Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden lanserar nu initiativet "Tre minuter i veckan". Där kräver man att skollagen ändras för att förbättra elevhälsan.

Tommy Johansson

Reporter

2 jun 2022

Olov Karlsson

Fotograf

2 jun 2022

2 jun 2022

Skolkuratorer i hela landet vittnar om kraftigt stukad elevhälsa

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden lanserar nu initiativet "Tre minuter i veckan". Där kräver man att skollagen ändras för att förbättra elevhälsan.

Hög arbetsbelastning, långa köer och tidsbrist som leder till att elever med psykisk ohälsa faller mellan stolarna. Det är några av de punkter som lyfts fram i en ny omfattade enkätundersökning om skolkuratorers arbetssituation. Nu höjs röster för en ändring av skollagen.

Tommy Johansson

Reporter

2 jun 2022

Olov Karlsson

Fotograf

2 jun 2022

2 jun 2022

Det är Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, som tillsammans driver Ångestpodden, som ligger bakom undersökningen. Det hela är en del av ett större initiativ, ”Tre minuter i veckan”, som duon nu sjösätter för att synliggöra arbetssituationen för landets skolkuratorer.

– ­Ångestpodden har funnits i sju års tid och vi har hela tiden fått många berättelser skickade till oss. Från barn och ungdomar, och personer som jobbar som skolkuratorer, säger Sofie Hallberg.

– Vi upptäckte tidigt att alla skolkuratorer sa samma sak, att det enda man gör är att släcka bränder, att man aldrig hinner jobba förebyggande. Med det i ryggen ville vi belysa det här.

Initiativnamnet ”Tre minuter i veckan” syftar till delar av det resultat som framkommit genom enkätundersökningen. Där uppger drygt 34 procent av skolkuratorerna att de ensamma har ansvar för mellan 501-1000 elever. Med det, förklarar Ida och Sofie, löper många av landets elever risk för att bara få tre minuter i veckan med sin skolkurator.

Vad är er känsla för hur skolkuratorerna mår när ni har pratat med dem under arbetet med den här undersökningen?

– Inte bra. Det är väldigt många som har elever på mer än en skola samtidigt, många som känner sig otillräckliga. En skolkurator skrev att det inte fanns en enda av dennes kollegor som inte varit sjukskriven för stress och utmattning.

Utöver svar från skolkuratorer inkluderar även enkätundersökningen svar från grundskole- och gymnasieelever. Sammantaget visar siffrorna att fler elever, 19 procent, anser att elevhälsan är dålig än vad det är elever som upplever den som bra, 16 procent. Dessutom svarar 47 procent av eleverna att elevhälsan bör förbättras.

Både elever och skolkuratorer vittnar om att tidsbristen är en stor del av problemet. Elever som börjar känna av oro och ångest får inte alltid någon tid att komma och prata med en skolkurator, vilket i sin tur kan leda till ett sämre mående. Det är något som i förlängningen också underminerar skolkuratorernas funktion, förklarar Ida och Sofie.

– Saken är att skolkuratorer inte ska arbeta behandlande utan förebyggande. När det tar för lång tid och eleven börjar må för dåligt så måste skolkuratorn ändå börja arbeta behandlande, när det egentligen är läge för barn- och ungdomspsykiatrin.

Hur har det kunnat bli såhär?

– Det enkla svaret är att man har blundat för problemet och inte prioriterat elevhälsan på det sätt som krävs. Skollagen är också för luddigt utformad. Där står det att det ska finnas tillgång till skolkurator i elevhälsan men vad ”tillgång till” innebär är upp till varje huvudman att tolka. I vissa fall tolkar man det som att 2000 elever ska ha tillgång till en skolkurator, i andra fall 200.

Duon är tydliga med vad de anser behöver göras: Lagstiftningen behöver ses över. ”Vi kräver en ändring av skollagen”, skriver de i undersökningen. ”Vi vill att det införs ett maxtak för hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever per skolkurator”.

Förslaget har också framförts till de politiska makthavarna. En annan del av initiativet är nämligen en intervjuserie där Ida och Sofie frågar ut riksdagspartiernas ledare om hur de ämnar ta tag i bristerna.

– Flera av partiledarna pratar om att digitalisera elevhälsan för att göra den mer tillgänglig. Vi tycker inte det är ett särskilt konkret förslag. Vi har istället frågat om man kan lova att ändra maxtaket men det är det hittills ingen som har kunnat lova.

Vad ser ni för risker om man inte förbättrar arbetssituationen för skolkuratorerna?

– Antalet självmord sjunker generellt men i åldrarna 15-24 så ökar det. Det måste man ta på allvar, att det kan kosta liv att inte satsa på ungas hälsa. Sedan måste man också fråga sig hur man ska få fler människor att jobba inom elevhälsan. Just nu är arbetssituationen inte särskilt attraktiv.

 

OM INITIATIVET

”Tre minuter i veckan” är ett partiobundet politiskt initiativ som lanserats av Ångestpoddens grundare Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Initiativet består av flera delar: En enkätundersökning riktad till skolkuratorer och elever, där man undersökt vad dessa anser om elevhälsan, en intervjuserie där man ställer riksdagens partiledare till svars, samt en namninsamling där man kräver en ändring av skollagen. Namninsamlingen kommer att överlämnas till regeringen efter valet.

I undersökningen har man fått svar från 585 grundskole- och gymnasieelever och 587 skolkuratorer. Samtliga utspridda över hela landet.

Läs mer

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

C-uppsatser
22 jul 2024

Normer och ideal får personer med adhd att vilja få en avdiagnostisering

"Vi har sett att det finns en skam kopplad till att få en diag...

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

Läs även

Aktuellt
25 jun 2024

"Då handlar det ju mer om att låsa dörren och slänga bort nyckeln"

Panelsamtal i Almedalen: Hur påverkas Sverige när landet får en av ...

Aktuellt
25 jun 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en prioriterad fråga”

Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner och regioner i hela land...

Aktuellt
7 jun 2024

Filmtips: Rörande om två ensamma själar som möts över generationsgränsen

Missa inte finstämda Solitude, om otippad vänskap mellan gammal och...

Aktuellt
5 jun 2024

Socionomens tidigare medarbetare Aron Landahl prisas

Illustratören Aron Landahl tilldelas årets Lennart Hellsing-stipend...

Aktuellt
4 jun 2024

Möt oss i Almedalen!

Socionomen finns på plats i Almedalen för att hålla i två panelsamt...

Aktuellt
4 jun 2024

Snart slutar övergångsreglerna att gälla för sjukvårdskuratorer

Än finns det möjlighet att ansöka om legitimation för dem med annan...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.