Ledare: Hur länge orkar tjänstemännen?

Myndigheter är inte längre trygga platser att arbeta på, skriver Lena Engelmark.

1 sep 2021

Att runda av lite lagom lätt en fredagseftermiddag, ta ett möte på volley för att sedan susa hem till familjen och ta helg, är inte socialsekreterarens paroll. Arbetet kräver närvaro, ständig förberedelse och uppdatering. De flesta trivs med sitt ansvar men arbetar ofta under svåra villkor utan uppskattning. Orimliga arbetsförhållanden inom socialtjänsten är väl kända såväl inom kåren som hos allmänheten. 

I Forskningssupplementet kan vi nu presentera ännu en vinkel av socialtjänstens undermåliga arbetssituation. Forskare visar att socialsekreterare inom försörjningsstöd har små möjligheter att påverka sin arbetsbörda.

LÄS MER >> Överbelastning – att hantera hög arbetsbelastning inom socialtjänstens försörjningsstöd

De organisatoriska bristerna inom socialtjänsten har vi tidigare uppmärksammat genom Pia Thams forskning om socialsekreterare som arbetar med utredningar av barn och ungdomar i Stockholms län. Forskningen avslöjar mobbning, trakasserier och psykisk ohälsa inom socialtjänsten. Hennes studie 2003 påvisade framför allt brister i arbetsvillkoren för socialsekreterare som är nya i yrket och i den uppföljande studien 2014 hade deras villkor försämrats ytterligare. Bland de minst erfarna, de som arbetat högst ett år, hade också utsattheten för hot och våld ökat mest. Liksom studien om överbelastade socialsekreterare inom försörjningsstöd har Pia Thams forskning visat att många söker sig bort från arbetsplatsen.

Polismordet i Biskopsgården i somras, där en ung polis sköts till döds på öppen gata, har nu även satt arbetsvillkoren inom poliskåren under lupp. I Tendensartikeln i kommande nummer berättar vi om ny social forskning som visar att många poliser känner sig nedstämda, har svårt att varva ner och slappna av. Precis som hos socialtjänsten finns tecken på att vissa polistjänster blivit genomgångstjänster. 

Att landets myndigheter inte längre är trygga arbetsplatser – att tjänstemän överbelastas, trakasseras, blir misshandlade, mördade och flyr yrket – är ett hot mot oss alla. Faller myndigheterna så faller hela samhället.

Läs även

Ledare
23 nov 2021

Lena Engelmark: Allt gott, kära läsare!

Ett bättre farväl av min tjugoåriga tid som chefredaktör och ansvar...

Ledare
26 okt 2021

Ledare: Socionomen åter i rampljuset

Utan er socionomer hade ­Socionomen aldrig existerat, skriver chefr...

Ledare
28 jun 2021

Lena Engelmark: Vi är alla lika inför våldet

Våldet följer samma lagar oavsett hur relationen ser ut, skriver So...

Ledare
27 maj 2021

Chefredaktören: Vi måste tro på att kvinnan kan få jobb

Utlandsfödda kvinnor får sämre och färre arbetsmarknadsinsatser jäm...

Krönika
10 maj 2021

Åsa Moberg: Faktaförnekare kommer alltid att finnas

Coronadebatten har varit lika giftig som kärnkraftsdebatten. Förfat...

Ledare
21 apr 2021

Insatser mot äldres psykiska ohälsa saknas

Yngre prioriteras i arbetet mot psykisk ohälsa. Så även ­under pand...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.