Socionomen har frågat riksdagspartierna hur de vill stoppa rekryteringen till kriminella gäng. Svaren publicerades separat under vecka 18 tidigare i år. Här har vi samlat svaren på kärnfrågan: Vad anser ditt parti är viktigast för att stoppa rekryteringen till kriminella gäng?
Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson, Vänsterpartiet:
– Insatser som vänder sig till pojkar och män som grupp har visat sig vara mer effektiva än utbildningsinsatser som enbart adresserar flickor och kvinnor, utifrån att män är primära våldsutövare. Våldsförebyggande arbete med pojkar och män som har fokus på att förändra normer kring manlighet som understödjer våld och som möjliggör en positiv plats för män i arbetet mot våld har med andra ord visat sig vara framgångsrika. Kommuner bör få i uppdrag att utveckla förebyggande insatser inom förskolor, skolor, fritidsverksamheter och inom idrottsrörelsen för ett aktivt normkritiskt arbete mot våld.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Maj Karlsson
Lena Hallengren, socialminister, Socialdemokraterna
– Vi behöver vända på varje sten i kampen mot gängen. Polisen ska stärkas så att fler brott klaras upp och de kriminella lagförs, samtidigt som skola och socialtjänst måste ha rätt förutsättningar och verktyg för att förhindra att fler ungdomar rekryteras till de kriminella gängen. Här arbetar regeringen brett med att stödja kommuner och myndigheter ekonomiskt samtidigt som olika frågor utreds för att skärpa och anpassa dagens lagstiftning till de behov som finns.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Lena Hallengren
Margareta Fransson, socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet, Miljöpartiet
– Tidiga förebyggande insatser riktade till familjer med barn med många riskfaktorer är helt centralt. Det är speciellt viktigt att bygga allianser mellan samhälle och föräldrar till de barn som behöver stöd när det är möjligt. Det krävs även mer långtgående och intensiva insatser för de barn som redan är på väg in i en kriminell identitet än vad som ofta är fallet i dag. Vid behov ska man exempelvis oftare kunna bistå genom att barnen, eller hela familjerna, ska kunna få stöd i att flytta från riskfyllda miljöer. Slutligen behövs naturligtvis breda främjande insatser för att stärka skolan, bryta segregationen, med mera, så att alla barn får bra uppväxtförhållanden.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Margareta Fransson
Johan Pehrson, partiledare och fd rättspolitisk talesperson, Liberalerna
– Att förhindra nyrekrytering till gängkriminalitet är avgörande för att minska brottsligheten på lång sikt. Barn och unga som inte är straffmyndiga eller som är straffmyndiga men på grund av sin ålder inte kan dömas till lika hårda straff används av tunga kriminella för att utföra brott och påbörjar därmed sin egen brottsliga bana. Straffen för dem som rekryterar unga till kriminalitet, begår brott tillsammans eller förmår dem att begå brott, måste skärpas. Med bifall till motionsförslag från Liberalerna gjorde riksdagen under föregående riksdagsår ett tillkännagivande till regeringen i denna fråga (bet.2020/21: JuU24). Liberalerna väntar sig att regeringen utan onödigt dröjsmål lägger fram konkreta lagförslag.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Johan Pehrson
Acko Ankarberg, socialpolitisk talesperson, Kristdemokraterna
– Goda uppväxtvillkor är en grundläggande faktor och att barn får en möjlighet till stabila relationer i familjen. Det är avgörande för att föräldrarna ska upptäcka riskbeteenden, inte bara för kriminalitet utan även missbruk och psykisk ohälsa, tre faktorer som ibland går hand i hand. Därför vill vi satsa på föräldrastödsprogram som har visat sig ha god effekt för att mota olika typer av riskbeteenden. Vi vill både ha generella program som riktar sig till alla föräldrar och barn, och selektiva stöd som riktar sig till utåtagerande barn. Programmet ska kombineras med en uppsökande verksamhet i utsatta områden.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Acko Ankarberg
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson, Moderaterna
– Vi vill ta bort sekretesshindren mellan polis och socialtjänst samt inrätta ett nationellt no entry-program för unga i riskzonen, i syfte att snabbt stoppa en påbörjad kriminell karriär. Vi vill även att fler unga lagöverträdare omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU) och vi vill möjliggöra för åklagare att fatta beslut om LVU. I fall där det rör sig om allvarliga brott och det finns risk för återfall ska fler unga lagöverträdare kunna häktas.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Camilla Waltersson Grönvall
Sofia Nilsson, talesperson omsorg och psykisk hälsa & Johan Hedin, rättspolitisk talesperson, Centerpartiet
– Det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet prioriteras. Det handlar dels om brottsprevention med fokus på att få individer att inte begå brott, dels om en strukturell brottsprevention på samhällelig nivå. Vi måste hejda nyrekryteringen till kriminella gäng bland unga, minska utsattheten i förorterna och sätta in effektiva och handfasta förebyggande insatser. Det behövs en ökad samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och barn- och ungdomspsykiatri.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervju med Sofia Nilsson och Johan Hedin
Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson, Sverigedemokraterna
– Gängkriminalitet utgör ett särskilt hot mot samhället och inte minst mot de områden där gängmedlemmar bor och verkar. Vi vill att gängrelaterad brottslighet ska ges ett särskilt fokus där särskilda lagar gör det enklare för polis och åklagare att samla in bevis och väcka åtal. Föräldrastödsprogrammen bör även byggas ut och tydligare krav ställas på föräldrar att medverka i socialtjänstens arbete.
LÄS OCKSÅ >>> Hela intervjun med Linda Lindberg
Läs mer
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om den så kallade angiverilagen
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...