Nu ska strategin bakom Sluta skjut spridas till fler orter i Sverige. Syftet är att tillsammans minska det grova våldet.
Jenny Palmqvist
27 sep 2021
LÄS MER >> Så jobbar Malmö mot skjutningar och gängkriminalitet
Projektet Sluta skjut har pågått sedan 2018 i Malmö. Det går inte att säga säkert att det beror på projektet, men antalet skjutningar har minskat kraftigt och en motsvarande minskning har inte setts på andra håll. Riksdagen klubbade nyligen igenom att 6 miljoner kronor ska avsättas för att metoden ska användas i fler kommuner, och nu ger regeringen Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag att sprida strategin bakom Sluta skjut till fler orter i Sverige.
– Mycket av det grova våldet kan kopplas till ett fåtal grupperingar och individer och vi måste därför rikta insatserna mot just dessa. Det är därför myndigheternas och kommunernas gemensamma kraft är så viktig. Det finns hjälp och stöd för de som vill lämna kriminaliteten, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Metoden kommer från USA och går bland annat ut på att den mest våldsamma kriminella grupperingen hårdbevakas av flera olika myndigheter. Utöver Polisen håller även exempelvis Kronofogden, Skatteverket, Tullverket och den kommunala miljöförvaltningen ögonen på individerna som ingår i den mest kriminella gruppen.
Hittills har Göteborg och Stockholm pratat om att införa den och tidigare även Uppsala, men mycket måste klaffa innan det kan dra i gång.
Minst tre instanser måste vara med, polis, kriminalvård och kommunen. Annars går det inte och man måste verkligen tro på det här och anamma metodens alla delar, det är ingen quick fix.
Läs mer
Läs även
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”
När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...