Annika Sjöberg

Reporter och filmredigering

28 jun 2021

28 jun 2021

Anton Hanna – Stockholms universitet

”Jag känner mig väl förberedd”

Nyutexaminerade Anton Hanna är en av två studenter som Socionomens reporter Annika Sjöberg kommer följa under deras första år i yrkeslivet som socionomer.
opinion-sign
Följ nyexade Anton Hannas och Emma Andersson Peldáns väg ut i yrkeslivet här på socionomen.se och i våra social kanaler under taggen #nyexadsocionom.

Anton Hanna kom till Sverige som 14-åring. Uppväxten i Botkyrka beskriver han som tuff, med mycket kriminalitet och droger i området. Själv har han valt en annan väg och nu vill han jobba med barn och unga med normbrytande beteenden.

Annika Sjöberg

Reporter och filmredigering

28 jun 2021

28 jun 2021

Varför ville du bli socionom?

Det har jag nog alltid velat, i alla fall att jobba med människor på något sätt. Jag kom till Sverige från Egypten som 14-åring och växte upp i Botkyrka, som ju är ett ganska utsatt område utanför Stockholm. Det var tufft. Redan då visste jag att vi saknade mycket resurser. Det är mycket kriminalitet och droghandel. Jag har valt en annan väg än vad många andra gör men den målgruppen vill jag jobba med, för att hjälpa dem ut ur sina problem. Det behövs en mobilisering.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Allt möjligt. Jag har jobbat i restaurangbranschen, transportbranschen och som lagermedarbetare. Under gymnasiet jobbade jag i hemtjänsten och jag har varit boendestödjare i Nacka kommun. Sedan ett år tillbaka jobbar jag med ekonomiskt bistånd i Nacka, och jag har jobbat helger och kvällar på SIS för att få erfarenhet.

Då har du testat en del yrken inom det sociala arbetet. Hur har det varit?

– Min plan har varit att tidigt samla på mig så mycket erfarenheter som möjligt, för att det skulle underlätta senare. Men när jag väl började arbeta med ekonomiskt bistånd insåg jag att mycket av det vi läst om på universitetet inte kom till användning. Just ekonomiskt bistånd handlar mycket om praktiska erfarenheter. Jag blev också förvånad över hur många som saknade socionomexamen. Det verkar som att många arbetsgivare inom ekonomiskt bistånd inte tycker det är så viktigt.

 Vad vill du jobba med nu när du tagit examen?

– Jag vill jobba på SIS igen, men gärna med mer övergripande frågor än som behandlingsassistent som jag var tidigare. Kanske som avdelningsföreståndare eller ännu högre, vem vet? Men det är framför allt den målgruppen, normbrytande ungdomar, som jag vill jobba med.

Hur tror du att det kommer bli att börja jobba?

– Jag tror det är väldigt tufft att jobba med barn och unga. Det märkte jag redan då jag jobbade extra på SIS. Men jag har försökt etablera mig så tidigt som möjligt för att utvecklas som person och i yrkesrollen. Jag känner mig väl förberedd och har bra teoretisk kunskap. Sen är det klart att det är viktigt med praktisk erfarenhet, men det får man ju aldrig om man inte får chansen.

 

SNABBKOLL ANTON HANNA

Ålder: 25 år

Bor: Norsborg

 

 

Läs även

nyexadsocionom
23 nov 2021

Fem tips till dig som är ny socionom – och till chefen

Nyanställda ska helst inte introduceras av de mest erfarna på arbet...

nyexadsocionom
15 nov 2021

I huvudet på en nyexad socionom: ”Jag uppskatt...

Vad händer efter utbildningen? Här ger vår nyexade socionom Emma Pe...

#nyexadsocionom
13 okt 2021

”Det är inte samma sak i praktiken”

Tio egna utredningar efter en månad på nya jobbet. Anton Hanna triv...

nyexadsocionom
3 sep 2021

Emma om första sommaren: ”Jag dras åt olika håll”

Vår nybakade socionom Emma Andersson Peldán har fortfarande inte la...

nyexadsocionom
18 aug 2021

Nu klättrar Anton vidare i socionomkarriären

Anton Hanna har fått nytt jobb!

nyexadsocionom
29 jun 2021

Följ Emma och Antons första år som socionomer

I juni blev ungefär 2 000 studenter klara med sin socionomutbildnin...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.