Utbildningssystemet riskerar att kollapsa i minst 48 av världens länder, visar en ny rapport från Rädda Barnen.
Socionomen
6 sep 2021
Pandemin har påverkat skolgången negativt för mer än 90 procent av världens elever, enligt Rädda Barnens internationella rapport Build Forward Better som släpps idag, måndag.
Innan pandemin gick 258 miljoner av världens barn inte i skolan, men klimatförändringar, pandemin och brist på COVID-19-vaccin, människor på flykt, väpnade attacker mot skolor samt brist på digital uppkoppling, har lett till att skolsystemen i 48 länder är påväg att helt kollapsa.
Rädda Barnen uppskattar att 10-16 miljoner barn riskerar att inte återvända till skolan på grund av ekonomiska konsekvenser i spåren av COVID-19. Föräldrar som under pandemin drabbats av svår fattigdom, kan tvinga barn att, istället för att gå i skolan, arbeta eller gifta sig.
Klimatkrisen är en annan faktor som påverkar barns skolgång. Skolor förstörs av extremt väder, och fler barn kommer sannolikt att behöva fly sina hem och därmed sin skola.
Rädda Barnen har också analyserat missade skoldagar under pandemin. Analysen visar att barn i låginkomstländer i genomsnitt har förlorat 66 procent mer av sin sammanlagda skolgång jämfört med barn i höginkomstländer.
Socionomen
6 sep 2021
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...