Svenska ungdomar har klarat pandemin bra, visar internationell studie.
Socionomen
4 okt 2021
Femtusen ungdomar, 15–19 år, från fem olika länder har fått redogöra för hur de påverkats av restriktionerna under pandemin. De farhågor som funnits om allvarliga negativa konsekvenser för psykisk ohälsa och riskbeteenden visade sig inte finnas hos majoriteten av ungdomarna.
En förklaring kan vara att just denna generation vuxit upp med sociala medier i sin vardag och är vana att umgås via dem. De svenska ungdomarna rapporterade minst pandemipåverkan på sina liv.
– Det är ju den så kallade Generation Z som vi undersökt. De har vuxit upp med sociala medier i sin vardag och är vana att umgås via dem. På så sätt är de rustade för att klara denna anpassning till fysisk isolering och kände sig kanske därför inte lika socialt isolerade som förväntat. Det kan vara en tänkbar förklaring till resultatet, säger Nóra Kerekes, forskare från Högskolan Väst.
Alkoholanvändningen bland unga minskade också i och med restriktionerna, däremot visade användningen av receptbelagda läkemedel en något mer alarmerande tendens. Mer än 60 procent av ungdomarna som rapporterade en förändring av användning av receptbelagda läkemedel rapporterade en ökad användning. Detta är något som Nóra Kerekes vill rikta uppmärksamhet mot:
– Verksamheter såsom skola, vård och sociala instanser ska vara förberedda på att det finns ungdomar som drabbats hårt av den här krisen på ett negativt sätt, även om majoriteten inte har gjort det. Hos dessa finns ökade riskbeteenden, försämrad psykisk hälsa såsom sömnproblem, förstärkt stress, ångest och depression och även ökad utsatthet för mobbning.
Övriga deltagande länder är Vietnam, Serbien, Marocko och USA.
Socionomen
4 okt 2021
Läs mer

Så gick det sen: Kortare arbetsdag fortfarande intressant i Kristinehamn
Positivt hos både medarbetare och ledning efter avslutat pilotproje...
Läs även

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...

Så ska Östersund få personalen att stanna
Positiv utveckling i personalomsättningen bland akademiker i Östers...

Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?
Umeå har hittills inte haft lika stora problem som andra städer – m...