6 jun 2025

Debatt

”Socialtjänsten behöver nya riktlinjer för rättssäkra barnsamtal”

Politiken, professionen och berörda myndigheter måste samlas kring en gemensam målsättning för barnrättssäkra utredningar på forskningsgrund, skriver forskaren Anneli Larsson. I en debattartikel listar hon flera punkter som hon anser att Socialstyrelsen behöver uppdatera.

Anneli Larsson

Lektor/PhD, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

6 jun 2025

6 jun 2025

Socialtjänstens barnavårdsutredningar behöver förbättras. Använd samma samtalsmetodik som vid barnförhör. De senare är mer strukturerade och bygger i större utsträckning på forskningsbaserade rekommendationer, krav på samverkan och rättssäker dokumentation.

Uppdrag Gransknings aktuella dokumentär ”Adam och övergreppen” som sändes i februari 2025 visar med skrämmande tydlighet vad som kan hända när barns röster inte dokumenteras rättssäkert. Pojken Adam isolerades från sin pappa i sex år – utan att brott kunde styrkas. Det får inte hända igen.

Vi har redan strukturer för samverkan mellan hälso- och sjukvård, polis, socialtjänst och åklagare inom så kallade Barnahus i Sverige. Barnahus ska samordna parallella myndighetsutredningar med barnets röst i centrum.

Kärnan är att yrkesverksamma får en gemensam utgångspunkt för fortsatta insatser utifrån barnets berättelse – framför allt genom så kallad medhörning av professionellt genomförda barnförhör.

VILL DU SKICKA IN EN DEBATTARTIKEL? >> Läs mer här

Medhörning är att yrkesverksamma, i realtid via en TV-skärm, följer barnförhöret i ett angränsande rum. Ändå sker rättsskandaler som den i Uppdrag Gransknings ”Adam och övergreppen”.

Alla som arbetar med och kring utredande samtal med barn och barnförhör behöver ha kunskap om hur barns berättande fungerar. Forskning visar återkommande att barns minne är mer sårbart för påverkan än vuxnas, och därför är det avgörande att samtal med barn följer en tydlig och strukturerad metod.

Det innebär bland annat att barnet ska få berätta fritt, utan att bli avbrutet eller styrt av exempelvis ledande frågor. Samtalen måste också anpassas efter barnets språkliga och kognitiva funktionsnivå. Först när dessa principer följs kan barnets berättelse blir tillförlitlig.

Samtidigt krävs utbildning och stöd hela vägen från socionomutbildningen till det svåra och komplexa arbetet i sociala barnavårdsutredningar för att skapa förutsättningar för tillförlitlig informationsinhämtning. Att samtala med barn är en kvalificerad uppgift som kräver både empati, metodkunskap och ständig fortbildning.

Tillsammans med rättssäker dokumentation är detta avgörande för samtliga aktörers fortsatta utredningar och viktigast av allt – för barnets bästa.

Det är dags att politiken, socionomprofessionen och berörda myndigheter samlas kring en gemensam målsättning: barnrättssäkra utredningar på forskningsgrund.

Min bedömning är därför att Socialstyrelsens riktlinjer behöver uppdateras och att svensk socialtjänst spelar in utredande samtal med barn. Så att barns röster inte hamnar i skuggan av vuxnas auktoritet, eller i värsta fall prestige.

Uppdatera Socialstyrelsens riktlinjer:

  • Inför krav på ljudinspelning av barnsamtal: Spela in utredande samtal med barn – precis som barnförhör – för att säkra rättssäkerheten och för att möjliggöra kvalitetsgranskning.
  • Revidera och implementera bästa praxis nationellt: Revidera skriften Att samtala med barn utifrån aktuell forskning, med särskilt fokus på barnahussamverkan, barns minne, påverkan samt utifrån rättssäker dokumentation. Säkerställ att den blir nationellt vägledande.
  • Utbilda alla samverkansaktörer i forskningsbaserad samtalsmetodik: Alla yrkesverksamma som deltar i Barnahus eller arbetar med utredande samtal med barn ska ha kunskap om barns utsatthet, minnesfunktioner och påverkbarhet utifrån aktuell forskning.
  • Stärk praktisk samverkan inom Barnahus: Samverkan mellan hälso- och sjukvård, polis, socialtjänst och åklagare bör ske utifrån uppdaterade och verkningsfulla riktlinjer – med barnets berättelse i centrum – och en tydlig struktur för informationsdelning. 

Anneli Larsson

Lektor/PhD, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

6 jun 2025

6 jun 2025

Läs mer

Debatt
19 jun 2025

"Oersättlig kunskap går förlorad"

Ungdomshandledaren Homeira Tari om vikten av kultur, bildning och a...

Tendens
19 jun 2025

Ett år med tillståndsplikt för skyddat boende – hur blev det?

Reformen som syftade till att stärka stödet för våldsutsatta välkom...

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Läs även

Debatt
19 jun 2025

"Oersättlig kunskap går förlorad"

Ungdomshandledaren Homeira Tari om vikten av kultur, bildning och a...

Debatt
16 jun 2025

"LVU-placerades behov före prestige och strukturell rasism"

Uppmaningen: Kartlägg, kvalitetssäkra och öka den kulturella kompet...

Debatt
9 jun 2025

"Från vetenskaplig evidens till förförd av juridiken"

Rikard Eriksson, professor i socialt arbete, ser en risk med att ge...

Debatt
5 jun 2025

Replik: "Evidensen är en del av lösningen"

Forskarna Jonna Granberg och Raimo Lappalainen i en replik på Åsa F...

Debatt
21 maj 2025

"Jakten på den försvunna lösningen"

Att ständigt testa nya metoder i jakten på lösning är inte ansvarsf...

Debatt
4 apr 2025

"Aktivitetsbaserade arbetsplatser måste ifrågasättas"

Svårt för klienter att öppna sig om samtalsmiljön inte upplevs som ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.