Hur kan en generations trauma påverka nästkommande? Det har vi undersökt närmare i nya numret av Socionomen. Vi har också träffat den hyllade och utskällde psykologen Bo Hejlskov Elvén. Missa heller in vårt reportage om desinformationen mot socialtjänsten, som chefredaktör Annika Sjöberg tar upp i ledaren har nedanför.
Annika Sjöberg
Chefredaktör
15 mar 2023
Rykten om att socialtjänsten kidnappar barn har funnits länge. De har kommit och gått, spridits en period för att sedan ebba ut. Men de rykten som tog fart för ett drygt år sedan var på en helt ny nivå. Genomslaget blev enormt, även internationellt, och hittills har varken myndigheters eller enskilda individers försök att motverka desinformationen haft någon större framgång. Så hur ska kampanjerna kunna stoppas? Det kan du läsa mer om på sidan 16.
Att det sprids rena lögner är förstås något som måste bemötas med kraft och saklighet, och med kunskap om hur man når aktuella målgrupper. Men det är också viktigt att prata om att det blir fel ibland. Arbetsbelastningen är hög, liksom personalomsättningen. Ibland finns brister i såväl kunskap, som metoder och stöd för de socialsekreterare som är satta att göra ett av de svåraste jobben – att utreda barn och unga, och ibland fatta beslut om LVU.
Ska vi i Sverige ha en socialtjänst som medborgarna känner tillit till, som kan arbeta förebyggande och hjälpa till att vända utvecklingen kring gängkriminalitet och psykisk ohälsa så måste socialtjänsten få rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Det är ytterst en fråga om ledarskap och politisk vilja. Om tydliga förväntningar och en ambitionsnivå som matchas av resurser, stöd och vägledning för dem som ska göra jobbet.
INTRESSERAD AV ATT PRENUMERERA? >>> Läs mer här!
I SNS-rapporten Tillförlitlig styrning av välfärden som presenterades nyligen har sex forskare tittat på vilken styrprincip som bör gälla i välfärden. De konstaterar att när idéerna om den tillitsbaserade styrningen började ersätta utskällda New public managment kände många ett hopp om förbättring.
Men effekten tycks ha uteblivit. En av rapportens slutsatser är att tillitsbristen bland medarbetare gentemot organisationsledningarna är ett betydligt större problem för välfärden än medborgarnas brist på tillit till välfärdens verksamheter. De ifrågasätter också om tillit är en lämplig, eller ens möjlig, styrprincip. Som Lotta Dellve, en av forskarna bakom rapporten, uttryckte det: ”Tillit behöver skapas, utvecklas och förtjänas – inte paketeras, säljas och beordras. Eller ges i uppdrag.”
FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT
Tema: Svåra trauman från en generation till nästa – så påverkas barn av sina föräldrars bagage
Tema: Hon jobbade med traumatiserade gatubarn i Brasilien – nu hjälper Heidi familjer i Norge
Tema: Röster från professionen berättar hur de jobbar med ärvda trauman
Tema: Judiths pappa överlevde Förintelsen – ett trauma som också kom att påverka henne
Läs mer
Läs även
"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"
Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...