Unga hbtq-personer utsätts för tvång och påtryckningar som syftar till att förändra deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Socionomen
1 mar 2022
I juli 2020 fick Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag av regeringen att kartlägga och sammanställa kunskap om så kallad omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer.
Resultatet har nu samlats i en rapport och visar att det förekommer att unga hbtq-personer i Sverige utsätts för tvång och påtryckningar som syftar till att förändra deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Rapporten bygger bland annat på resultat från MUCF:s årliga nationella ungdomsenkät och intervjuer med unga som år 2021 för första gången innehöll frågor med syfte att kartlägga unga hbtq-personers utsatthet för olika former av omvändelseförsök.
I begreppet omvändelseförsök utgår MUCF från de definitioner av hedersrelaterat våld och förtryck som används av regeringen, Jämställdhetsmyndigheten och Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck hos Länsstyrelsen i Östergötland.
Myndigheten har även intervjuat stödverksamheter som möter utsatta ungdomar och samrått med andra myndigheter, exempelvis Jämställdhetsmyndigheten, Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck hos Länsstyrelsen i Östergötland, Socialstyrelsen och Barnafrid vid Linköpings universitet.
– Resultaten tyder på att mer behöver göras så att alla unga kan leva ett liv där deras rättigheter och identitet fullt ut respekteras. Det finns skäl för regeringen att tillsätta en utredning som får i uppdrag att utreda möjligheten att lagstifta mot omvändelseförsök och då inte bara gällande barn under 18 utan även vuxna personer, säger generaldirektör Lena Nyberg i ett pressuttalande.
Ladda ner och läs hela rapporten: Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige MUCF
Läs mer
Läs även
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”
När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...