Nu träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Med anledning av det passar Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg på att ge regeringen tre råd – bland annat att lägga piskan långt ner i verktygslådan.
Nu är det dags för skarpt läge. I dag, den 1 juli, börjar nya socialtjänstlagen att gälla. Äntligen! Förebyggande arbete, vetenskap och beprövad erfarenhet, ökad tillgänglighet och insatser utan behovsprövning – få kan ha undgått de viktigaste riktningsändringarna. För trots att lagen klubbades i riksdagen först för någon månad sedan har omställningsarbetet pågått under lång tid, och än finns mycket kvar att göra.
Att i grunden förändra en så komplex verksamhet som socialtjänsten tar tid. Därför är det så viktigt att socialtjänsten får arbetsro och rätt förutsättningar att klara omställningen. Så ser det tyvärr inte ut just nu. Samtidigt som nya SoL ska införas fullständigt haglar det andra förändringar som påverkar förutsättningarna för det sociala arbetet. Och tyvärr inte alltid till det bättre.
Så här kommer, i all ödmjukhet, några råd till regeringen:
1. Låt bli sekretessen
Socialt arbete bygger på förtroende. För att socialtjänst och kuratorer ska kunna stötta i ett tidigt skede måste invånare våga berätta vad som tynger dem. Om den informationen kan spridas vidare kommer färre våga be om hjälp.
2. Lyssna på forskningen
Nu har vi en lag som säger att socialtjänstens arbete ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet. Låt det gälla även regeringens arbete, särskilt på det brottsförebyggande området. Den forskning som finns behöver få genomslag i politiken, och när vi inte vet behöver vi ta reda på vad som faktiskt fungerar.
Det är Sverige inte så bra på, enligt en rapport från Vetenskapsrådet. ”Som att styra ett skepp och blunda samtidigt.”, kommenterade Amir Rostami, professor i kriminologi, resultatet. Det brukar sällan gå bra.
3. Lägg piskan långt ner i verktygslådan
Kontroll, straff och tvång är en del av socialtjänstens verktygslåda. Så behöver det vara. Samtidigt ligger det i allas intresse att dessa maktmedel används så lite som möjligt. Såväl forskning som professionens erfarenhet är entydig: bäst resultat får man genom att bygga tillit och goda relationer.
LÄS OCKSÅ >> Tidslinje: Detta har drivit på utvecklingen av socialtjänstlagen
Läs mer
Läs även

"Vad är svaret, om inte 42?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg skriver om mening, existent...

"Hur mycket måste en socialarbetare tåla?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg om otillåten påverkan och d...

"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"
Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...

"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...