokus på sistone, utan även andra områden. Hemlöshet till exempel. Att någon gång bli vräkt från sitt hem ökar markant risken för att hamna i mer långvarig hemlöshet. I den nationella hemlöshetsstrategin som började gälla sommaren 2022 är ett av fyra mål att förebygga vräkningar. Ett annat är att Bostad först ska införas på nationell nivå. För trots att metoden kom till Sverige för tolv år sedan, och har starkt stöd i forskningen har implementeringen gått trögt. Många kommuner har stött på olika svårigheter och om detta, och hur de försöker hitta lösningar, kan du läsa i det här numrets tema. Där berättar även metodens grundare, psykologen Sam Tsenberis, om hur han fick idén att lyssna på brukarna och lita på att de själva vet vad de behöver för att kunna ta sig ur sin situation.
För dem som faller igenom samhällets skyddsnät finns en aktör som sällan ställer motkrav. Kyrkan. Men kärvare tider drabbar även diakonin och då vår reporter Tim Andersson följde med Sveriges nya ärkebiskop, Martin Modéus, ett par dagar i oktober kom de bland annat in på hur kyrkan ska kunna fortsätta sitt sociala arbete utan minskad kraft. Missa inte att läsa om detta.
Det här är också årets sista nummer av Socionomen och vi på redaktionen vill passa på att önska god jul och gott nytt år!