I en tid där ungdomskriminalitet är högst uppe på den politiska agendan riskerar andra frågor om människors utsatthet att komma i skymundan. Det skriver Markus Erosson och Maria Lundberg från Mälardalens universitet i en debattartikel.
Markus Erosson
Socionom, leg. psykoterapeut, handledare- och lärare i psykoterapi, universitetsadjunkt i socialt arbete, Mälardalens universitet
2 aug 2024
Maria Lundberg
Socionom, författare, universitetsadjunkt i socialt arbete, Mälardalens universitet
2 aug 2024
Socionomutbildningen är en generalistutbildning, vilket innebär att socionomstudenterna behöver utveckla kompetens inom många områden. En metafor som kan beskriva utbildningen är att våra studenter erövrar ett körkort, men det krävs övning och erfarenhet för att bli duktig och behärska ”trafiken”.
På universitetet får studenterna lära sig om teorier kopplade till socialt arbete. Det ger dem en ökad förståelse och skapar grunden för själva essensen av det sociala arbetet.
Från politikers håll höjs nu röster om att göra om socionomprogrammet i grunden, med bland annat ökat fokus på ungdomskriminalitet. Med ett så ensidigt fokus finns det risk att missa att våra socionomstudenter behöver kunna möta olika samhällsutmaningar, som gäller många människor.
Det är viktigt att ha i åtanke att varje människa är en individ med en egen historia, en egen kontext och ett eget sammanhang. Socionomer behöver rustas för att möta en mångfald av människor, kontexter och problem.
I juli 2025, är det tänkt att nya socialtjänstlagen ska träda i kraft. Den har som mål att främja jämlika och jämställda levnadsvillkor. Vara mer förebyggande, samt bidra till bättre samhällsplanering och insatser inom alla delar av det sociala arbetet. Fokus ligger på att socialtjänsten ska vara kunskapsbaserad och av god kvalitet.
LÄS OCKSÅ >>> Utbildning satt under lupp – håller socionomprogrammet måttet?
I dag finns det ett starkt ideologiskt stöd för hårdare tag, men även om det möjligen får några personer att sluta med kriminalitet så saknas det vetenskapligt stöd. Fler individer tenderar i stället att förändras av att mötas som en människa – det vill säga att mötas med både gränser och krav, men också med villkorad och ovillkorad acceptans. Att mötas med humanism som grund för förändring.
Det behövs socionomer överallt i vårt samhälle, där varje område bjuder på utmaningar, som innebär att socionomer över tid (genom praktiskt socialt arbete och genom fortsatt utbildning) vidareutvecklas inom sitt specialområde. Så låt våra studenter få genomgå den generalistutbildning som det var tänkt att vara och ge dem möjlighet på varje arbetsplats att utveckla fördjupade kunskaper inom sitt specialistområde.
Läs mer
Läs även
"Syskon till unga frihetsberövade behöver bättre stöd"
Kriminella och brottsoffer lyfts ofta – men sällan syskonen till de...
"Barn och unga på HVB har rätt till en stabil skolgång"
Svenska Vård efterlyser i en debattartikel två åtgärder för att öka...
"Nya socialtjänstlagen missar målet"
Nya SoL är lovvärd, skriver socialchefen Johan Hellberg i ett debat...
"Prioritera sociala barnavården när kunskap om existentiell hälsa tas fram"
Johan Assarsson och Sara Pettersson från Lunds kommun lyfter vikten...