Peter Moilanen

Chef för Narkotikapolitiskt Center

14 jan 2022

14 jan 2022

Slutord: Sverige bör inte avkriminalisera eget bruk av narkotika

Här följer ett slutord från Narkotikapolitiskt center i debatten ”Sverige bör inte avkriminalisera eget bruk av narkotika”.

Peter Moilanen

Chef för Narkotikapolitiskt Center

14 jan 2022

14 jan 2022

Henrik Tham skriver i en replik till vår debattartikel den 12 januari några saker som är värda att kommentera för att sätta det i sitt sammanhang. Tham tycks till att börja med inte ha någon invändning emot huvudpoängen i vår debattartikel, nämligen att forskningen är oklar om konsumtionen av narkotika skulle öka vid en avkriminalisering eller ej samt att var fjärde ung vuxen anger förbudet som viktigaste skäl till att de avstår cannabis.

Däremot påstår Tham att NPC (Narkotikapolitiskt Center) inte ser något skäl till att utvärdera effekten av eget bruk av narkotika. Det stämmer inte och i artikeln skriver vi också: ”Att utvärdera en 30 år gammal lag är rimligt för att kunna lära oss och förbättra våra insatser…”. För precis som Tham menar vi att det finns flera delar av den svenska narkotikapolitiken som skulle behöva utvärderas och utvecklas. Det handlar till exempel om hur vi får fart på det förebyggande arbetet eller får en fungerande vårdkedja som sträcker sig från tidiga insatser, vård och behandling till stöd för arbete, bostad och ett socialt sammanhang. Men det handlar också om att utvärdera kriminaliseringens positiva och negativa effekter, för att kunna dämpa de sistnämnda.

Tham hänvisar i sin replik till siffror som gällde för över två decennier sedan och vi kan bara hålla med om behovet av mer aktuell statistik. Efter att en utredning är genomförd behöver det upprättas ett systematiskt och hållbart arbete för att kontinuerligt kunna följa narkotikautvecklingen i landet; hur många har ett beroende, hur många finns inne i LARO och/eller andra behandlingsformer och hur fungerar olika förebyggande metoder?

Som avslutning vill vi förtydliga att även om 69 procent tycker att avkriminalisering är ett ganska eller mycket dåligt förslag betyder det inte automatiskt att en tredjedel vill avkriminalisera, vilket tycks vara Thams slutsats. Enligt SOM-institutet är det endast 13 procent som tycker att det är ett ganska eller mycket bra förslag. Övriga har ingen bestämd åsikt i frågan. Det är därmed tydligt att de flesta ser andra orsaker till, men framförallt lösningar på den situation vi har idag. När vi talar med personer som själva möter narkotikafrågan i sitt dagliga arbete, som socialtjänst, kommunala samordnare, polis och behandlingsterapeuter ser de alla samma glapp i systemen – men även vilka goda resultat som kan nås när glappen täpps till. Insatser som inte kräver en avkriminalisering av narkotika.

Vi behöver därför en utredning med sikte på en human, restriktiv narkotikapolitik. En politik med ett stort fokus på prevention, tidig upptäckt och god vård och behandling – som utgår från barnets rätt att skyddas från olaglig användning av narkotika och inte glömmer dem som är närstående. Som på allvar minskar konsumtion och dödlighetoch gör det svårt att börja använda narkotika, men lätt att få stöd att sluta.

Peter Moilanen, chef Narkotikapolitiskt Center

Läs mer

Tema
31 maj 2023

Experterna ger svar: Hur kan fler förmås sluta att utsätta närstående för våld?

"De stora kuggarna: skola, polis, socialtjänst, hälso- och sju...

Tema
29 maj 2023

Nya behandlingsprogrammet som ska få förövare i nära relation att förändras

Predov är Kriminalvårdens nyaste program mot relationsvåld. Tanken ...

Nyheter
24 maj 2023

På gång: Stor satsning för att förbättra ungas psykiska hälsa

Organisationen Mind planerar för ett större projekt i syfte att för...

Läs även

Debatt
16 maj 2023

Debatt: Det behövs åtgärder för att motverka eftervåld

Det måste komma till en diskussion om åtgärder för att begränsa vål...

Debatt
26 apr 2023

Replik: Medling handlar primärt inte om förlåtelse

"Ett av de viktigaste kriterierna i medling är frivilligheten,...

Debatt
6 apr 2023

Debatt: Familjehemmen måste få rätt stöd

Kommuner behöver se kvalitativa familjehemsföretag som en komplette...

Debatt
29 mar 2023

Debatt: Det behövs ett nationellt kunskapscentrum för elevhälsa

Tiden för förändring är nu, menar kuratorn Johan Olsson, som med ut...

Debatt
22 mar 2023

Debatt: Allvarliga brott olämpliga för medling

Att använda medling som en läkande metod i samband med sexualbrott ...

Debatt
6 mar 2023

Debatt: Straffskalan för tjänstemän som brister i yrkesutövningen bör ses över

Regeringens förslag för att motverka desinformation och stärka soci...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.