Från vänster: Sebastian Röhlcke, Kalle Dahlin och Mikael Kalmenstam. Foto: Magelungen

Kalle Dahlin

Socionom och biträdande verksamhetschef på Magelungen

9 feb 2023

Mikael Kalmenstam

Specialpedagog och skolchef på Magelungen

9 feb 2023

Sebastian Röhlcke

Psykolog och utbildare på Akademi Magelungen

9 feb 2023

9 feb 2023

Slutord: Större ansvar krävs för att lyckas med stöd vid adhd och autism

Från vänster: Sebastian Röhlcke, Kalle Dahlin och Mikael Kalmenstam. Foto: Magelungen
opinion-sign
Detta är ett slutord i debatten "Låt inte riktlinjerna för adhd och autism skapa ännu ett stuprör" av Kalle Dahlin (230102) och tillika ett svar på Socialstyrelsens replik "Behövs utveckling inom flera områden för bättre stöd" (230203)

Antalet vård- och stödkontakter behöver minska för att lyckas ge rätt stöd vid adhd och autism, och större gemensamt ansvar krävs. Det skriver tre företrädare från Magelungen i ett slutord.

Kalle Dahlin

Socionom och biträdande verksamhetschef på Magelungen

9 feb 2023

Mikael Kalmenstam

Specialpedagog och skolchef på Magelungen

9 feb 2023

Sebastian Röhlcke

Psykolog och utbildare på Akademi Magelungen

9 feb 2023

9 feb 2023

Vi välkomnar Socialstyrelsens klargöranden kring behovet av satsningar och förbättringar inom kommuner och regioner för bättre vård och stöd vid adhd och autism. Det är också glädjande och viktigt att de efter våra synpunkter valt att lägga till en uppföljningsindikator för tillgången till vård och stödsamordnare. Att konkret kunna följa upp samverkansåtgärder är helt avgörande för målgruppen.

I Socialstyrelsens replik ”Det behövs utveckling på flera områden” (230203) till ”Låt inte riktlinjerna för adhd och autism skapa ännu ett stuprör” (230102) klargör de vikten av tidiga insatser, att samordna kontakter, prioritera sårbara grupper, höja kompetensen samt att psykologisk eller psykosocial behandling alltid ska ges i kombination med läkemedelsbehandling. Magelungen instämmer i Socialstyrelsens budskap på dessa områden och det är glädjande att just dessa områden tydligt förmedlas. Men vi vill samtidigt lyfta utmaningar och dilemman som uppstår för individen.

1. Att samordna kontakter kräver färre stuprör

Socialstyrelsen lyfter de regionala samverkans- och stödstrukturerna, RSS, och Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning i socialtjänsten, NSK-S, som viktiga parter att stödja samverkan. Dessa funktioner är viktiga för samverkan, men missar skolan som aktör.

Det finns inte i Socialstyrelsens uppdrag, som de själva lyfter, att ge rekommendationer till skolan. Även om vi kan hålla med om att riktlinjerna kommer höja vårdkvaliteten på gruppnivå för personer med adhd och autism kvarstår vår oro för individerna och deras familjer. Risken med denna typ av snäva ansvarsfördelning är att samverkanshinder uppstår, vilket i sin tur riskerar att krångla till vägen till rätt vård. I det fortsatta arbetet behöver vi minska antalet vård- och stödkontakter som ett led i att bygga bort all komplexitet i vårdsystemen som riskerar att drabba de med störst behov.

Ett steg i rätt riktning är att Socialstyrelsen nu planerar för att lägga till en uppföljningsindikator för tillgången till vård och stödsamordnare. En sådan roll kan åtminstone i ett första skede leda till ett praktiskt samverkansstöd för de som är i behov av det.

2. Allmänna riktlinjer räcker inte för att öka kompetensen

Socialstyrelsen hänvisar till vård- och insatsprogrammet för adhd från 2021 och utbildningsmaterial på Kunskapsguiden. Materialet och insatsprogrammet är pedagogiskt och bra men kan inte ses som heltäckande. Socialstyrelsen bekräftar också behovet av att socialtjänsten behöver mer kunskapsbaserat stöd för metoder och arbetssätt förutom hänvisade stöd. Därmed är det mycket positivt att Socialstyrelsen kommer följa upp hur många verksamheter som framöver erbjuder kompetensutveckling om adhd och autism.

3. Vikten av tydlig uppföljningsmodell

Vi saknar fortsatt en indikator för uppföljning av det föreslagna föräldrastödet. Socialstyrelsen klargör i sin replik att de kommer utvärdera hur alla rekommendationer följs oavsett indikatorer. Men vi vill hävda att indikatorerna fyller ett tydligt och värdefullt syfte för kommunerna och regionernas möjlighet till implementering och måluppfyllelse.

4. Riktlinjer är ett steg på vägen

Precis som Socialstyrelsen skriver, så håller vi med om att riktlinjerna är ett steg på vägen. Men bara ett. Vi behöver alla tillsammans verka för att minska de organisatoriska mellanrum som våra barn och familjer hamnar i när de har behov av stöd och vård för adhd och autism. Detta gäller alla berörda aktörer som socialtjänst, skola, Bup, habilitering och somatisk vård.

Läs mer

Nya SoL
11 nov 2024

Unik studie om socialtjänstens arbete öppnar nya dörrar för forskningen

Forskaren: "Istället för att varje kommun jobbar med sin egen ...

Nyheter
6 nov 2024

Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige

Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...

Aktuellt
6 nov 2024

Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö

I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...

Läs även

Debatt
6 nov 2024

"Barn och unga på HVB har rätt till en stabil skolgång"

Svenska Vård efterlyser i en debattartikel två åtgärder för att öka...

Debatt
30 okt 2024

"Nya socialtjänstlagen missar målet"

Nya SoL är lovvärd, skriver socialchefen Johan Hellberg i ett debat...

Debatt
9 aug 2024

"Prioritera sociala barnavården när kunskap om existentiell hälsa tas fram"

Johan Assarsson och Sara Pettersson från Lunds kommun lyfter vikten...

Debatt
2 aug 2024

"Den generella socionomutbildningen ger mångfaldens förståelse"

Två forskare från Mälardalens universitet framhäver vikten av att u...

Debatt
19 jun 2024

”Trots nya lagar, faller många barn och unga mellan stolarna”

Företrädare från nio barnrättsorganisationer om vikten av att forts...

Debatt
13 maj 2024

"Psykodynamisk psykoterapi bör få utökad plats i offentlig vård"

Regionerna bör redan idag börja revidera sina vårdprogram, skriver ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.